Γράφει ο Κώστας Κητής
Παρά τις αντίθετες πρόσφατες προβλέψεις και αναγγελίες των δημοσκοπήσεων, το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος για έξοδο ή παραμονή στην Ε.Ε. είναι αυτό της εξόδου, με διαφορά ποσοστού 3,8%.
Πράγματι, το 48,1% ψήφισε την παραμονή στην Ε.Ε., σε σύγκριση με το 51,9% που ψήφισε υπέρ της εξόδου, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα της δραματικής βραδιάς, και έτσι τα επόμενα βήματα δείχνουν στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. με την πάροδο 2 ετών.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραιτήθηκε άμεσα από πρωθυπουργός και εξήγγειλε εκλογές τον Οκτώβριο, με μεγάλο φαβορί τον επίσης Συντηρητικό πρώην Δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, και παραμένοντας στο αξίωμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού μέχρι τότε, ανέλαβε την ευθύνη για το καθήκον του να εκκινήσει την διαδικασία απόσυρσης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας, διαδικασία που θα έχει συντελεστεί μέσα σε 2 τουλάχιστον χρόνια.
Ιδιαίτερα έντονη υπήρξε η συμμετοχή του ηγέτη του Κόμματος Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φαράζ που προσκάλεσε το κοινό να εκλάβει την σημερινή ημέρα ως ημέρα ανεξαρτησίας, και που εκφράστηκε υπέρ της συνεργασίας των Ευρωπαϊκών χωρών σε πολιτικό επίπεδο, θέτοντάς το σε αντιπαράθεση με την πολιτική και οικονομική τους ένωση υπό το κράτος των Βρυξελλών, το οποίο και χαρακτήρισε λανθάνον. Έμφαση επίσης δόθηκε στο γεγονός ότι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αποδίδεται στην απόφαση του Ντέιβιντ Κάμερον, χωρίς τον οποίο η σημερινή ημέρα της ανεξαρτησίας δεν θα ήταν εφικτή.
Πρώτα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα από την περιφέρεια του Γιβραλτάρ, όπου η παραμονή προηγούνταν, όπως επίσης και αυτή προηγούνταν στην μετέπειτα στάθμη των μερικών αποτελεσμάτων. Δεν άργησε όμως να προηγηθεί η ψήφος υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε., η οποία ανατράπηκε μόνον όταν συμψηφίστηκαν τα αποτελέσματα από την περιφέρεια της Γλασκόβης στην Σκωτία, και η οποία πρωταγωνίστησε με οριακή διαφορά στο μεγαλύτερο μέρος της βραδιάς. Το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες υπήρξε το 72.2%.