Στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τις τράπεζες καταθέτει σήμερα, Τρίτη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι από τα δάνεια 1,3 δισ. των ΜΜΕ, τα 317 εκατ. ευρώ είναι το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφορούν καταγγελμένες συμβάσεις και καθυστερήσεις πάνω από 90 μέρες.
Ο μέσος όρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των Μέσων Ενημέρωσης είναι, όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, από τους χαμηλότερους. Προβλήματα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ο «ΔΟΛ» και ο «Πήγασος», ενώ τα υπόλοιπα δάνεια είναι ενήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ, το σύνολο των δανείων σε όλη τη χώρα που έχουν ανοίγματα και υπάρχει πιθανότητα να καταγγελθούν, υπολογίζονται στο 45%. Στους επαγγελματίες ο μέσος όρος μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι της τάξεως του 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 59,9%, στις μεγάλες επιχειρήσεις 29,5%, στη ναυτιλία 27% και στα ΜΜΕ στο 25%.
Τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Στουρνάρας για τα δάνεια των ΜΜΕ που έχουν καταγγελθεί και δεν εξυπηρετούνται, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι τα αμφισβήτησαν.
«Μόνο τα δάνεια του ΑΛΤΕΡ ξεπερνούν κατά πολύ τα νούμερα που επικαλείστε» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας. Για μεγάλη απόσταση των αριθμών σε σχέση με τα πορίσματα που έχουν σταλεί από την Τράπεζα της Ελλλάδος, μίλησε και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελος.
Ο κ. Στουρνάρας επέμεινε ότι τα στοιχεία δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Η κατάθεσή του συνεχίζεται μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι τα λεγόμενα του.
Ο κ. Στουρνάρας επιφύλασσε και σκληρή κριτική στον προκάτοχό του, Γιώργο Προβόπουλο. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, διέψευσε ότι είχε λάβει επιστολή από τον κ. Προβόπουλο για τα προβλήματα της τράπεζας Αττικής και δήλωσε ότι ο προκάτοχός του «έχει ψυχολογικά προβλήματα».
«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα . Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ. Εγώ έκρινα ότι η τράπεζα Αττικής θα έπρεπε να εξυγιανθεί και το έκανα. Ο κ. Προβόπουλος παρά τα όσα λέει δεν με ενημέρωσε ποτέ όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών για την τράπεζα Αττικής. Δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστολή του. Κοίταξα στα αρχεία μου», είπε.
Πυρά εξαπέλυσε και κατά του Σπύρου Λάππα του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε για διαρροή πληροφοριών για την τράπεζα Αττικής.
«Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος, πήγαινε στα βράχια. Η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε μέτρα και η Τράπεζα Αττικής είναι σε πορεία ανάκαμψης», δήλωσε.
Όσον αφορά την στάση της τράπεζας απέναντι στον κ. Καλογρίτσα, ο κ. Στουρνάρας είπε:
«Εμείς δεν βλέπουμε Καλογρίτσα αλλά ομίλους πχ Τοξότης – από εκεί και πέρα το πόρισμα ανέδειξε ορισμένες αδυναμίες της τράπεζας και η νομική υπηρεσία είπε να πάει εισαγγελέας λόγω της ζημιάς από υποτιμολόγηση δανείου – και του κ. Καλογρίτσα αλλά όχι μόνο αυτού –. Το 61% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας υποτιμολογείται κυρίως για δάνεια επιχειρηματικά και σε κατασκευαστικές. Δεν ακολούθησε το σύστημα τιμολόγησης. Έδιναν επιτόκιο χαμηλό σε εταιρίες σαν να ήταν η Microsoft».
Όσον αφορά την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών παράλληλα με την επιβολή capital controls, ο κ. Στουρνάρας είπε:
«Βεβαίως ήταν απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ οι τράπεζες έδειξαν στα στρες τεστ στο τέλος του 2014 ότι δεν χρειάζονταν κεφάλαια, μεσολάβησε περίοδος αβεβαιότητας, μπήκαν capital controls. Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας. Χειροτέρευση μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Υπολογιζόταν ανάπτυξη 2,5% και πέσαμε στο μείον. Η ξαφνική μεταβολή έκανε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση. Διαχωρίζω την περίοδο αυτή σε δύο υποπεριόδους».
Και πρόσθεσε για τον Γιάνη Βαρουφάκη:
«Εγώ όταν ανέλαβα μου έδωσαν ένα χαρτί. Μια προεκλογική συμφωνία. Τους είπα ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω. Να μην σας θυμίσω και την ακριβή φράση που είπα τότε. Όμως ο υπουργός Οικονομικών έχει δυνατότητα δια της παραιτήσεώς του να σταματήσει την καταστροφή. Ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να σταματήσει».
Να σημειώσουμε ότι μια διαφωνία ανάμεσα στον Ηλία Κασιδιάρη και τον ίδιο οδήγησε σε μια μικρή διακοπή της συζήτησης. Ο κ. Κασιδιάρης επέμενε ότι τα δάνεια δίνονταν παράνομα και ζήτηση να κρατηθεί ο κ. Στουρνάρας για ψευδορκία.