Ανατροπή σημειώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου συζητείτο το αίτημα της ΝΔ για την ακρόαση του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ελ. Κρέτσου και των τεσσάρων υπερθεματιστών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Παρά την σθεναρή άρνηση της προέδρου της Επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου να αποδεχθεί το αίτημα επικαλούμενη αναρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών (ως προς το πόθεν έσχες των υπερθεματιστών), αλλά και το γεγονός ότι θα ασχοληθεί η Δικαιοσύνη με το θέμα του διαγωνισμού, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος από κοινού με την αξιωματική αντιπολίτευση κατόρθωσαν να ανατρέψουν την εξέλιξη της διαδικασίας.
Επικαλούμενοι το άρθρο 41α του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει ότι οι ακροάσεις είναι υποχρεωτικές, αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής (εν προκειμένω οκτώ βουλευτές), υπέβαλαν σχετικό έγγραφο αίτημα στην πρόεδρο, η οποία αναγκάστηκε να το κάνει αποδεκτό. Υπέρ του σκεπτικού αυτού αιτιολόγησε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας, ενώ το έγγραφο συνέταξε ο κ. Βενιζέλος. Υπέρ του αιτήματος συντάχθηκαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι. Ως εκ τούτου, η κ. Χριστοδουλοπούλου αναδιπλώθηκε αποδεχόμενη το αίτημα.
Βάσει του Κανονισμού της Βουλής η συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα σε δυο συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ κατά την ακρόαση υποβάλλουν ερωτήσεις η πρόεδρος της Επιτροπής, τρεις βουλευτές από το πρώτο σε δύναμη κόμμα, δυο βουλευτές από το δεύτερο και ανά ένας βουλευτής από τα υπόλοιπα.
«Θα έπρεπε να έχετε δεχθεί το αίτημα αφήνοντας τις τυπικότητες» είπε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος αποδεχόμενος την πρόταση που έγινε, ενώ το έγγραφο φέρεται να συνυπέγραφε και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου διαπιστώνοντας τη δυνατότητα να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 2/5 έκανε αποδεκτό το αίτημα, αφού προηγουμένως είχε αρνηθεί σθεναρά να προσκληθούν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Προηγουμένως ο κ. Βενιζέλος είχε τονίσει πως ο κ. Παππάς θα έπρεπε αυτοβούλως να προσέλθει για να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών: «Ο κ. Παππάς υπερήφανος επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παντελώς αναρμόδιο και τον ενημέρωσε. Έπρεπε να επισκεφθεί αυτοβούλως την Επιτροπή μας. Το αρμόδιο συνταγματικό όργανο δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά η Βουλή. Αφού δεν το ζήτησε, προσβάλλοντας το Σύνταγμα, πρέπει να τον καλέσουμε εμείς να μας ενημερώσει» είπε χαρακτηριστικά.
Η άρνηση της κ. Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Μ. Βορίδη να την εγκαλεί ότι «αρνείστε γιατί είναι αριστερή διαπλοκή». «Δεν θέλω να υπερασπίσω κανέναν. Ούτε τον Καλογρίτσα, ούτε τον Αλαφούζο. Αυτά όμως θα κριθούν στα δικαστήρια και όχι εδώ» απάντησε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών. «Πολιτικά και κοινοβουλευτικά δεν σας απασχολεί πώς θα κριθεί;» την ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ, ενώ η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες «πολιτικά είναι στο κέντρο του δημοσίου διαλόγου». «Εσείς τι θα εισφέρετε παραπάνω από όσα λένε τα κανάλια;», είπε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η Επιτροπή Θεσμών βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής έχει την αρμοδιότητα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο επί των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ενώ σχετικά με το έλεγχο που διενεργήθηκε επί του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών είπε ότι, αυτός έγινε για την επάρκεια των οικονομικών μέσων και όχι την προέλευσή τους, ενώ αναφερθείς στην περίπτωση Καλογρίτσα είπε: «Το γεγονός ότι ο υπερθεματιστής φαίνεται ότι δεν έχει δεκάρα δεν σας απασχολεί; Πώς έκαναν αποδεκτό έναν άνθρωπο που δεν έχει ένα ευρώ;».
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «ως Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχουμε τη δυνατότητα να καλούμε οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο» και ζήτησε «να τους καλέσουμε όχι για να τους υποβάλλουμε σε έλεγχο ‘πόθεν έσχες’, αλλά να δούμε ποιοι είναι και πώς αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις τους». «Να εμφανιστούν να μας πουν τι πρόκειται να κάνουν, πώς θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο και τι προετοιμασία και οργάνωση υπάρχει» είπε. Ενώ αναφέρθηκε σε ζητήματα ποινικών ευθυνών και παραβίασης του κοινοτικού δικαίου για τα οποία «η Δικαιοσύνη θα ασχολείται πολύ καιρό».
Η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογράμμισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με το πόθεν έσχες και με τον τρόπο προέλευσης των χρημάτων των υπερθεματιστών», κάτι που βάσει του νόμου Παππά είναι αρμοδιότητα της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου. Όπως είπε μάλιστα «δεν είναι υπόχρεοι να κάνουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης οι υπερθεματιστές, σε αυτή την φάση είναι υποψήφιοι και δεν έχουν υποχρέωση».
«Οι παλιοί έχουν και οι νέοι δεν έχουν;» διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος με την πρόεδρο να τονίζει: «Ο όρος πόθεν έσχες καταχρηστικά χρησιμοποιείται από εμάς. Μιλάτε σαν να μην υπάρχει τίποτε άλλο ούτε δικαστήρια ούτε τίποτα». Η άρνησή της πυροδότησε εντάσεις με τον κ. Βορίδη να της λέει ότι «οδηγείτε στην συγκάλυψη» και ότι «εμπλέκετε το κοινοβούλιο στην συγκάλυψη ενός σκανδάλου αρνούμενη τον κοινοβουλευτικό έλεγχο».
«Μιλάτε εσείς για πολυφωνία; Όταν έκλεισε η ΕΡΤ δεν ζητήσατε να συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών. Τότε ήταν όλα αποφασίζουμε και διατάσσουμε», απάντησε στις επικρίσεις η κυρία Χριστοδουλοπούλου, κάνοντας μάλιστα λόγο για «έλλειψη ψυχραιμίας» και για προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης εν όψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόσθεσε δε ότι «δεν θέλουμε να καλύψουμε κανένα σκάνδαλο» και ότι «αν αυτά ισχύουν, το δικαστήριο θα κάνει ακύρωση της άδειας».
Λόγω της έντασης η κυρία Χριστοδουλοπούλου διέκοψε για δέκα λεπτά την συνεδρίαση. Όταν επανήλθε διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι «αυτό που με απασχολεί είναι η λειτουργία της επιτροπής». «Δεν θέλω ούτε τσίρκο να γίνει ούτε πρωινάδικο», είπε, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν λέω ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα, αλλά υποβάλλατε το αίτημα πρόωρα». Φράση που δεν έμεινε ασχολίαστη από τον κ. Βενιζέλο ο οποίος έκανε λόγο για αλλαγή στάσης.
Έκτακτη συνέντευξη Τύπου αναμένεται σε λίγη ώρα στα γραφεία της ΝΔ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών μετά και τις νέες εξελίξεις σχετικά με τον δανεισμό από την Attica Bank προς τον Χρ.Καλογρίτσα ύψους 127,6 εκατ. ευρώ.
Λάμπρος Σταυρόπουλος