fbpx
9.6 C
Nea Chalkidona
Κυριακή, 19/01/2025

    Κόντρα Βρετανίας και Συμβουλίου της Ευρώπης για τους διερχόμενους παράνομα από τα στενά της Μάγχης

    Η ευρωκοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την μετανάστευση, τους πρόσφυγες και τα μετατοπισμένα άτομα χαρακτήρισε το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου ως θεμελιώδες και την συνεχιζόμενη προσπάθεια της Βρετανίας να απελάσει τους παράνομους μετανάστες από το στενό της Μάγχης στην Ρουάντα ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη.

    Η απέλαση των πρώτων προσφύγων που περνούν παράνομα από τα στενά της Μάγχης ήταν έτοιμη για την διεκπαιραίωσή της υπό την πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον το πρώτο ήμισυ του 2022 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέκοψε την αναχώρηση του αεροσκάφους της μεταφοράς τους στην Ρουάντα και οι αρχές διέρηξαν την εκκίνηση της πτήσης και την εμπόδισαν να αναχωρήσει με εντολέα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Έκτοτε και έχοντας αλλάξει δύο κυβερνήσεις η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ και η υπουργός των εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλλα Μπράβερμαν πέρασαν νόμο παράνομης ματανάστευσης που ανανεώνει την απέλαση των εισερχομένων παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνοντας χρήση του σχετικού συμφώνου μεταξύ των κρατών της Ρουάντα και της Βρετανίας που περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια 120 εκατομμυρίων λιρών για την ανάπτυξη της χώρας και έξοδα συντήρησης 11.000 λιρών κατ’ άτομο των παραβατών του μεταναστευτικού δικαίου.

    Όμως η Ε.Ε. εκφράζει για άλλη μια φορά την διαφωνία της παρεμβαίνοντας και πάλι στα εσωτερικά ζητήματα της Βρετανίας.

    Η ευρωκοινοβουλευτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράστηκε υπέρ του θεμελιώδους δικαιώματος της αναζήτησης του ασύλου και δήλωσε ότι «Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης μεγαλύτερη χρήση της κράτησης στη διαχείριση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου αποτελούν εσκεμμένη στρέβλωση των βασικών συμβάσεων του ΟΗΕ και της Ευρώπης, στον σχεδιασμό των οποίων συνέβαλε το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διατάξεις της θα έθεταν σε κίνδυνο το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής, θα παραβίαζαν την αρχή της μη επαναπροώθησης, θα έθεταν σε κίνδυνο τα θύματα της καταναγκαστικής εργασίας και της σύγχρονης δουλείας και θα αφαιρούσαν από τους αιτούντες διεθνή προστασία και το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.»

    «Η προτεινόμενη από την κυβέρνηση τροποποίηση του νομοσχεδίου που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση την υποχρέωση βάσει του άρθρου 34 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για σεβασμό των προσωρινών μέτρων, προκαλεί τεράστια ανησυχία. Η απαγόρευση των διακρίσεων, η μη ποινικοποίηση και η μη επαναπροώθηση αποτελούν τους πυλώνες της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες, απαιτώντας αποτελεσματική πρόσβαση σε δίκαιες και εξατομικευμένες διαδικασίες. Στην πράξη, η εφαρμογή τέτοιων βασικών αρχών μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη για τις κρατικές και τοπικές αρχές στην προσπάθειά τους να καθορίσουν δίκαια τις μεμονωμένες αιτήσεις. Ωστόσο, οι επανειλημμένες νομοθετικές αλλαγές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ως αποτέλεσμα την άρση της τόσο αναγκαίας προστασίας για τους πρόσφυγες και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων, παραβιάζοντας σοβαρά τα θεμελιώδη πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα μέτρα αυτά δεν αποτελούν έγκυρη πολιτική απάντηση στα ζητήματα που διακυβεύονται.» κατέληξε η σχετική δήλωση της επιτροπής.

