Γραφει η Σταυρούλα Λούρου
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε τηλεφωνική συνέντευξή του από την Κρήτη, όπου την επισκέφθηκε μεταξύ άλλων και για την Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας, έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη στους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Δημήτρη Τάκη, στην εκπομπή τους, “Mega Σαββατοκύριακο”.
Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του ο ΥΠΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε:
Για την παρουσία του στην Κρήτη.
Συμμετέχω σε ένα παγκόσμιο γεγονός που αφορά την Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας που πραγματοποιείται μετά από χίλια χρόνια. Η Ορθοδοξία μπορεί με την δύναμη που διαθέτει, να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα.
Για τον εκλογικό νόμο.
Έχω καταθέσει τις σκέψεις και τις προτάσεις μου συνολικά σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο σε έξι εφτά σημεία τα οποία έχω θέσει και στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Ο Πρωθυπουργός, σοφά πράττοντας ανοίγει κύκλο επαφών, με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και αναμένουμε την εξέλιξη των πραγμάτων.
Η πρόταση που θα κάνω για τον εκλογικό νόμο στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνέρχεται το άλλο Σαββατοκύριακο, είναι απλή αναλογική, αλλά εάν η κοινωνία δώσει σ΄ένα κόμμα ή σ΄ένα συνασπισμό κομμάτων ένα υψηλό ποσοστό πχ 40% περιορίζει κατά κάποιον τρόπο την απλή αναλογική από 100% στο 90%, συνεπώς με αυτόν τον τρόπο, οι υπόλοιπες διακόσιες εβδομήντα έδρες από τις τριακόσιες, είναι απλή αναλογική.
Σε κάθε περίπτωση θα καταθέσω τις προτάσεις μου στην Κεντρική Επιτροπή και από κει και πέρα, θα πειθαρχήσουμε όλοι στις όποιες αποφάσεις της.
Το όριο δεν θα πέσει από το 3% στο 2,5% . Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στις προτάσεις μου.
Ο εκλογικός νόμος, πρέπει να δίνει διεξόδους και να μεταθέτει κι ένα μέρος των ευθυνών και στην κοινωνία. Εάν η κοινωνία θέλει σταθερές κυβερνήσεις, πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της, όλα τα ενδεχόμενα.
Γι΄αυτό θεωρώ ότι είναι πιο δημοκρατικό, να ξέρει ο λαός από πριν ποιοί θα συνεργαστούν, ώστε να μην υπάρχουν σκοπιμότητες. Έτσι διευκολύνεται και η συνεργασία μεταξύ δύο κομμάτων.
Για τις δηλώσεις Πολάκη.
Ο Πολάκης δεν είπε κάτι προς θάνατον.
Θα μπορούσε πιθανόν να διατυπωθεί μ’ έναν διαφορετικό τρόπο.
Η κριτική στους θεσμούς μπορεί να ασκείται. Από αυτά που έχουν ακουστεί, πρέπει να προστατευτεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης που είναι οχυρό της Δημοκρατίας.
Αναρωτιέμαι γιατί οι δικαστικές Ενώσεις ζητούν την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας επί του συγκεκριμένου θέματος.
Θα έλεγα λοιπόν στον φίλο μου τον κ. Ασπρογέρακα που ήμασταν και συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο, όπως δημοσιεύεται το ‘’πόθεν έσχες’’ των βουλευτών, να δημοσιεύεται και αυτό των δικαστών και ξέρετε τι πιέσεις υπάρχουν γι΄αυτά τα θέματα.
Σας βλέπω να σας καταλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ευαισθησία γι΄αυτά που είπε ο κ. Πολάκης, κάποιοι βγήκαν παραμονές του Πάσχα γιατί έτσι τους βόλευε και είπαν πως την Τετάρτη θα κλείσουν οι τράπεζες. Αυτό είναι έγκλημα, εθνικό. Τότε, δεν είδα καμία ευαισθησία από τον κ. Ασπρογέρακα.
Επαναλαμβάνω λοιπόν, για τις δηλώσεις Πολάκη, πως η διατύπωση μπορεί να ήταν επιθετική, αλλά το δικαίωμα που έχει κάθε δημόσιο πρόσωπο να κάνει κριτική στον θεσμό, δεν μπορεί να το καταργήσει κανείς.