Πολλά ζευγάρια ξεκινούν μαζί και αγαπημένα να φτιάξουν μια δεμένη οικογένεια. Άλλα αποφασίζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους για να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στη σχέση τους. Όπως και να έχει πολλά ζευγάρια δεν καταφέρνουν να επικοινωνούν με την πάροδο του χρόνου και αποφασίζουν να χωρίσουν. Ο χωρισμός ίσως να ήταν ανώδυνος αν δεν υπήρχαν παιδιά, αλλά όταν υπάρχουν, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα.
Οι γονείς δεν θα πρέπει να σκεφτούν μόνο το πώς θα πουν στο παιδί τους ότι χωρίζουν, αλλά και πως θα καταφέρουν να έχουν μια υγιή και ισορροπημένη σχέση μεταξύ τους για το καλό των παιδιών και όλης της οικογένειας. Όταν ένα ζευγάρι χωρίζει αλλά έχει παιδιά δεν μπορεί να σταματήσει να είναι οικογένεια. Αρχικά θα πρέπει να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά. Μην τους πείτε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, γιατί θα αλλάξει, απλά κάντε τα να νιώσουν ασφάλεια δείχνοντάς τους πως νοιάζεστε πολύ για αυτά, αλλά και ο ένας για τον άλλο. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να χάσουν την αξιοπιστία τους απέναντί σας και να νιώσουν ότι μπορεί να χάσουν κάποιον από τους δύο γονείς τους. Θα πρέπει να τους δημιουργήσετε μια αληθινή ασφάλεια.
Για την αποφυγή του αρνητικού κλίματος δεν θα πρέπει να είστε ειλικρινείς και σωστοί μόνο με τα παιδιά σας, αλλά και ο ένας με τον άλλο. Θα πρέπει να νοιάζεστε για τη σχέση σας με τον/την πρώην σύντροφο σας όσο νοιαζόσασταν και όταν είσαστε ζευγάρι, απλά με διαφορετικό τρόπο. Δεν θα πρέπει να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο στα παιδιά, διότι θα τα συγχύσετε και θα τα απομακρύνεται τελικά και από τους δύο, αφού δεν θα έχουν εμπιστοσύνη σε κανέναν. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα παιδιά μπορεί να μην καταλαβαίνουν κάποια πράγματα λόγω της ηλικίας τους, αλλά έχουν ένστικτο και καταλαβαίνουν πότε τους λέτε ψέματα και πότε δεν τα πηγαίνετε καλά μεταξύ σας.
Αν ο/η πρώην σύντροφός σας δεν είναι συνεργάσιμος/ηθα πρέπει να προσπαθήσετε να τον/την προσεγγίσετε με ηρεμία εξηγώντας του/της πόσο αρνητικά θα επηρεάσει το παιδί ένα άσχημο κλίμα μεταξύ σας και τα πυρά του ενός απέναντι στον άλλο. Είναι σημαντικό το να μην μπερδεύετε το παιδί λέγοντας του άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος για τον χωρισμό σας. Συνεννοηθείτε πρώτα μεταξύ σας για το τι θα πείτε στο παιδί, ώστε να μην φανεί αναξιόπιστος ο ένας από τους δύο ή και οι δύο μπροστά στα μάτια του. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε και ένα παιδοψυχολόγο για να σας συμβουλέψει τι να πείτε και πώς να το πείτε, ώστε να πληγωθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το παιδί.
Το επιθυμητό είναι επίσης να το πείτε μαζί, σαν ζευγάρι, το ότι χωρίζετε στο παιδί. Το παιδί βλέποντάς σας μαζί θα νιώσει μια κάποια ασφάλεια και δεν θα δραματοποιήσει τα πράγματα στο μυαλό του. Θα νιώσει ότι μπορεί να μην είστε πια ζευγάρι, αλλά είστε οικογένεια και θα κάνετε τα πάντα για εκείνο. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε να δείχνετε στο παιδί το πόσο στεναχωρημένοι είστε γιατί μπορεί να νιώσει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο άσχημα από ότι στην πραγματικότητα. Αντίθετα μπορείτε να του πείτε ήρεμα ότι αυτή η κατάσταση είναι δύσκολη και για εσάς και για τον/την πρώην σύντροφό σας, αλλά ότι συνεχίζετε να αγαπιέστε σαν οικογένεια και θα είστε όλοι μαζί ευτυχισμένοι. Επίσης αν τα παιδιά σας αντιδράσουν υπερβολικά όταν τους το πείτε και αρχίσουν να κλαίνε εσείς θα πρέπει να μείνετε ψύχραιμοι και να μην λυγίσετε, ώστε να δείξετε σιγουριά, σταθερότητα και ότι είστε συνειδητοποιημένοι για αυτό που κάνετε.
Εξηγήστε στο παιδί σας με λόγια ότι όλα θα είναι καλά απλά με διαφορετικό τρόπο από πριν. Ακόμα αν το παιδί σας ρωτήσει γιατί χωρίζετε θα πρέπει να του πείτε και οι δύο τα ίδια πράγματα και κατά προτίμηση να του εξηγήσετε με απλά λόγια και χωρίς ανατριχιαστικές λεπτομέρειες πως έγιναν στην πραγματικότητα τα πράγματα. Καλό θα είναι επίσης να έχετε προετοιμάσει τα παιδιά σας πριν τους ανακοινώσετε ότι θα χωρίσετε. Όχι με το να τσακώνεστε μπροστά τους, αλλά λέγοντάς τους ότι ό, τι και αν γίνει θα είστε πάντα οικογένεια. Ακόμα μην τους κρύψετε τις αλλαγές που θα γίνουν στο σπίτι σας και προετοιμάστε τα σταδιακά. Για παράδειγμα αν έχετε αποφασίσει να αλλάξει ο πατέρας σπίτι μετά το διαζύγιο, μπορεί να γίνει σταδιακά. Δηλαδή, πριν το ανακοινώσετε στα παιδιά, να κοιμάται ορισμένες νύχτες εκτός σπιτιού, αλλά την ημέρα να είναι δίπλα στα παιδιά του και να τα φροντίζει όπως πριν, πηγαίνοντάς τα στο σχολείο κτλ.
Φυσικά είναι απαραίτητο να διευκρινίσετε στα παιδιά σας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το ότι δεν λειτούργησε ο γάμος ή η σχέση σας και να τονίσετε πως δεν οφείλεται η κατάληξη αυτή σε κάτι που έκαναν λάθος εκείνα. Τέλος αν τα παιδιά σας δυσκολεύονται να εξοικειωθούν με την ιδέα τουότι χωρίζετε μπορείτε να τους δώσετε λίγο παραπάνω προσοχή και να τα κάνετε να χαμογελούν και να ξεχνιούνται, χωρίς βέβαια να τα κακομαθαίνετε. Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε και κάποιον ειδικό και να συζητήσετε για τις ψυχολογικές συνέπειες του χωρισμού και πως αυτές αντιμετοπίζονται.
Ράνια