Γράφει ο Κώστας Κητής
Σε καλό ευνοϊκό κλίμα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τελέστηκαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια των έργων κατασκευής του Υπεραδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πληθώρα επισήμων, οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας σύμπραξης από τις εταιρίες SOCAR, BP, Snam, Fluxys, Enagás και Axpo, καθώς και πάνω από 300 επιφανείς προσκεκλημένοι.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, ο πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός του Αζερμπαϊτζάν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Maroš Šefčovič, ο Ειδικός Απεσταλμένος και Συντονιστής για τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις των ΗΠΑ Amos Hochstein, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Berat Albayrak, ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Carlo Calenda, η Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenuzhka Petkova, και ο Υφυπουργός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ενέργειας της Ελβετίας Walter Steinmann, ήταν όλοι παρόντες στην εκδήλωση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του είπε τα εξής:
«Η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, του TAP, λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία και την ευρύτερη περιοχή μας. Ως προς την οικονομική διάσταση, η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και η διασφάλιση της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας και των οδών, αποτελούν θεμέλιο λίθο, τόσο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας μας, όσο και του συνολικού ευρωπαϊκού σχεδιασμού».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι, «Ως προς την γεωστρατηγική διάσταση, το έργο αυτό μπορεί να βοηθήσει, ώστε η ενέργεια να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας για όλους, στην περιοχή μας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας σύμπραξης του ΤΑΡ, Ian Bradshaw, εγκαινιάζοντας τα έργα κατασκευής με τον πρωθυπουργό, σχολίασε:
«Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, για τους μετόχους μας και για το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης. Έχοντας κερδίσει την ανάθεση του έργου το 2013 και εργαζόμενοι επιμελώς για την προετοιμασία αυτής της στιγμής, είμαστε στην πραγματικά ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε σήμερα την κατασκευή του αγωγού. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη που θα μεταφέρει νέους πόρους φυσικού αερίου από την Κασπία, διαμέσου νέας όδευσης, αρχής γενομένης από το 2020 και για τα επόμενα πολλά χρόνια».
«Η δέσμευσή μας σε αυτό το έργο και η υποστήριξη όλων των ενδιαφερόμενων μερών που παρευρίσκονται σήμερα εδώ, θα συμβάλλει στη διασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο στις φιλοξενούσες χώρες, όσο και στις χώρες όπου θα διατεθεί το φυσικό αέριο από την Κασπία. Ο TAP θα συνεισφέρει επίσης στην ολοκλήρωση και διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, συνεισφέροντας σημαντικά στη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειάς της».
Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη σημασία του έργου, δήλωσε:
«Σήμερα περάσαμε από την περιγραφή ενός πολύ σημαντικού ενεργειακού έργου παγκόσμιας απήχησης, στην κατασκευή του. Περνάμε από τα λόγια στην πράξη, προκειμένου η Ελλάδα να χαράξει μια νέα πορεία, με ανάπτυξη για όλους. Η σημασία του TAP ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της χώρας μας και τον άμεσο χρονικό ορίζοντα. Αποτελεί μια ιδιαίτερη υποδομή στον τομέα της ενέργειας η οποία μπορεί να υποστηρίξει μεγάλα εγχειρήματα και μακρόπνοα σχέδια. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η ενεργειακή υποδομή να είναι ικανή να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια όλων μας, αλλά και την δυναμική αλληλεπίδραση της Ελλάδας με τις άλλες χώρες των ενεργειακών ροών και αναγκών».
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την συμβολική υπογραφή ενός σωλήνα από όλα τα συμβαλλόμενα κυβερνητικά στελέχη στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Ο TAP αναμένεται να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να ενθαρρύνει την δημιουργία 8.000 νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Στο μετοχικό του κεφάλαιο μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
(Πηγή: www.TAP-AG.gr)
https://youtu.be/SdnohvZYnJM?t=15m23s