Έρευνα για την διαλεύκανση της σχέσης μεταξύ παχυσαρκίας και τσιγάρου διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες με στοιχεία από το χρονικό διάστημα 2005-2019 από 31.569 ενηλίκων που διαχωρίστηκαν σε όσους καπνίζουν και σε όσους δεν καπνίζουν. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία τον Μάιο του 2024 στην Βενετία, ενώ δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό BMC (Biomedical Central) Public Health, του Αμερικανικού εκδοτικού οίκου Springer Nature. Η έρευνα απέδειξε για τους καπνιστές ότι έχουν μικρότερη αλλά και λιγότερο υγιεινή δίαιτα.
Συγκεκριμένα η έρευνα απέδειξε για τους καπνιστές ότι:
- Είναι δύο φορές πιο πιθανό να παραλείψουν γεύματα.
- Έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσουν μεταξύ των γευμάτων και συνήθως δεν τρώνε φαγητό ως ανταμοιβή ή από πλήξη, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
- Είναι 50% πιο πιθανό να μείνουν περισσότερες από 3 ώρες χωρίς φαγητό.
- Τείνουν να τρώνε λιγότερα γεύματα την ημέρα και δυσκολεύονται να αφήσουν κάτι στο πιάτο τους.
- Έχουν 8% περισσότερες πιθανότητες να φάνε τηγανητό φαγητό, 70% περισσότερες πιθανότητες να προσθέσουν αλάτι και 36% περισσότερες πιθανότητες να προσθέσουν ζάχαρη στα γεύματά τους.
Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι «Η διακοπή του καπνίσματος είναι αναμφίβολα μια θετική κίνηση για τη συνολική υγεία, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει τον μεταβολισμό, κάτι που βοηθάει τους καπνιστές στον έλεγχο του βάρους. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί συχνά σε αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους».
Ο επικεφαλής της διεξαγωγής της έρευνας Dr. Scott Wills εξήγησε ότι «Η ανησυχία της αύξησης βάρους είναι μια κοινή αιτία που πολλοί καπνιστές διστάζουν να κόψουν το τσιγάρο ή αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το κάπνισμα σχετίζεται με πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς με μειωμένη πρόσληψη τροφής και χειρότερη ποιότητα διατροφής, που χαρακτηρίζεται από συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών και προσθήκη αλατιού και ζάχαρης στα γεύματα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση βάρους που παρατηρείται συνήθως όταν οι καπνιστές κόβουν το τσιγάρο.».