Η Δημοτική Αρχή την Παρασκευή 19/2 απέστειλε 12 σημεία τροποποίησης της διαχειριστικής μελέτης του άλσους για ψήφιση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Ως Δύναμη Πολιτών, ενημερώνουμε για τα εξής:
Α. Μία διαχειριστική μελέτη περιλαμβάνει το σύνολο των (νόμιμων) χρήσεων που υπάρχουν ή σχεδιάζονται να γίνουν μέσα στο άλσος. Στο Δήμο μας υπάρχει εγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη για πρώτη φορά από το 2016, όταν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η μελέτη των υπηρεσιών του Δήμου, όπου χωροθετήθηκαν οι υφιστάμενες χρήσεις, αλλά και ο ποδηλατόδρομος, οι παιδικές χαρές, τα μονοπάτια του άλσους, τα κιόσκια και οι κρήνες που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με μελέτες του Δήμου και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την Περιφέρεια Αττικής. Επιπλέον, προβλέφθηκε και εγκρίθηκε νέο αναψυκτήριο στη λίμνη 120 τμ με μικρό χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (σε αντίθεση με το 1 στρέμμα που προτείνει η διοίκηση Βούρου!!!), νέα παιδική χαρά στο βόρειο τμήμα του άλσους, χώρος πολιτιστικών – ψυχαγωγικών εκδηλώσεων δίπλα από τη λίμνη, τουαλέτες σε συγκεκριμένα σημεία, καθώς και δημιουργία δεξαμενής για την απεμπλοκή του υφιστάμενου συστήματος πυρόσβεσης από τη λίμνη του άλσους.
Β. Τον περασμόνο Δεκέμβριο εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση για την εκπόνηση διαχειριστικών μελετών, θέτοντας νέες προδιαγραφές και δυνατότητες για τη σύνταξή τους. Ως εκ τούτου, η δημοτική αρχή, στο βαθμό που θέλει να εντάξει νέες χρήσεις στο άλσος, υποχρεούται να προχωρήσει στην αλλαγή της διαχειριστικής μελέτης.
Γ. Οι 12 τροποποιήσεις της παρούσας διαχειριστικής που προτείνει η Δημοτική Αρχή Βούρου και ο βεβιασμένος τρόπος που τις έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο δείχνουν προχειρότητα και αδιαφάνεια. Η δημιουργία αναβαθμών και δικτύου ομβρίων υδάτων στο νότιο τμήμα, η αλλαγή στο αποτύπωμα του Κενταύρου, η μετατόπιση και το μέγεθος της δεξαμενής είναι αλλαγές που βασίζονται σε υφιστάμενες μελέτες, των οποίων την ύπαρξη αγνοεί το Δημοτικό Συμβούλιο!!! Επιπλέον, η απομάκρυνση της Φιλοζωικής οριστικά από το άλσος, χωρίς μάλιστα να υπάρχει νόμιμη εναλλακτική, το κλείσιμο των περισσότερων εισόδων του άλσους, καθώς και η δημιουργία νέων χώρων – ανοιχτών σε εμπορικές δραστηριότητες, όπως μας έχει δείξει η πρακτική της σημερινής δημοτικής αρχής, εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τις προθέσεις της.
Δ. Για τους παραπάνω λόγους, ως Δύναμη Πολιτών ζητήσαμε την αναβολή λήψης απόφασης στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ζητήσαμε τη δημοσιοποίηση των μελετών και συμφωνήσαμε στην δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να ενημερωθούμε αναλυτικά και να έρθει το θέμα σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως έχουν κατατεθεί προτάσεις, παρατηρήσεις και διαφωνίες πάνω στην εισήγηση των αλλαγών της διαχειριστικής.
Ε. Όπως προτείναμε και στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, στόχος της επιτροπής είναι η ενημέρωση και η διαμόρφωση της καλύτερης δυνατής πρότασης ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου, γι’ αυτό και η λειτουργία της πρέπει να είναι διαφανής: στην επιτροπή πρέπει να τηρούνται πρακτικά, τα οποία θα δημοσιεύονται, να είναι γνωστός ο χώρος και ο χρόνος συνεδρίασης, να παρίστανται εκπρόσωποι των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και να κληθούν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης.
ΣΤ. Ξεκαθαρίζουμε τέλος, όπως κάναμε και στη συνάντηση με τους επικεφαλής και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι η συμμετοχή της Δύναμης Πολιτών στην επιτροπή σημαίνει ότι επιδιώκουμε τη διαμόρφωση της καλύτερης δυνατής πρότασης για την προστασία και ανάδειξη του άλσους μας και την απάντηση συγκεκριμένων ζητημάτων, ώστε η συζήτηση που θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην έχει κενά. Σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει συμφωνία ή αποδοχή του συνόλου της εισήγησης, επί της οποίας θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας ενόψει και του Δημοτικού Συμβουλίου.