Γράφει ο Κώστας Κητής
Ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου στο διαδίκτυο, του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συνάντησε την Δευτέρα στο Βατικανό τον Πάπα της Ρώμης, κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες στην Ιταλία με επιστημονικό κυρίως χαρακτήρα και στόχους.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ συνοδευόταν από την σύζυγό του Πρισίλια, και η συνάντησή του με τον Ποντίφικα αφορούσε κυρίως στην συζήτηση που είχε μαζί του για την καταπράυνση της φτώχειας που μαστίζει τον πλανήτη, μέσω της επικοινωνίας και του διαδικτύου.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου τύπου του Βατικανού, «Μαζί συνομίλησαν για την χρήση της τεχνολογίας επικοινωνιών για να καταπραϋνθεί η φτώχεια, να ενθαρρυνθεί η αλληλοκατανόηση, και να επικοινωνήσουμε ένα μήνυμα ελπίδας, ειδικά στους πιο ευπαθείς».
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, χάρισε στον Πάπα ένα ομοίωμα του ιπτμάμενου αναμεταδότη Ακίλα που χρησιμοποιείται για την αναμετάδοση του διαδικτύου σε περιοχές του πλανήτη με μεγάλους πληθυσμούς που το στερούνται, αναμεταδότη του οποίου οι δοκιμές έχουν ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι.
Στην συνέχεια της επίσκεψής του στην Ιταλία, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ συνάντησε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντζι, και μαζί συνομίλησαν για τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό, την οικονομία, και την επίδραση της τεχνολογίας στην δημιουργία θέσεων εργασίας, και ο ιδιοκτήτης του Facebook απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού στην αίθουσα του Δημαρχείου της Ρώμης, λέγοντας ότι σπούδασε λατινικά και κλασσική ιστορία και ότι παντρεύτηκε κάνοντας τον μήνα του μέλιτος στην Ρώμη.
«Είπα στον πρωθυπουργό ότι είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την πρόοδο που σημειώνεται στην Ευρώπη σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη», έγραψε ο ιδιοκτήτης του Facebook στην προσωπική του σελίδα σε αυτό.
«Ως μέρος του προγράμματος σύμπραξης του Facebook για την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη, παρέχουμε 26 άρτιους διακομιστές GPU σε ερευνητικά κέντρα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου κι ενός στο Πανεπιστήμιο της Μοντένα και Ρέντζιο Εμίλια που είναι εδώ στην Ιταλία. Έχουν ένα πολύ καλό πρόγραμμα στην τεχνητή νοημοσύνη και στην διόραση των υπολογιστών, και αυτή η νέα τεχνολογία ευελπιστώ ότι θα βοηθήσει τους φοιτητές και την σχολή να πετύχουν ακόμα περισσότερα», είπε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Οι διακομιστές θα διανεμηθούν σε δεκαπέντε ερευνητικές ομάδες σε εννέα Ευρωπαϊκές χώρες, και θα βοηθήσουν τους ερευνητές σε τομείς όπως η διόραση των υπολογιστών, τα συστήματα εκμάθησης, και τα βαθιά νευρωνικά δίκτυα.