«Δεν είναι καιρός για θριαμβολογίες, ούτε για χαρές ,ούτε για γέλια. Αν υπάρξει συμφωνία θα είναι μια δύσκολη συμφωνία» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας στην συνεδρίαση των Επιτροπών.
Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας που θα κληθεί η Βουλή να ψηφίσει, ενώ στην αρχή της ομιλίας του αναρωτήθηκε «απορώ γιατί κερδίσαμε σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, με όλο το σύστημα εναντίον μας. Μήπως ο ελληνικός λαός τελικά έχει αποφασίσει επειδή εμείς δεν θα υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία;» τόνισε και υπογράμμισε: “Θέλουμε να πετύχουμε καλύτερους όρους της συμφωνίας, στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών.
Το κάνουμε γιατί νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή, πρέπει να πάρουμε κάτι καλύτερο. Τότε, ίσως και να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες. Μετά το δημοψήφισμα είμαστε σε πιο ισχυρή θέση. Και θα ενισχυθούμε περισσότερο μετά από τη σημερινή συζήτηση”.
Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στην συγκεκριμένη συμφωνία, ότι «η κυβέρνηση έχει κάνει μια προσπάθεια για την κατανομή των βαρών, προς τα υψηλά εισοδήματα» κάνοντας στη συνέχεια ονομαστική αναφορά στα μέτρα της κυβερνητικής πρότασης.
Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε, ότι: «στη συμφωνία υπάρχει η διαφοροποίηση στο θέμα των νησιών. Η έκπτωση αρχίζει από τα πιο πλούσια και τουριστικά νησιά και αργότερα θα εφαρμοστεί στα υπόλοιπα. Υπάρχουν πολλά μέτρα που τώρα θα συμφωνήσουμε να εφαρμοστούν σταδιακά, όπως μέτρα που αφορούν στους αγρότες, στο ΕΚΑΣ, κά».
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος και τα επιπρόσθετα μέτρα ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Τα μέτρα που προστίθενται είναι σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία, όπως παρεμβάσεις κατά της διαφθοράς, για την αναδιάρθρωση του δημοσίου κ.ά».
Απαντώντας στις ερωτήσεις που του έθεσαν οι βουλευτές κατά τις τοποθετήσεις τους ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η ΕΚΤ ήταν αρκετά υποστηρικτικής απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, ασκώντας πίεση, όπως παραδέχτηκε και στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες, προκειμένου να βρεθεί λύση για να σταματήσει η οικονομική ασφυξία στην Ευρώπη.
Αναφερόμενος στο θέμα των capital controls τόνισε ότι δεν έχουν καμία σύνδεση με την περίπτωση της Κύπρου, καθώς το θέμα της Ελλάδος, μπορεί άμεσα να αποκατασταθεί.