    Η υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλλα Μπράβερμαν κατηγόρησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για υπονόμευση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας μετά την απότομη αναστολή των περσινών απελάσεων του 2022 καθώς πρόσκειται στην αναθεώρηση του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα ώστε η κυβέρνηση της χώρας να αποτινάξει τον δεσμευτικό χαρακτήρα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που εδρεύει στο Στρασβούργο έναντί της. Δήλωσε επίσης ότι δεν θα τεθεί ανώτατο όριο αριθμού των απελαθέντων προσφύγων μιας που το περιεχόμενο του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου προβλέπει ότι όποιος εισέρχεται παράνομα στην Βρετανία δεν θα διαμείνει εντός της χώρας χωρίς την δυνατότητα επαναπατρισμού.

    Η Βρετανή υπουργός εσωτερικών δήλωσε ότι «Αν κοιτάξετε την Αυστραλία – μόλις μπόρεσαν να κρατήσουν γρήγορα και να απομακρύνουν ανθρώπους από την Αυστραλιανή επικράτεια, ο αριθμός των παράνομων αφίξεών τους μειώθηκε δραματικά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποτροπή αποτελεί βασικό συστατικό. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα χωρίς ανώτατο όριο, επομένως δεν θέτουμε όριο στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να μετεγκατασταθούν στη Ρουάντα. Είδαμε πέρυσι μια απαράδεκτη κατάσταση όπου ο υπουργός Εσωτερικών έλαβε απόφαση για μετεγκατάσταση ανθρώπων στη Ρουάντα και αυτή η απόφαση επικυρώθηκε στα δικαστήρια, τα ασφαλιστικά μέτρα απορρίφθηκαν από τα αγγλικά δικαστήρια και, την 11η ώρα, σύμφωνα με μια αδιαφανή διαδικασία στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο δεν εκπροσωπήθηκε, ένας δικαστής στο Στρασβούργο ακύρωσε αυτή την απόφαση διενεργώντας υπονόμευση μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης και της απόφασης για τη λήψη κατάλληλων μέτρων. Θέλουμε να αποφύγουμε την επανάληψη αυτού του σεναρίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε συμπεριλάβει μέτρα στο νομοσχέδιό μας για να δώσουμε στον υπουργό Εσωτερικών τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει την υπόθεση με βάση τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα και τις περιστάσεις της».

    Ο πρώην ευρωβουλευτής του πλειοψηφίσαντος κόμματος υπέρ του Brexit και τώρα κρίσιμος παράγοντας υπέρ του Μπεν Χαμπίμπ δήλωσε στην δημοφιλή εφημερίδα Express του Λονδίνου ότι «Τι δουλειά έχει η ΕΕ αν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εντός ή εκτός της ΕΣΔΑ; Πώς τολμούν να μας κάνουν μαθήματα σχετικά με τις υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ας δούμε μερικά πράγματα σε προοπτική. Πρώτον, το ΕΔΑΔ υπάρχει ως απάντηση στη Γερμανική επιθετικότητα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την προάσπιση αυτών των δικαιωμάτων. Ήμασταν στην πρώτη γραμμή της ίδρυσής τους και απελευθερώσαμε τους λαούς της Ευρώπης από τη ναζιστική τυραννία. Το γεγονός είναι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι πλέον υποστηρικτής και προστάτης αυτών των δικαιωμάτων. Συντάσσει νόμους εν ψυχρώ και εκδικάζει υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει πραγματική δικαιοδοσία. Δεν θα έπρεπε ποτέ να της επιτραπεί να γίνει ο ανώτατος νομικός κριτής σε αυτά τα θέματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν ψηφίσαμε υπέρ του Brexit, δεν ψηφίσαμε υπέρ μιας νέας συνθήκης με την ΕΕ που θα μας υποχρέωνε να παραμείνουμε δεσμευμένοι στην ΕΣΔΑ».

    Κώστας Κητής
    Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
    Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα