Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου πρόθυμος να διαπραγματευτεί συμφωνία με την Ελλάδα για τα γλυπτά του Παρθενώνα

179

Σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζωρτζ Όσμπορν στην αίθουσα όπου φυλάσσονται τα Ελγίνεια Μάρμαρα επί της παρουσίας των αρχαιοτήτων σε επίσημους προσκεκλημένους, ένας εκ των οποίων δεν ήταν ο Έλληνας πρέσβης στο Λονδίνο, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Συντηρητικής κυβέρνησης της Αγγλίας δήλωσε πρόθυμος να διαπραγματευτεί συμφωνία με την Ελληνική πλευρά για τα γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία κρατούνται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο για πάνω από 200 χρόνια.

Ο Τζωρτζ Όσμπορν είπε κατά την ομιλία του που διεξήχθη ενώπιον των αρχαιοτήτων στην αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου κρατούνται όπου και φυλάσσονται ότι «Πολύ συχνά σκεφτόμαστε: ας σιωπήσουμε. Αν δεν μιλάμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Και φυσικά, δεν λειτούργησε. Όταν υπάρχει διαμάχη λόγω λαθών που έχουμε κάνει, τότε θα πρέπει να είμαστε κύριοι αυτών των λαθών. Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα για να δούμε τουλάχιστον μερικά από τα γλυπτά του Βρετανικού Μουσείου στην Αθήνα. Σε αντάλλαγμα για άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα, μερικοί από τους οποίους δεν έχουν φύγει ποτέ από αυτές τις ακτές, για να τους δείτε εδώ στο Βρετανικό Μουσείο. Θα αναζητούσαμε μια εταιρική σχέση με τους Έλληνες φίλους μας που δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δικοί μας για να γράψουμε, αλλά που βρίσκει έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό δρόμο προς τα εμπρός. Μπορεί κάλλιστα να μην τα καταφέρουμε. Αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να δοκιμάσουμε.».

Σύμφωνα με φήμες τα αρχαία γλυπτά του Παρθενώνα από τον 5ο αιώνα Προ Χριστού του γλύπτη Φειδία που κρατούνται στο Βρετανικό Μουσείο για πάνω από 200 χρόνια εικάζεται ότι έχουν καθαριστεί με χλωρίνη και συρμάτινο σφουγγάρι σχηματισμένο από συρματόσχοινο.

Το Βρετανικό Μουσείο υπέστη πρόσφατες κλοπές 2500 αντικειμένων ξένων αρχαιοτήτων που αγνοήθηκαν κατά τον περασμένο Αύγουστο του 2023 και διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν προς πώληση στο διαδίκτυο σε διαδικτυακές αγορές όπως το eBay, συμβάν αρχαιο-καπηλείας το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του και την αντικατάστασή του μέχρι στιγμής από τον αναπληρωτή υπο-διευθυντή του μουσείου. Η Ελληνική πλευρά δήλωσε ότι η αρχαίο-καπηλεία που διενεργήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο και διαπιστώθηκε τον περασμένο Αύγουστο δεν θα επηρεάσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα και την έκθεσή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο Τζορτζ Όσμπορν πρόσθεσε κατά την ομιλία του ότι οι διαπραγματεύσεις δύναται να συνεχιστούν ανεξαρτήτως του αν συναντηθούν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, καθώς η προγραμματισμένη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρίσι Σουνάκ ακυρώθηκε από τον τελευταίο μετά τα σχόλια του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Βρετανική κρατική τηλεόραση BBC ότι η απόσπαση των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Ελγίνο που έγινε το 1802, θα αντιστοιχούσε στην διαίρεση του πίνακα Μόνα Λίσα και την έκθεσή του σε δύο διαφορετικά μουσεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της Βρετανικής κυβέρνησης όπως του προσφέρθηκε εν όψει της ακύρωσης της συνάντησής του με τον Ρίσι Σουνάκ αλλά κατάφερε να συναντήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας σερ Κίερ Στάρμερ, ο οποίος κατέκρινε την ακύρωση της συνάντησής του με τον Ρίσι Σουνάκ από τον ίδιο στην Βουλή των Κοινοτήτων. Μεταξύ των δύο πολιτικών ανδρών ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

Κίερ Στάρμερ: Σε μια προσπάθεια να κρυφτεί από τις αποτυχίες του, ο πρωθυπουργός πέρασε αυτή την εβδομάδα επιχειρηματολογώντας για ένα αρχαίο λείψανο για το οποίο μόνο μια μικρή μειοψηφία του Βρετανικού κοινού ενδιαφέρεται – κύριε Πρόεδρε, αυτό είναι αρκετό για το κόμμα των Συντηρητικών!! Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να συναντήσει ένα μέλος του ΝΑΤΟ, έναν οικονομικό σύμμαχο, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά θέματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια μικροπολιτική, κ. πρωθυπουργέ;

Ρίσι Σουνάκ: Κύριε Πρόεδρε, φυσικά είμαστε πάντα ευτυχείς να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή ακόμη και η ενίσχυση της ασφάλειάς μας, αλλά όταν ήταν σαφές ότι ο σκοπός μιας συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αλλά μάλλον να συζητηθούν θέματα του παρελθόντος – δεν ήταν σωστό, αλλά επιπλέον, όταν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις σχετικά με αυτό το θέμα σε αυτήν τη χώρα και στη συνέχεια παραβιάστηκαν, μπορεί να του φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν.

Κίερ Στάρμερ: Κύριε Πρόεδρε, συζήτησα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την οικονομία, την ασφάλεια, το μεταναστευτικό, του είπα επίσης ότι δεν θα αλλάξουμε το νόμο για τα μάρμαρα, δεν είναι τόσο δύσκολο, πρωθυπουργέ.

Το Εργατικό κόμμα που φέρεται πιο πιθανό να κερδίσει τις φετινές βουλευτικές εκλογές η ακριβής ημερομηνία των οποίων αναμένεται να αναγγελθεί και δεν μπορεί να ξεπερνάει τον Σεπτέμβριο του 2024, δεν προτίθεται να τροποποιήσει τον νόμο περί μουσείων που απαγορεύει την εκποίηση των αρχαιοτήτων που κατέχονται από αυτά όμως δεν αντίκειται στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα με το Μουσείο της Ακρόπολης, δηλώνοντας ότι δεν θα την εμπόδιζε.

Ο Τζώρτζ Όσμπορν δήλωσε ενδεικτικά ότι ακόμα κι αν η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν συζητά με την Ελληνική πλευρά συζητά με αυτήν το μουσείο. Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε πρόθυμη σε ανταπόκριση της διάνοιξης στάσης του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει Ελληνικές αρχαιότητες για την ενταύθα έκθεσή τους για να γεμίσει καλύπτοντας το κενό που θα άφηναν τα Ελγίνεια Μάρμαρα.

Κατά τον Νοέμβριο του 2022 το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δημιούργησε με ψηφιακή τρισδιάστατη εκτύπωση ηλεκτρονικά δημιουργηθέν αντίτυπο του Ίππου της Σελήνης που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο από το γωνιακό αέτωμα του Παρθενώνα.

Προηγούμενο άρθρο2 Ιανουαρίου στις 7μμ οι δημαιρεσίες στον Δήμο μας
Επόμενο άρθροΣήμερα οι δημαιρεσίες του Δήμου
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.