Ήταν βρώμικη δουλειά, αλλά κάποιος έπρεπε να τη κάνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτός ο κάποιος έμελλε να είναι ο Omnibot, o οποίος μετά από πολλά βραχυκυκλώματα, αρκετή φόρτιση (μπαταρίας) και λίγες bluescreensofdeath, διάλεξε τα 10 καλύτερα retro games όλων των εποχών.
Σίγουρα πολλοί από εσάς θα σκέφτεστε την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές: “Τα 10 καλύτερα retro games όλων των εποχών; Πώς μπορεί ένα ρομποτάκι να διαλέξει τα καλύτερα παιχνίδια; Με ποιο δικαίωμα;”
Καταρχάς, με βάση τη πολύχρονη πείρα μου στο χώρο των videogames, έχω κάθε δικαίωμα να εκφράσω τη γνώμη μου για το ποια παιχνίδια θεωρώ πιο διασκεδαστικά. Αυτή η γνώμη είναι απολύτως προσωπική και διαμορφώνεται με βάση τα προσωπικά κριτήρια που έχει ο καθένας μας.
Εσύ αγαπητέ αναγνώστη, δεν υποχρεούσαι, σε καμία περίπτωση, να συμφωνήσεις με ό,τι διαβάσεις παρακάτω. Απλά, δες τη γνώμη μου και χρησιμοποίησε τη δική σου κρίση.
10.Final Fantasy III (SNES1994)Το Final Fantasy VII για το PlayStation εισήγαγε τα FMV στο παιχνίδι και σημείωσε τεράστιο αριθμό πωλήσεων. Το Final Fantasy VIII έκανε την υπόθεση ακόμα πιο προσωπική και πούλησε περισσότερο. To Final Fantasy IX βελτίωσε και επαναπροσδιόρισε όλα εκείνα τα στοιχεία που είχαν να κάνουν με τη σειρά. To Final Fantasy III (VI στην μακρινή Ιαπωνία) ήταν αυτό που έφερε την επανάσταση στα RPGs κονσολών, με την επική του ιστορία, το σύστημα μαχών και με μια απίστευτη ομάδα πολύπλοκων χαρακτήρων. Μέχρι σήμερα, ελάχιστες στιγμές στην ιστορία των videogames ήταν αυτές που προκάλεσαν τόσο δέος όσο αυτές που έζησα στο Final Fantasy III.
9.Super Bomberman (SNES1993)Η απλή εμφάνιση του Bomberman έκανε πολλούς να το απορρίψουν όταν το πρωτοείδαν. Όταν έπιαναν το controller στα χέρια τους όμως, «κολλούσαν» με το απλό αλλά και υπέροχο action/strategy gameplay του. Ο παίκτης έπαιρνε τον έλεγχο ενός μικροσκοπικού τύπου ο οποίος εξοντώνει τους αντιπάλους του με βόμβες. Το Bomberman έγινε γρήγορα το απόλυτο παιχνίδι για πολλούς παίκτες, αφού ο καθένας μπορούσε να πάρει το χειριστήριο και να περάσει καλά. Με το τετραπλό παιχνίδι οι ώρες περνούσαν σαν λεπτά, σαν δευτερόλεπτα! Το Super Bomberman όμως, ήταν αυτό που παρουσίασε κάποιες φοβερές καινοτομίες οι οποίες αργότερα έγιναν κλασσικές.
8.Castlevania: Symphony of the Night (PlayStation1997)Με το άκουσμα και μόνο της λέξης Castlevania οι retro gamers νιώθουν ένα ρίγος να διατρέχει τη σπονδυλική τους στήλη. Η σειρά ανέβασε πολύ το πήχη στα action/platform παιχνίδια με τη πρώτη της εμφάνιση το 1987. Από τότε, το Symphony of the Night σίγουρα αποτελεί τη κορυφαία στιγμή της. Η Konami διατήρησε όλα εκείνα τα στοιχεία που αγάπησαν οι λάτρεις του Castlevania. 2D δράση, υπέροχα γραφικά, gameplay που αγγίζει το τέλειο, δύσκολα bosses, φανταστικό level design και ένα απίστευτο ορχηστρικό soundtrack που στοίχειωσε τα βράδια μου για εβδομάδες! Το Symphony αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτό το είδος παιχνιδιών και παίζεται άνετα ακόμη και σήμερα.
7.The Legend of Zelda (NES1986)Αδιαμφισβήτητα το Legend of Zelda αποτελεί ένα από τα καλύτερα RPGs μέχρι σήμερα. Ο τίτλος διέθετε ένα τεράστιο κόσμο γεμάτο από περίεργα πλάσματα και φιλικούς χαρακτήρες , μια τεράστια ποικιλία όπλων και μαγικών και ένα μεγάλο αριθμό dungeons. Με το συναρπαστικό του gameplay καθιέρωσε για πάντα τη μορφή που έχουν τα RPG και ενώ η υπόθεση ήταν καλύτερη στο Adventures of Link και η διάρκεια παιχνιδιού μεγαλύτερη στο A Link to the Past του SNES, αυτός ο τίτλος ήταν που έβαλε τις βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξη της θρυλικής σειράς.
