fbpx
10.7 C
Nea Chalkidona
Κυριακή, 19/01/2025

    Στο Eurogroup παρέπεμψαν την Ελλάδα οι ηγέτες της Ευρώπης

    Δύο ώρες κράτησε η συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στην μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε στις 19:30 το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες και ολοκληρώθηκε στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

    Οι ηγέτες της Ευρωζώνης, όπως κατηγορηματικά ανέφερε στις δηλώσεις της μετά τη λήξη των εργασιών η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, παρέπεμψαν την Ελλάδα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, το Σάββατο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά το Eurogroup είναι απολύτως κομβικό, καθώς ο χρόνος τελειώνει, δήλωσε η κυρία Μέρκελ, που επεσήμανε πως απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες να διευθετηθούν και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο ηγετών. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, που δήλωσε πως δεν υπάρχει λόγος για σύγκληση νέας έκτακτης Συνόδου της Ευρωζώνης. Ο κύριος Γιούνκερ αντίθετα, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Παρασκευής, δηλώνοντας πάντως πως έχει κουραστεί από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και πως αυτός ο τρόπος δουλειάς δεν του αρέσει, μην κρύβοντας τη δυσαρέσκειά του για τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα.

    Αν και το θέμα δεν ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στη Σύνοδο, εν τούτοις οι εργασίες ξεκίνησαν με την επίσημη ενημέρωση των ευρωπαίων ηγέτων για τις εξελίξεις με την Ελλάδα και τα όσα διεξήχθησαν στο Eurogroup από τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον επικεφαλής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα μάλιστα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, ο κύριος Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι το κενό με την Ελλάδα «μπορεί να γεφυρωθεί».

    Όπως δήλωσε πηγή της ΕΕ, η συζήτηση για την Ελλάδα ήταν διάρκειας δύο ωρών και οι ηγέτες συμφώνησαν πως είναι οι υπουργοί της Ευρωζώνης που έχουν πλέον το λόγο για τις εξελίξεις.

    Το φλέγον ζήτημα όμως που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν το μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την βελγική πρωτεύουσα, η συζήτηση μεταξύ των ηγετών ήταν ιδιαίτερα έντονη και διήρκεσε πάνω από έξι (!) ώρες. Όπως μεταδίδουν πηγές, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος μάλιστα ζήτησε «πραγματική αλληλεγγύη» από τους συναδέλφους του, διαφορετικά είπε «χάνουμε το χρόνο μας». «Αν αυτή είναι η Ευρώπη, τότε μπορείτε να την κρατήσετε», πρόσθεσε.

    Το θέμα που άναψε φωτιές στο δείπνο των ηγετών ήταν το αν θα γινόταν αποδεκτό τελικά το να υποδεχθούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες περίπου 40.000 μετανάστες από την Ιταλία και την Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ειδικά μικρές, ανατολικές χώρες της ΕΕ, υποστήριξαν ότι δεν έχουν τις υποδομές και ζήτησαν αυτό να γίνει εθελοντικά και σε βάθος χρόνου, κάτι που εξόργισε τον Ματέο Ρέντσι. Μάλιστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός απαντώντας στην πρόταση για «εθελοντική» επιβολή του προγράμματος, δήλωσε προς τους ομολόγους του: «Αν περάσει το “εθελοντικά”, ακυρώστε το πρόγραμμα, θα αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό μόνοι μας» και ακόμα: «Αν δεν θέλετε να πάρετε τους 40.000, τότε δεν αξίζετε να αποκαλείστε Ευρώπη»!

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η Λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε εξόργισε τον Ματέο Ρέντσι, όταν δήλωσε πως «δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τα προβλήματά του»!

    Μάλιστα πηγές αναφέρουν ότι η διαφωνία έφτασε στο ανώτατο επίπεδο με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ανταλλάσσουν «βαριές» κουβέντες. Ο κύριος Γιούνκερ ήταν εκείνος που επέμενε ότι το σχέδιο για το μετανατευτικό έπρεπε να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ αντίθετα ο Ντόναλτ Τουσκ υποστήριζε τις χώρες που ζητούσαν η συμμετοχή να είναι εθελοντική. Οι δύο άντρες πάντως κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά το τέλος των εργασιών διέψευσαν κατηγορηματικά πως υπήρξε «επεισόδιο» μεταξύ τους.

    Οι μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ελλάδα και την Ιταλία κυρίως, θα κατανεμηθούν σε όλα τα κράτη. Η συζήτηση ήταν ενδελεχής, ώστε να δούμε τις λεπτομέρειες. Ασχοληθήκαμε και με το εάν μπορούμε να εμποδίσουμε τα αίτια αυτής της μετανάστευσης, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ για το ζήτημα.

    Το «Brexit», που ήταν ένα από τα προγραμματισμένα ζητήματα της Συνόδου, δεν απασχόλησε παρά ελάχιστα την συνεδρίαση, καθώς περιορίστηκε μόνο στην ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον προς τους συναδέλφους του, χωρίς να λάβει το λόγο κάποιος άλλος.
    Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα από Γιούνκερ και Σουλτς

    Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

    Αναφερόμενος στις διεργασίες της σημερινής Συνόδου Κορυφής, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε πως σήμερα άρχισαν πάλι στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

    «Θα πρέπει να εργαστούμε συνεκτικά και στενά με πολύ στενές προτάσεις» είπε και πρόσθεσε πως και το Κοινοβούλιο και η Κομισιόν, λόγω του θεσμικού τους ρόλου, πρέπει να κινούνται με τον ίδιο τρόπο.

    Ωστόσο, ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το τι θα γίνει τελικά με την Ελλάδα, ο κ. Γιούνκερ περιορίστηκε να πει πως θα μιλήσει για το ζήτημα την Τρίτη, όταν και θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη στο ζήτημα της Ελλάδας.

    Ο κ. Σουλτς είπε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αδύνατο να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

    Παράλληλα, μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι είναι
    ευγνώμων για την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι για την Ελλάδα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα θετικό συμπέρασμα» είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Γιούνκερ έκανε εξαιρετική δουλειά».

    Ραχόι: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

    Από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σε δηλώσεις του λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, υποστήριξε πως η Ισπανία θα δείξει ευελιξία για το ελληνικό, αλλά υπογράμμισε πως η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    «H έλλειψη συμφωνίας πλήττει περισσότερο την Ελλάδα. Η Ισπανία θα είναι ευέλικτη, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αν όλοι κάνουν ότι θέλουν αυτοί, τα πράγματα δεν μπορούν να δουλέψουν» είπε ο κ. Ραχόι, σύμφωνα με το Reuters.

    Ιρλανδός πρωθυπουργός: Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να είναι βιώσιμες οικονομικά

    Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να βγάζουν νόημα, να είναι βιώσιμες οικονομικά. Αυτό δήλωσε ο Ιρλανδός Έντα Κένι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

    Επιπλέον εξήγησε πως η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που δεν έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους φόρους.

    Εκτίμησε πως μια συμφωνία δε θα καταστεί δυνατή σήμερα, ωστόσο τόνισε πως οι ώρες λιγοστεύουν και πιθανότατα θα χρειαστούν νέες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο.

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα