Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/10 η 19η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Λυκείου «Μίλτος Κουντουράς» παρουσία αστυνομίας.
Ο δήμαρχος δεν μίλησε στην έναρξη του συμβουλίου ενώ ο αρκετός κόσμος που είχε μαζευτεί περίμενε διακαώς το έβδομο θέμα, το οποίο αφορούσε το σχέδιο της υπογειοποίησης.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το ένα και μοναδικό θέμα έκτος ημερησίας, το οποίο είχε να κάνει με την έγκριση δημοπρασίας για τις εργατικές κατοικίες στη Πλατεία Προσκόπων. Το θέμα εισήχθη ομόφωνα και ψηφίστηκε ομόφωνα.
Στη συνέχεια περάσαμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
Το 1ο θέμα η έγκριση επιστροφής ποσών, ως αχρεωστήτως εισπραχθέντων, και διάθεση σχετικών πιστώσεων ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 2ο θέμα η έγκριση διαγραφής χρεών οφειλέτη του Δήμου ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 3ο θέμα η έγκριση για την διοργάνωση εκδήλωσης πανελλήνιας έκθεσης γραμματοσήμου «ΕΡΜΗΣ» ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 4ο θέμα η έγκριση επιχορήγησης αθλητικών συλλόγων και σωματείων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους αναγκών-Διάθεση σχετικής πίστωσης, με την προσθήκη 1.500 ευρώ για τον σκακιστικό όμιλο ψηφίστηκε υπέρ κατά πλειοψηφία ενώ αποχή ψήφισε ο κ. Ντάτσης και παρόν η κ. Γκούμα.
Το 5ο θέμα η έγκριση δαπάνης και ψήφιση σχετικής πίστωσης για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 ψηφίστηκε ομόφωνα.
Το 6ο θέμα η αποδοχή παραιτήσεων τακτικού και αναπληρωματικού μέλους Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου και ορισμός νέων μελών ψηφίστηκε υπέρ κατά πλειοψηφία, παρόν ψήφισε η κ. Γκούμα ενώ τακτικό μέλος ορίστηκε η κ. Ανδρέου και αναπληρωματικό μέλος ορίστηκε η κ. Γεωργακοπούλου.
Και ήρθε η σειρά του 7ου θέματος η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου «Ταπείνωση και κάλυψη τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια».
Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριος Πάνος ενημέρωσε πως όλα τα κείμενα και τα έγγραφα σχετικά με το θέμα βρίσκονται στο site του Δήμου επίσης μας ενημέρωσε ότι μαζί μας στο Δημοτικό Συμβούλιο παρεβρίσκονταν η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Σαπουνά και ο εκτελεστικός γραμματέας κύριος Παπαχρυσοβέργης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δήμαρχος, ο οποίος επεσήμανε ότι η Δικέφαλος ΑΕ έχει δημιουργήσει αυτή τη σχεδίαση αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του γηπέδου και όχι των πολιτών της Νέας Φιλαδέλφειας. Η μελέτη πρέπει να γίνει όπως την έχει εγκρίνει ο Δήμος ενώ τόνισε την απουσία συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για τη απουσία του κ. Αράπογλου και του κ. Πλάτανου, οι οποίοι κατά την προσωπική του άποψη δεν παρευρέθησαν χτες στο συμβούλιο ώστε να μην χρειαστεί να πάρουν αποφάσεις σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Κλείνοντας ζήτησε από όλους να σκεφτούν τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πρόταση και το μέλλον της πόλης.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κυρία Ελένη Σπανούδη, ειδική συνεργάτης του Δήμου, η οποία εξήγησε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την υπογειοποίηση και πως η μορφή της πόλης θα αλλάξει ολοκληρωτικά.
Τόνισε δε ότι όπως βλέπουνε τα σχέδια δεν θα έχει κάποια θετική επίδραση ούτε τις ημέρες των αγώνων συν το γεγονός ότι μέχρι να τελειώσει το έργο θα διακοπεί η κυκλοφορία – κατά τη γνώμη τους – όχι έξι μήνες σύμφωνα με την μελέτη του έργου αλλά τουλάχιστον για δύο χρόνια!
Οι εγκριτικές αποφάσεις που συνοδεύουν την ΜΠΕ δεν αφορούν να το ίδιο το έργο αλλά την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και μάλιστα είναι επιλεκτικές.
Συνεχίζοντας τόνισε πως ο Δήμος έχει εκφράσει πάρα πολλές φορές την αντίθεσή του το έργο της υπογειοποίησης και με διαδοχικά υπομνήματα. Το έργο της υπογειοποίησης δεν είναι εγκεκριμένο ουσιαστικά και μελέτη προκαταβάλει χωρίς να πάρει την απαιτούμενη έγκριση.
