Δυσκολεύεστε να καταλάβετε το παιδί σας; Πιστεύετε ότι έχει ικανότητες, αλλά δεν τις βλέπετε στην πράξη; Είναι έξυπνο, αλλά δεν μαθαίνει; Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν έχετε αναγνωρίσει ακόμα σε ποιον μαθησιακό τύπο ανήκει το παιδί σας. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μαθησιακού τύπου του παιδιού παίζει ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός του επεξεργάζεται τις πληροφορίες. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από δύο ημισφαίρια, το αριστερό και το δεξιό. Το καθένα από αυτά επεξεργάζεται συγκεκριμένες λειτουργίες. Σε κάθε παιδί, όπως και σε κάθε άνθρωπο γενικότερα, υπερισχύει ένα από τα δύο ημισφαίρια. Το αριστερό ημισφαίριο επεξεργάζεται τα επιμέρους στοιχεία και δεν εστιάζει στο σύνολο. Ένα παιδί με ανεπτυγμένο αριστερό ημισφαίριο μπορεί να χειρίζεται πολύ καλά τη γλώσσα και έχει σκέψη λογική (μαθηματική). Προσέχει πρώτα τις λεπτομέρειες για να αποκτήσει τη συνολική του εκτίμηση. Αντίθετα, ένα παιδί που ο εγκέφαλός του χρησιμοποιεί πιο πολύ το δεξιό ημισφαίριο, ειδικεύεται στο σύνολο και όχι στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, το παιδί που έχει περισσότερο ανεπτυγμένο το δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου του έχει δημιουργική σκέψη, φαντασία, διαίσθηση και ιδιαίτερη κλίση στην καλλιτεχνία.
Μαθησιακοί τύποι παιδιών
Οπτικός: Σκίτσα, πίνακες, διαγράμματα και φωτογραφίες θα το βοηθήσουν πολύ στην κατανόηση του μαθήματος. Για να κατανοήσει καλύτερα τα μαθήματά του, συμβουλεύστε το να υπογραμμίζει με έντονο χρώμα τα σημαντικά κομμάτια που πρέπει να θυμάται. Τα παιδιά που είναι οπτικοί ή φωτογραφικοί τύποι διαβάζουν πολύ γρήγορα και είναι καλά στην ορθογραφία.
Λεκτικός: Τα παιδιά αυτού του τύπου αναπτύσσουν εύκολα και το γραπτό και τον προφορικό λόγο και προτιμούν τα θεωρητικά μαθήματα. Ωστόσο, με λίγη βοήθεια και υποστήριξη από γονείς και δασκάλους μπορούν εύκολα να εξελίξουν και τις ικανότητές τους στα θετικά μαθήματα (μαθηματικά, φυσική κλπ.).
Ακουστικός: Οι ομαδικές εργασίες βοηθούν πολύ τα παιδιά τα οποία ανήκουν στον ακουστικό τύπο, αφού έχουν την ικανότητα να ακούνε και να αποστηθίζουν εύκολα.
Ενεργητικός: Η συνεργασία του ενεργητικού παιδιού με τους δασκάλους, τους γονείς, αλλά και με τους συμμαθητές και οι συζητήσεις μαζί τους το βοηθούν πολύ στη μάθηση.
Σφαιρικός: Το παιδί που αντιλαμβάνεται σφαιρικά τη γνώση, μαθαίνει πρώτα την περίληψη του μαθήματος ώστε να κατανοήσει και τις λεπτομέρειες.
Σειριακός: Το παιδί που ανήκει στο σειριακό τύπο απομνημονεύει κατά λέξη το μάθημα χωρίς να παραλείπει τίποτα. Η βοήθεια που μπορείτε να του προσφέρετε είναι να το αφήσετε να μαθαίνει με τον δικό του τρόπο, γιατί διαφορετικά δυσκολεύεται.
Διαισθητικός: Ο διαισθητικός τύπος είναι πάντα βιαστικός και έτσι μπορεί να κάνει λάθη χωρίς να το καταλάβει. Για να βοηθήσετε το παιδί σας που ανήκει στον τύπο αυτό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του υπενθυμίζετε να μη βιάζεται.
Στοχαστικός: Το παιδί που σκέφτεται πολύ έχει αδυναμία στην αυτοσυγκέντρωση. Γι’ αυτόν το λόγο έχει ανάγκη από διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι σημειώσεις το βοηθούν πολύ ώστε να συγκροτήσει τις σκέψεις του και να μάθει καλύτερα.
Αισθητηριακός: Το παιδί του τύπου αυτού δυσκολεύεται να κατανοήσει τις αφηρημένες έννοιες, γι’ αυτό και χρειάζεται πρακτικά παραδείγματα ή συνειρμούς για να βοηθηθεί.
Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.