Γράφει ο Κώστας Κητής
Η μελέτη που σύνταξε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο σχετικά με την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας που καταστράφηκε ολοσχερώς από άστατα καιρικά φαινόμενα κατά την νεροποντή του περσινού χειμώνα, παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Περιφέρεια Ηπείρου από τον Πρύτανη του ιδρύματος κ. Ιωάννη Γκιόλα, κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών στην Οδό Κλεισθένους, με τίτλο, «Η συμβολή του Ε.Μ.Π. στην αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας – ένας χρόνος μετά».
Την Περιφέρεια Ηπείρου σε αυτήν την εκδήλωση εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας, που παρέλαβε την μελέτη αυτοπροσώπως από τον Πρύτανη παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος και ανέφερε στην ομιλία του:
«Η συστράτευση και η συνέργεια πολλών και διαφορετικών φορέων, στις δύσκολες συνθήκες που βρίσκεται η χώρα, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ανάταξης ενός τόσο σπουδαίου μνημείου, όπως το Γεφύρι της Πλάκας … Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή που αναδεικνύει τη δύναμη της συνέργειας. Στην περίπτωση του λιθόκτιστου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, οι υπηρεσίες των Υπουργείων Πολιτισμού, και Μεταφορών, Υποδομών, και Δικτύων, ο Περιφερειάρχης, οι δημοτικές αρχές, η Παν Hπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, οι πολίτες της Ηπείρου, συστρατεύτηκαν όλοι για τη σωτηρία αυτού του εμβληματικού ιστορικού και αρχιτεκτονικού μνημείου».
«Ο χρόνος που μεσολάβησε έως αυτή τη στιγμή δεν ήταν νεκρός. Συνεκτιμώντας τις ειδικές και δύσκολες συνθήκες αποκατάστασης, εκπονήθηκε μια καινοτόμα μελέτη από το Πολυτεχνείο με τη συμβολή πολλών και διαφορετικών επιστημονικών ειδικοτήτων και με την πολύτιμη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού», ανέφερε ο Υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι η αναστήλωση του Γεφυριού αποτελεί επιθυμία της κοινωνίας, της κυβέρνησης, και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Άμεσο στόχο μέσα στο καλοκαίρι αποτελεί η πασσάλωση για το Γεφύρι, προσβλέποντας στην αξιοποίηση της υπόλοιπης θερινής περιόδου για το πέρας των εργασιών. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ζητήσει ήδη επιχορηγήσεις και την τεχνική συνδρομή εταιριών για την μείωση του κόστους των εργασιών, το οποίο σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πολιτισμού θα καλυφθεί στο κυρίως έργο αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Παν Ηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
Ο Περιφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, παραλαμβάνοντας την μελέτη από τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ανέφερε στην ομιλία του ότι:
«Δεκαεπτά μήνες μετά την καταστροφή του μνημείου, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι η αποκατάστασή του στην πρότερη κατάσταση του είναι απόλυτη εφικτή. Κι αυτό οφείλεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς τη συμβολή του οποίου, ίσως ήταν ανέφικτη η ανακατασκευή του και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες χρονικές καθυστερήσεις».
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος μπορούν να βρεθούν στον αποκλειστικό για το έργο και τον σκοπό ιστότοπο http://gefyri-plakas.ntua.gr.
Το Γεφύρι της Πλάκας, πριν από την πλήρη κατάρρευσή του στις 2 Φεβρουαρίου 2015, είχε υποστεί σοβαρές ζημιές το 2007 οπότε και υπέστη τότε η μερική του κατάρρευση. Παρά ταύτα και παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, δεν είχαν πραγματοποιηθεί τα απαραίτητα έργα επισκευής και συντήρησης στο μνημείο για την αποκατάσταση των ζημιών, με αποτέλεσμα το Γεφύρι να υποκύψει στην νεροποντή και να καταρρεύσει το 2015.