“Η σκοπιμότητα του συγκεκριμένου έργου παράγει ένα μικρό χώρο εκτόνωσης των φιλάθλων, η κίνηση των οχημάτων δεν θα εξυπηρετείται από τα λίγα μέτρα υπογειοποιήσης και πιστεύουμε ότι το έργο γίνεται και χωρίς την υπογειοποίηση. Η πρόταση του Δήμου είναι:
Α. Να γίνει η μελέτη όπως εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Β. Ο δήμος να εκπονήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη που δεν θα περιλαμβάνει υπογειοποίηση.
Γ. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση της πρότασης, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι και φθηνότερη από την υπογειοποίηση”.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η κ. Σαπουνά: “Η περιφέρεια θα γνωμοδοτήσει, έχουμε σημειώσει όλες τις παρατηρήσεις του δημοτικού συμβουλίου και θα τις μεταφέρουμε” ενώ ο κ. Παπαχρυσοβέργης τόνισε ότι: “Δεν μπορούμε να δώσουμε την γνώμη μας ως περιφέρεια τώρα και σίγουρα δεν είμαστε οι αρμόδιοι για αυτό”.
Οι ερωτήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πολλές, αλλά αυτό που απασχόλησε ιδιαίτερα τους συμβούλους ήταν το γεγονός ότι αφού δεν είναι αρμόδια η περιφέρεια να απαντήσει τις ερωτήσεις γιατί δεν βρίσκεται στην συνέλευση κάποιος υπεύθυνος από την Δικέφαλος ΑΕ να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα αλλά και το γεγονός πως είναι δυνατόν η περιφέρεια να μην έχει μία γνώμη πάνω στο έργο.
Η κυρία Σαπουνά έσπευσε να απαντήσει πως: “Εμείς ήρθαμε να παρακολουθήσουμε το δημοτικό συμβούλιο, να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και όχι να κάνουμε διαβούλευση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει αργότερα και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πάρω την ευθύνη και να απαντήσω ποια θα είναι η απόφαση που θα πάρουμε”.
Στο σημείο αυτό ο κ. Παπακώστας ζήτησε το λόγο και όπως είπε χαρακτηριστικά έπρεπε να ντρέπονται για αυτή τους τη στάση ενώ ο κ. Γεωργαμλής ζήτησε να κατέβει προς ψήφιση η πρότασή του, η οποία πρότεινε να υπάρξει μία συζήτηση ανάμεσα στις παρατάξεις, στις αρμόδιες αρχές του Υπουργείου, στους μελετητές και στην Δικέφαλος ΑΕ ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για τη πόλη.
Γύρω στις 10 η ώρα και ενώ η συζήτηση είχε προχωρήσει αρκετά, προσήλθε ο κύριος Αράπογλου και ο κύριος Πλάτανος.
Έπειτα το λόγο πήρε ο Πρόεδρος, κ. Πάνος, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μία ιστορική συνεδρίαση και μίλησε ιδιαίτερα για το πρόβλημα που θα προκύψει στους κυκλικούς κόμβους, όπου δεν υπάρχουν καθόλου φανάρια, οπότε δεν θα μπορεί κανένας άνθρωπος να περάσει και αυτό είναι κάτι που “αύριο” θα πρέπει να απολογηθούμε στα παιδιά μας. Όπως επίσης τόνισε πως επειδή είναι ιδιωτικό το έργο και καλοπληρωμένο, δεν το έχει και σε μεγάλη εκτίμηση.
Στη συνέχεια δημιουργήθηκε μία ένταση όταν το λόγο πήρε ο κ. Κουμαριανός, οποίος προσπάθησε να δώσει μια πιο ανάλαφρη νότα στο θέμα και να δείξει τα προβλήματα με πιο χιουμοριστικό τρόπο τρόπο, αυτό εξόργισε τον κ. Αράπογλου και τον κ. Πλάτανο. Θεώρησαν ότι ο κ. Κουμαριανός αστειεύεται σε ένα τόσο πολύ σοβαρό θέμα, που οι ίδιοι ήρθαν να το παρακολουθήσουν, αφήνοντας πίσω σοβαρές δουλειές. Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Πάνος τους διέκοψε λέγοντας ότι δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν εφόσον έρχονται τόσο καθυστερημένοι και έχουν τόσες απουσίες. Ο κ. Αράπογλου και ο κ. Πλάτανος θεώρησαν ότι η συμπεριφορά αυτή τους προσέβαλλε και αποχώρησαν.
Στη συνέχεια περάσαμε στη ψηφοφορία, η οποία ξεκίνησε με την πρόταση του κύριου Γεωργαμλή. Η πρόταση τελικά απορρίφθηκε.
Τέλος, περάσαμε στην ψηφοφορία του 7ου θέματος για την καταψήφιση της ΜΠΕ. Το θέμα ψηφίστηκε υπέρ κατά πλειοψηφία ενώ αποχή ψήφισαν οι κύριοι Γεωργαμλής, Κοπελούσος και Ντάτσης.