Ο εκπρόσωπος της ένωσης καπνιστών F.O.R.E.S.T. από την Μεγάλη Βρετανία λέει σε άρθρο του σε περιοδικό ότι οι χρήστες όλων των προϊόντων με νικοτίνη, δηλαδή ηλεκτρονικών και μη ως τσιγάρων, πρέπει να πολεμούν ενωμένοι στον ίδιο στρατό εφόσον ο πόλεμος στο κάπνισμα είναι πόλεμος ενάντια στην επιλογή και την προσωπική ευχαρίστηση.
Ο κ. Σάιμον Κλαρκ που εργάστηκε και ως δημοσιογράφος και παρατηρητής δημοσίων σχέσεων ανέφερε ότι το κάπνισμα κοστίζει 2,7 δισεκατομμύρια στερλίνες στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αγγλίας το οποίο του αποφέρει ωστόσο 9 δισεκατομμύρια στερλίνες δημόσιων φορολογικών εσόδων.
Κάνοντας μνεία σε πρόσφατο άρθρο του μεγάλου καλλιτέχνη και δημιουργού Ντέιβιντ Χόκνεϋ αναζητώντας αν έκανε τίποτα κακό που καπνίζει καθημερινά εδώ και 67 χρόνια ο πρόεδρος των καπνιστών αναφέρεται στις προσπάθειες πολλών συνδέσμων αναφορικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να ανταγωνιστούν το κάπνισμα στην βλέψη της κοινής γνώμης με την δημοσιότητα που εκφέρουν με την πιο χαρακτηριστική απεικόνιση κιβωτίου του μποξ όπου ο παίκτης του ατμιστή περιθωριοποιεί τον αντίστοιχο παίκτη του καπνιστή λέγοντας ότι δεν επιστρέφει κανένα θετικό μήνυμα μεταξύ άλλων μεθόδων επικοινωνίας.
«Αυτό που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε είναι εκστρατείες και στρατηγικές που φαίνεται να υπονομεύουν ή να μειώνουν τους καπνιστές που δεν θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, ενώ στοχεύουν έναν «κόσμο χωρίς καπνό» που, κατά την άποψή μας, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία γενιές καταναλωτών όχι μόνο αρνούνται την επιλογή εύφλεκτων προϊόντων, αλλά περιορίζονται όλο και περισσότερο από τη χρήση τους και τιμωρούνται ή εξοστρακίζονται όταν το κάνουν. Εάν οι καπνιστές επιλέξουν να σταματήσουν το κάπνισμα ή να στραφούν σε προϊόντα μειωμένου κινδύνου οικειοθελώς και χωρίς εξαναγκασμό, δεν θα υπήρχε λόγος για παράπονο. Το να αγκαλιάζουμε ή να αποδέχουμε ταπεινά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τους ενήλικες από το κάπνισμα είναι ένα άλλο θέμα.» έγραψε ο εκπρόσωπος καπνιστών.
Ο Σάιμον Κλαρκ χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Philip Morris να αποποιηθεί το κάπνισμα παράγοντας ηλεκτρονικά υποκατάστατα και σχεδιάζοντας για αυτό να σταματήσει να παρασκευάζει τσιγάρα στέρηση της δυνατότητας επιλογής των καταναλωτών η οποία αντιτίθεται στην δυνατότητα επιλογής μεταξύ τους.
«Εκατομμύρια ενήλικες απολαμβάνουν το κάπνισμα και δεν θέλουν να το κόψουν. Ο πόλεμος κατά του καπνίσματος είναι επομένως ένας πόλεμος κατά της επιλογής και της ευχαρίστησης, και οι χρήστες όλων των προϊόντων νικοτίνης για ψυχαγωγία θα πρέπει να πολεμούν ως ένας ενιαίος στρατός. Αντίθετα, αποτυγχάνοντας να υποστηρίξουν τους καπνιστές που δεν θέλουν να το σταματήσουν, πολλοί υποστηρικτές της μείωσης της βλάβης του καπνού ανόητα, για βραχυπρόθεσμο κέρδος, αποδυναμώνουν τις προσπάθειες εκείνων που πιστεύουν πραγματικά στην ελευθερία επιλογής και στην προσωπική ευθύνη.» έγραψε ο Σάιμον Κλαρκ, εκπρόσωπος των καπνιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Forest συστάθηκε το 1979 με την συμμετοχή Άγγλων βετεράνων και αεροπόρων της στρατιωτικής Βασιλικής αεροπορίας ώστε να εκπροσωπεί τα άτομα τα οποία καπνίζουν και να προασπίσει τα δικαιώματά τους σε πανεθνική κλίμακα και έχοντας από το 1999 ως πρόεδρο τον αρθρογράφο Σάιμον Κλαρκ που ως θερμός υποστηρικτής και υπέρμαχος δεν καπνίζει μετεξελίχθηκε στην μεγαλύτερη ένωση του είδους της που διοικείται απαρτίζοντας μέλη τα οποία διακατέχονται με φιλελεύθερες και κοινωνικά προοδευτικές ιδεολογίες.
