Σχέδιο σήραγγας συνδέοντας τον Δούναβη με το Αιγαίο από την Θεσσαλονίκη

83

Ο Γιουγκοσλαβικός πόλεμος της δεκαετίας του 1990 υπήρξε αιτία να αναβληθούν εφαόριστον τα σχέδια της Κίνας να συνδέσει τον Ποταμό Δούναβη περνώντας από όλη την Κεντρική Ευρώπη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διευκολύνοντας το εμπόριο από την Διώρυγα του Σουέζ προς την Ηπειρωτική Ευρώπη.

Το φιλόδοξο σχέδιο βρίσκεται τώρα για μια ακόμα φορά στην επικαιρότητα δίνοντας απεριόριστη δυνατότητα εμπορικής ανάπτυξης στην πόλη της Θεσσαλονίκης και το λιμάνι της καθιστώντας την πανευρωπαϊκό μεταφορικό κόμβο και στην Ελλάδα να επιβάλλει δασμούς για την μεταφορά των εμπορευμάτων από την προτεινόμενη υδάτινη σήραγγα. Για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου της Κίνας χρειάζεται την σύμπραξη της χώρας μας και της Σερβίας όπου θα εκβάλει η υδάτινη σήραγγα στον Δούναβη και Βόρειας Μακεδονίας από όπου θα περνάει.

Ο λεγόμενος Πορθμός Δούναβη-Αιγαίου χαρακτηρίστηκε κερδοφόρο και ρεαλιστικό σχέδιο για το μέλλον από την Σερβία όπως και μεγαλομανές από δημοσιογράφους και προτάθηκε επίσημα στην χώρα σε συνεργασία με την Κινεζική κεφαλαιουχική εταιρεία Γκεζχούμπα αποβλέποντας στην συνεργασία και της Βόρειας Μακεδονίας και τελικά της χώρας μας από όπου θα περνάει πολύ πιο μικρό και στενό τμήμα του πορθμού αρχίζοντας από την Θεσσαλονίκη η οποία έτσι θα μετατραπεί σε διεθνές εμπορικό κέντρο. Θα έχει μήκος 651 χιλιομέτρων με προϋπολογισμό κόστους άνω των 17 διεσεκατομμυρίων δολαρίων των Η.Π.Α.

Το σχέδιο για την διώρυγα Θεσσαλονίκης-Δούναβη χαρακτηρίστηκε πιο εξωφρενικό από τον πορθμό που σκοπεύει να ανοίξει η Τουρκία παράλληλα με το στενό του Βόσπορου συνδεόντας πάλι την Μαύρη Θάλασσα με την αντίθετη άκρη από το Αιγαίο για την εξυπηρέτηση γεωστρατηγικών και οικονομικών για τα πλοία συμφερόντων της χώρας με την Ρωσία και την δυνατότητα περισυλλογής δασμών που καταρρίφθηκαν για το Στενό του Βόσπορου με το αδασμολόγητο από την Συνθήκη του Μοντρώ. Θεωρήθηκε ωστόσο ότι παραμένει εφικτή η εκτέλεσή του από την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Προηγούμενο άρθροΑφυπνίστηκε και δεν χαρίστηκε (ούτε) στην Κάτω Αχαγιά…
Επόμενο άρθροВопросы по теме Блокчейн и криптовалюты
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.