6.Tetris (Arcade1988)To Tetris αποτελεί την απαρχή των puzzle games και το μέτρο σύγκρισής τους. Χάρη στο εθιστικό του gameplay που απορροφούσε τους πάντες, το Tetris έγινε ένα από τα παιχνίδια με τους περισσότερους κλώνους στην ιστορία των videogames. Πολλοί παίκτες που θεωρούσαν τους εαυτούς τους gamers, έπαιζαν Tetris με τις ώρες! Για να μάθει κάποιος τα βασικά χρειάζεται το πολύ 2 λεπτά, αλλά για να φτάσει το maximum level εκμάθησης χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή!
Μπορεί η έκδοση του τίτλου στο Game Boy να αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία αλλά το κλασσικό arcade της Atari είναι το καλύτερο. Μπορεί να μπήκαν 3D γραφικά και πρόσθετες λειτουργίες στα Android αλλά κανένα δε μπορεί να φτάσει τη τελειότητα του κλασσικού.
5.Diablo (PC1996)Συνδιάζοντας τη δυνατότητα δημιουργίας χαρακτήρων, τη περιπλάνηση σε τρομακτικά random generated dungeons σε στυλ D&D και τη γρήγορη δράση των action games, το Diablo κατέκτησε αμέσως τους gamers. Με υπέροχα γραφικά, μουσική και διαλόγους, ο τίτλος της Blizzard έφερε σημαντικές καινοτομίες και στο online multiplayer χάρη στην υποστήριξή του Battle.net. Παρόλο που το sequel είχε πολλές βελτιώσεις, ο αρχικός εφιάλτης κέρδισε δικαιωματικά αυτή τη θέση με τη πρωτοτυπία του. Παίξτε το στο σκοτάδι για περισσότερες συγκινήσεις!
4.Doom (PC1993)To Wolfenstein 3D μπορεί να ήταν το πρώτο FPS, αλλά το Doom ήταν σίγουρα το πιο δημοφιλές και αυτό που επηρρέασε πιο πολύ αυτό το είδος games. Διέθετε 2 καινοτομίες που άλλαξαν για πάντα το gaming στα PC:
a)Shareware community, δηλαδή δωρεάν επίπεδα από τον απλό κοσμάκη
b)Online gaming, ο ακρογωνιαίος λίθος των σημερινών FPS.
Το Doom υπήρξε επίσης στο κέντρο μιας μεγάλης διαμάχης λόγω της υπερβολικής βίας. Με λίγα λόγια, το Doom διαμόρφωσε το FPS genre.
3.Super Mario Bros. (NES1985)Η γέννηση του καλύτερου platform game, του Super Mario Bros., απέδειξε ότι αυτό το είδος μπορούσε να προσφέρει μια περιπέτεια η οποία διαθέτει αυτό που απουσιάζει αισθητά από τη τωρινή γενιά games: replayability. Το παιχνίδι διέθετε ένα πλήθος κρυμμένων επιπέδων και ο κόσμος του διέθετε ποικιλία εχθρών. Οι παίκτες μπορούσαν να κολυμπήσουν και να εξερευνήσουν διάφορα dungeons την ίδια στιγμή που πολεμούσαν ιπτάμενες χελώνες και σαρκοφάγα φυτά. Τα σημερινά platform games δανείζονται ακόμα στοιχεία από το Super Mario Bros. και η πρόσφατη κυκλοφορία του Super Mario Maker για το Wii U αποδεικνύει τη μακροζωία του. Αν και 30 χρονών, αυτό το παιχνίδι δε θα ξεχαστεί ποτέ!
2.Street Fighter 2 Turbo: Hyper Fighting (Arcade1992)Η σειρά Street Fighter κατάφερε να μετατρέψει τα fighting games από πρωτόγονες αναμετρήσεις σε μια μορφή τέχνης. Το SFII ήταν το πρώτο παιχνίδι που βασίστηκε στην ανάπτυξη ικανοτήτων καθώς εισήγαγε διάφορες τεχνικές που απαιτούσαν το πάτημα πολλαπλών πλήκτρων όπως το συνδιασμό πολλαπλών επιθέσεων και ειδικών χτυπημάτων σε μια επίθεση. To SFII Turbo, ο 3 SFII τίτλος, διέθετε άλλη μια καινοτομία: τη ταχύτητα. Προσθέστε τη μεγάλη αντοχή στο χρόνο και θα έχετε το καλύτερο fighting game που δημιουργήθηκε ποτέ.
1.Pac – Man (Arcade1980)Το Pong ήταν η πρώτη επιτυχία και το Space Invaders προκάλεσε ντόρο. Το PacMan όμως υπήρξε το πρώτο «φαινόμενο» της popκουλτούρας. TShirts, τραγούδι που μπήκε σε Top 40, cartoons, τίποτα από όλα αυτά δε προσφέρει κάτι στη λίστα μου εκτός από την απόδειξη του πόσο επιτυχημένο και εθιστικό ήταν αυτό το παιχνίδι. Ένας κίτρινος κύκλος που τρώει τελίτσες σ’ένα λαβύρινθο ενώ προσπαθεί να αποφύγει πολύχρωμα φαντασματάκια ίσως να ακούγεται βαρετό και ελεεινό, αλλά αυτή η απλότητα και το gameplay χάρισαν στο PacMan τη τεράστια επιτυχία του.Όλοι τον αναγνωρίζετε και όλοι τον λατρεύετε.
Εσάς ποια είναι τα αγαπημένα σας retro games;
Αφήστε ένα σχόλιο ή πείτε μου την άποψή σας.
Game on!