Επιβεβαιώθηκε η φημολογία των τελευταίων εβδομάδων που ανέφερε ότι εντοπίστηκε ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης που είναι δυνητικά φιλόξενος για την ζωή. Την ανακάλυψη έκανε διεθνής ερευνητική ομάδα και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
Ελπιδοφόρος
Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας τις συστοιχίες τηλεσκοπίων του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή. Εντόπισαν ένα πλανήτη να περιφέρεται γύρω από τον πλησιέστερο γείτονα του Ήλιου, τον Εγγύτατο του Κενταύρου. Το άστρο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4,37 έτη φωτός από τον Ήλιο. Ο πλανήτης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών έχει μέγεθος συγκρίσιμο με της Γης, είναι πιθανότατα βραχώδης, και επιπλέον βρίσκεται στη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό του άστρο ώστε να διαθέτει στην επιφάνειά του υγρό νερό που είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την παρουσία της ζωής.
Από τους 4.000 και πλέον εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα, μόνο 216 εκτιμάται ότι είναι βραχώδεις (αντί αέριοι) και βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης. Ο Εγγύτατος του Κενταύρου (Proxima Centauri) βρίσκεται πολύ κοντά στο Άλφα του Κενταύρου (και δεν αποκλείεται να αποτελεί μέρος του) -ένα σύστημα δύο άστρων που περιφέρονται το ένα γύρω από το άλλο. Το Proxima Centauri είναι «ερυθρός νάνος», ένα άστρο μικρότερο σε μέγεθος και φωτεινότητα από τον Ηλιο.
«Είναι σίγουρο ότι προς το παρόν μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας να ταξιδέψουμε σε αυτόν τον πλανήτη αλλά οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να το σκέφτονται οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να στείλουμε εκεί κάποια αποστολή εξερεύνησης» δήλωσε ο Γκιλέμ Ανγκλάντα Εσκουντέ¸ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας
Η επίσκεψη
Η ανακάλυψη του πλανήτη έρχεται λίγους μήνες μετά την ανακοίνωση ενός φιλόδοξου σχεδίου εξερεύνησης γειτονικών άστρων, το οποίο μάλιστα κέρδισε τη στήριξη του Στίβεν Χόκινγκ. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον εκκεντρικό ρώσο μεγιστάνα Γιούρι Μέλνερ προβλέπει την εκτόξευση ενός σμήνους από μικρά «ηλιακά ιστία» που θα επιταχύνονται με δέσμες λέιζερ στο 20% της ταχύτητας του φωτός. Αυτό θα τους επέτρεπε να φτάσουν στο Άλφα του Κενταύρου σε λίγα χρόνια, αντί σε 30 χιλιετίες που θα απαιτούνταν με τις σημερινές τεχνολογίες.