Εισάγονται 11 κριτήρια με διαβάθμιση μοριοδότησης, ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει συνδυασμό κριτηρίων και να αυξήσει τις πιθανότητες να πάρει μετεγγραφή
Στις ευπαθείς ομάδες κοινωνικά και οικονομικά εστιάζουν οι νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές οι οποίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά. Η ρύθμιση έχει οκοκληρωθεί από το υπουργείο Παιδείας αλλά μπορεί να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και μετά να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνους» οι νέες ρυθμίσεις έχουν πολλές καινοτομίες και είναι προσαρμοσμένες στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ που έβαζε «φρένο» στις μετεγγραφές. Συγκεκριμένα:
* Εισάγονται 11 κριτήρια με διαβάθμιση μοριοδότησης, ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει συνδυασμό κριτηρίων και να αυξήσει τις πιθανότητες να πάρει μετεγγραφή.
* Δίνεται η δυνατότητα αίτησης μετεγγραφής και από άλλα έτη σπουδών εκτός του πρώτου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Από το δικαίωμα αυτό εξαιρούνται οι επί πτυχίω φοιτητές ή οι φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών αλλά και όσοι έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο σπουδών, όπως αυτός ορίζεται από το πρόγραμμα του τμήματος, ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο εγγεγραμμένοι.
*Μπαίνουν δύο οικονομικά πλαφόν, 5.000 και 8.000 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας. Το χαμηλότερο πλαφόν θα μοριοδοτείται περισσότερο και το υψηλότερο λιγότερο.
Ποιοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής
* Τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας, οι τρίτεκνοι, και οι πολύτεκνοι.
* Φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και όσοι έχουν πραγματοποιήσει δωρεά μυλεού των οστών και οργάνου σε συγγενή α’ και β’ βαθμού.
* Οσοι έχουν αδερφό ή αδερφή φοιτητή.
* Οσοι έχουν γονείς ή κηδεμόνες που έχουν συμπληρώσει 10 μήνες ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους.
* Οσοι είναι ορφανοί από τον έναν ή και τους δύο γονείς ή είναι τέκνα άγαμης μητέρας.
* Μετεγγραφές από ΑΕΙ του εξωτερικού: Με τις νέες ρυθμίσεις θα επιτραπεί ύστερα από πολλά χρόνια το δικαίωμα μετεγγραφής και για τους Ελληνες που σπουδάζουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού.