Το βραχιολάκι του Μαρτίου: Η ιστορία και το έθιμο του “Μάρτη”

Η εκκλησία θεώρησε τον 5ο αι. π.Χ. το έθιμο ειδωλολατρικό.

375

Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο που πιστεύεται ότι έχετε τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη στα Ελευσίνια Μυστήρια οι μύστες έδεναν μια κλωστή στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι που την ονόμαζαν Κρόκη.

Σύμφωνα με το έθιμο που επικρατεί οι μητέρες φτιάχνουν βραχιόλι από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, το λεγόμενο Μάρτη ή Μαρτιά, που φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι βλαβερός, σύμφωνα με την παράδοση. Ο “Μάρτης” προστατεύει επίσης από τα κουνούπια, τις αρρώστιες, το “κακό μάτι” και άλλα. Σε άλλες περιοχές ο Μάρτης φοριέται μόνο την πρώτη μέρα του Μάρτη, ενώ πλέον έχει επικρατήσει να φοριέται όλο τον μήνα.

Παραδοσιακά το “Μάρτη” , λέγεται πως, τον βγάζουμε μόλις δούμε το πρώτο χελιδόνι. Τότε το ακουμπάμε πάνω από τις τριανταφυλλιές για να το πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους. Παραλλαγή του εθίμου λέει ότι τον καίμε με το Αναστάσιμο Φως το Πάσχα.

Σε πολλές περιοχές το φερόμενο και ως “Μαρτάκι” φοριέται αντί για τον καρπό στο μεγάλο δάχτυλο του χεριού ή του ποδιού όπως ακριβώς και ένα δαχτυλίδι.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.