fbpx
30.3 C
Nea Chalkidona
Σάββατο, 27/07/2024

    «Τσιγάρο ή παχυσαρκία – ιδού η απορία»!

    Έρευνα για την διαλεύκανση της σχέσης μεταξύ παχυσαρκίας και τσιγάρου διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες με στοιχεία από το χρονικό διάστημα 2005-2019 από 31.569 ενηλίκων που διαχωρίστηκαν σε όσους καπνίζουν και σε όσους δεν καπνίζουν. Τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία τον Μάιο του 2024 στην Βενετία, ενώ δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό BMC (Biomedical Central) Public Health, του Αμερικανικού εκδοτικού οίκου Springer Nature. Η έρευνα απέδειξε για τους καπνιστές ότι έχουν μικρότερη αλλά και λιγότερο υγιεινή δίαιτα.

    Συγκεκριμένα η έρευνα απέδειξε για τους καπνιστές ότι:

    1. Είναι δύο φορές πιο πιθανό να παραλείψουν γεύματα.
    2. Έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να τσιμπολογήσουν μεταξύ των γευμάτων και συνήθως δεν τρώνε φαγητό ως ανταμοιβή ή από πλήξη, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
    3. Είναι 50% πιο πιθανό να μείνουν περισσότερες από 3 ώρες χωρίς φαγητό.
    4. Τείνουν να τρώνε λιγότερα γεύματα την ημέρα και δυσκολεύονται να αφήσουν κάτι στο πιάτο τους.
    5. Έχουν 8% περισσότερες πιθανότητες να φάνε τηγανητό φαγητό, 70% περισσότερες πιθανότητες να προσθέσουν αλάτι και 36% περισσότερες πιθανότητες να προσθέσουν ζάχαρη στα γεύματά τους.

    Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι «Η διακοπή του καπνίσματος είναι αναμφίβολα μια θετική κίνηση για τη συνολική υγεία, αλλά μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Η νικοτίνη καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει τον μεταβολισμό, κάτι που βοηθάει τους καπνιστές στον έλεγχο του βάρους. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί συχνά σε αυξημένη όρεξη και αύξηση βάρους».

    Ο επικεφαλής της διεξαγωγής της έρευνας Dr. Scott Wills εξήγησε ότι «Η ανησυχία της αύξησης βάρους είναι μια κοινή αιτία που πολλοί καπνιστές διστάζουν να κόψουν το τσιγάρο ή αποτυγχάνουν στην προσπάθειά τους. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το κάπνισμα σχετίζεται με πρότυπα διατροφικής συμπεριφοράς με μειωμένη πρόσληψη τροφής και χειρότερη ποιότητα διατροφής, που χαρακτηρίζεται από συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών και προσθήκη αλατιού και ζάχαρης στα γεύματα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει την αύξηση βάρους που παρατηρείται συνήθως όταν οι καπνιστές κόβουν το τσιγάρο.».

    Κώστας Κητής
    Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
    Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα