fbpx
10.5 C
Nea Chalkidona
Τετάρτη, 22/01/2025

    Συντονισμένες υπερπτήσεις από την Αγκυρα

    Υπερπτήσεις πάνω από δύο ελληνικές νησίδες στο Βόρειο και το Κεντρικό Αιγαίο πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι τουρκικά F-16, προκαλώντας συναγερμό στο ΓΕΕΘΑ.

    Συγκεκριμένα, με διαφορά ενός λεπτού (15.07 και 15.08 αντιστοίχως) δύο ζεύγη τουρκικών F-16 πέταξαν πάνω από τη νησίδια Παναγιά κοντά στις Οινούσσες και τη νησίδα Ζουράφα στα ανατολικά της Σαμοθράκης.
    Στην περίπτωση της Παναγιάς πρόκειται για τη δεύτερη παραβίαση έπειτα από μόλις τέσσερις ημέρες (την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησε υπερπτήση ένα CN-235) και πραγματοποιήθηκε σε ύψος 8.800 ποδιών πάνω από το νησί, που διαθέτει και μόνιμη στρατιωτική φρουρά. Η υπερπτήση στην ακατοίκητη νησίδα της Ζουράφας έγινε σε ύψος μόλις 1.500 ποδιών και δεν αποτελεί συνήθη παραβίαση για την περιοχή. Δεδομένου ότι η Ζουράφα είναι το ανατολικότερο κομμάτι ελληνικού εδάφους στο Βόρειο Αιγαίο (βόρεια της Ιμβρου και απέναντι από τον κόλπο του Ξηρού), έχει συχνά μετατραπεί σε πεδίο παραβιάσεων των χωρικών υδάτων ή και διαμάχης για τα δικαιώματα αλιείας, κάτι απολύτως αναμενόμενο δεδομένου ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν καθορίσει ΑΟΖ. Οι χθεσινές υπερπτήσεις σήμαναν συναγερμό στις Πτέρυγες Μάχης της Σκύρου και της Λήμνου, αλλά, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, τα ελληνικά μαχητικά δεν πρόλαβαν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά F-16, τα οποία σχεδόν αμέσως επέστρεψαν προς τις βάσεις τους.

    Η έναρξη της εβδομάδας με δύο ακόμη περιστατικά πάνω από ελληνικές νησίδες στο Ανατολικό Αιγαίο, προφανώς, έχει βαθύνει την ήδη υφιστάμενη ανησυχία τόσο στις στρατιωτικές όσο και στις διπλωματικές δομές της χώρας.

    Η σχεδόν μόνιμη ρητορική αμφισβήτηση του status quo που δημιούργησε η Συνθήκη της Λωζάννης από τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση ενός σκηνικού διαρκούς προώθησης των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με πρακτικό τρόπο (υπερπτήσεις, NOTAM, NAVTEX, πλόες πολεμικών πλοίων σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται στην ελληνική επιχειρησιακή ευθύνη Ερευνας και Διάσωσης), προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Αθήνα. Στο υπουργείο Εξωτερικών τηρείται μια τακτική χαμηλών τόνων. Γι’ αυτό και στις τελευταίες ρητορικές εξάρσεις του κ. Ερντογάν δεν υπήρξε καμία άλλη αντίδραση, πέρα, φυσικά, από την ευρισκόμενη σε εξέλιξη διαδικασία ενημέρωσης των συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Οπως αποκάλυψε η «Κ» την Κυριακή, η Ελλάδα βρίσκει μεν κατανόηση από τους εταίρους της, αντιμετωπίζει, παράλληλα, και μια αίσθηση φόβου και «φιλικής απόστασης» από πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τα πιθανά αποτελέσματα μιας άτακτης κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσφυγικό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία οι ροές από τις εμπόλεμες περιοχές δεν αποκλείεται να αυξηθούν.

    Ασχετα από τις ευρωπαϊκές επιφυλάξεις, η ελληνική διπλωματία θα επιμείνει σε αυτή την τακτική. Σε δεύτερη φάση, είναι σαφές ότι σε όλες τις διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά (οι οποίες το ερχόμενο χρονικό διάστημα προμηνύονται πυκνές), το θέμα του τουρκικού αναθεωρητισμού θα τίθεται με κάθε ευκαιρία.

    Η ομάδα του Καφενείου
    Η ομάδα του Καφενείου
    Το ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημιουργήθηκε με σκοπό κάθε αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει όλα τα νέα της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας, να ενημερωθεί για δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και να βρεί όλες τις ειδήσεις που αφορούν την Ελλάδα και τον κόσμο, τα αθλητικά και την ΑΕΚ, το lifestyle, την τεχνολογία και το gaming καθώς και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τον αφορούν.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα