Γράφει ο Κώστας Κητής
Η Αθήνα είναι μία από τις 16 πόλεις που κέρδισαν την υποψηφιότητα της IBM για «έξυπνη πόλη» με πληροφοριακά συστήματα. Στο πλαίσιο αυτό ήταν το επίκεντρο της επίσκεψης εμπειρογνωμόνων της εταιρίας για την συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Αρμόδιο υψηλόβαθμο στέλεχος της IBM συνεχάρη τους νικητές λέγοντας πως «Με την βοήθεια των εμπειρογνωμόνων μας πόλεις σε όλον τον κόσμο μπορούν πλέον να κάνουν χρήση δεδομένων καλύτερα, να μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο εν απασχολούν τους πολίτες, να εξυπηρετήσουν, και να κάνουν τις πόλεις τους πιο κατοικήσιμες. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που αιτήθηκαν και αισθανόμαστε τυχεροί που είμαστε σε θέση να παράσχουμε το βέλτιστο ταλέντο της IBM, καινοτομία και πόρους ώστε να βοηθήσουμε στην βελτίωση τόσων πόλεων. Κατά το προσεχές έτος προσβλέπουμε να εργαστούμε με αυτή την νέα ηγετική ομάδα ώστε να κάνουμε τις πόλεις τους πιο ευφυείς».
Μετά από εντατική προετοιμασία επιτελείο έξι εμπειρογνωμόνων της IBM ταξίδεψε και παρέμεινε για 3 εβδομάδες στην Αθήνα, όπου είχε συνεργασία με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και άλλα δημοτικά στελέχη, πολίτες, επιχειρηματίες και εκπροσώπους φιλανθρωπικών οργανώσεων, κατά την οποία ανέλυσε δεδομένα σχετικά με το κρισιμότερο πρόβλημα του κυκλοφοριακού που αντιμετωπίζει ο δήμος, και ενέκρινε ευρύ φάσμα προοπτικών, λαμβάνοντας υπόψη και βέλτιστες πρακτικές που χρησιμοποιούνται από άλλες πόλεις. Συνέστησε μετά από στενή συνεργασία με τις δημοτικές αρχές καινοτόμες και ειδικά διαμορφωμένες μεθόδους ανταπόκρισης στην λύση του κυκλοφοριακού στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας, παρέχοντας και σχεδιασμένο χάρτη για το πως η Αθήνα θα μπορούσε να βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα.
Από τους έξι εμπειρογνώμονες της IBM προτείνεται η ενίσχυση της τήρησης των κανονισμών στο κέντρο της πόλης με τη χρήση της τεχνολογίας, η κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής συνδυασμένων αστικών μεταφορών, η ανάπτυξη των τεχνολογιών ευφυών μεταφορών, η ενθάρρυνση της ανταλλαγής δημόσιων και ιδιωτικών πληροφοριών, για την αξιοποίηση δεδομένων προς όφελος της πόλης, η θεμελίωση αρχής μητροπολιτικών μεταφορών, και η προσέλκυση των Αθηναίων για να μοιραστούν το όραμα για τις μεταφορές με τη χρήση πολυμέσων.
Άλλες από τις 16 πόλεις που κέρδισαν την υποψηφιότητα όπου διεξάγεται το ίδιο εγχείρημα αποτελούν το Ντένβερ, το Ντιτρόιτ, η Μελβούρνη, το Μέμφις, και το Σαντιάγο της Χιλής.