Το όνομα FOREST προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων στην φράση ‘Freedom Organisation for the Right to Enjoy Smoking Tobacco’ (Οργανισμός Ελευθερίας για το Δικαίωμα στην Απόλαυση του καπνού) ενώ η επιδότησή της πηγάζει από την νυν Imperial Brands ως την πρώην Imperial Tobacco και την British American Tobacco (BAT) και την Japan Tobacco International (JTI Gallaher) από μόνη την οποία επιδοτεί το παράρτημα λειτουργώντας μετά τον Ιανουάριο το 2017 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και όπως διευκρινίζει απαρτίζει σωματείο το οποίο δρα ανεξάρτητα εκπροσωπώντας τις δικές του απόψεις από εκείνες των συμμετεχόντων μελών του. Το παράρτημα διαθέτοντας στην Ιρλανδία μετά το 2010 Forest Eireann διέγραψε έντονη πορεία μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους η οποία νομοθετήθηκε πρώτα σε εκείνη την χώρα το 2004 όταν κατέστησαν τα αιτήματα του σωματείου υπαρκτά.
Με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον διαδικτυακό τόπο της Forest Ευρώπης από πλευράς του χρήστη που μπορεί να γίνει από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου του αποστέλλονται δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιοδικά νέα με προσκλήσεις σε εκδηλώσεις και ετήσιες αναφορές σε παρεμφερή θέματα. Η πιστοποιημένη εγγραφή από ενήλικα γίνεται με το όνομα και την διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου και την χώρα διαμονής και τον ταχυδρομικό του κώδικα και του ζητείται η ενεργοποίηση του απεσταλμένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την σύνδεση και η συμπλήρωση του ελέγχου μη-αυτοματοποίησης κατά την μετάβαση.
Η ιστοσελίδα της Ευρώπης που λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2017 από την ένωση καπνιστών μετά το Brexit αναφέρθηκε τον Μάιο του 2017 σε άρθρο της με τον τίτλο «Δεν θα πιστέψετε πως ο Έλληνας Πρόεδρος Παυλόπουλος χαρακτήρισε τους καπνιστές» στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου τότε στο Διεθνές Συνέδριο για τον έλεγχο του καπνίσματος το οποίο διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την αντίστοιχη του πρόληψη όταν πραγματοποιήθηκε το 2017 τον Μάιο στην Αθήνα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος δεν διαπραγματεύτηκε εκ των προτέρων τις τοποθετήσεις του με τις σχετικές δημοκρατικές διαδικασίες ως τον κοινό τόπο της διοργάνωσης του συνεδρίου επικαλέστηκε σε αυτό μεταξύ άλλων ότι «το κάπνισμα δεν έχει καμία κοινωνική αξία» και ότι «ο άνδρας που επιμένει να καπνίζει δεν κατανοεί το θεμελιώδες καθήκον που έχει αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους του».
Η Forest Ευρώπης επιχειρεί να απαντήσει με το άρθρο της στις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου στο συνέδριο αναφερόμενη ότι κάπνιζε ο Αείμνηστος πρόεδρος της δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (1907-1998) ενώ παραθέτοντας ως απόδειξη δύο φωτογραφίες του με τους ηθοποιούς Δημήτριο Χορν (1921-1998) και με την Τζένη Καρέζη (1932-1992) και λέγοντας ότι αν μια φωτογραφία μετράει όσο χίλιες λέξεις τότε πόσο μάλλον και δύο.