Στατιστικές γεννήσεων με βάση τον πληθυσμό καταδεικνύουν μια σταθερή αύξηση του ποσοστού των γυναικών που επιλέγουν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση μέχρι μια μεγαλύτερη αναπαραγωγική ηλικία. Όλο και περισσότερες γυναίκες αναβάλλουν την εγκυμοσύνη λόγω σπουδών ή καριέρας θέτοντας σε “κίνδυνο” την γονιμότητά τους. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η καθυστέρηση αυτή μπορεί να σημάνει πολλές δυσκολίες, όταν πια το ζευγάρι θα θελήσει να αποκτήσει ένα παιδί και δεν θα είναι εύκολο να τα καταφέρει. Αν μια γυναίκα προβλέπει πως θα τεκνοποιήσει σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορεί να καταψύξει ωάρια σε μια πιο μικρή ηλικία και να τα χρησιμοποιήσει αργότερα. Λόγω της τεχνολογικής προόδου την τελευταία δεκαετία, η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει γίνει μια βιώσιμη επιλογή.
Αν θέσουμε λοιπόν το ερώτημα σε ποιες γυναίκες θα μπορούσαμε να κάνουμε κατάψυξη ωαρίων η απάντηση είναι σε όλες όσες πρέπει, ή επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους. Έτσι γυναίκες που βρίσκονται στην άνοδο της καριέρας τους και θέλουν να αναβάλουν την τεκνοποίηση για το μέλλον, γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, η οποία μπορεί να καταλήξει σε ωοθηκική ανεπάρκεια και γυναίκες που έχουν πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση, μπορούν να ακολουθήσουν τη λύση της κρυοσυντήρησης.
Η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας είναι συνυφασμένη με την ηλικία της γυναίκας. Όσο νεότερη είναι η γυναίκα τόσο καλύτερη η ποιότητα των ωαρίων της και τόσο μεγαλύτερη και η ποσότητά τους. Οι γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση κι έχει ήδη ξεκινήσει η έκπτωση της ωοθηκικής λειτουργίας, πρέπει να αποτρέπονται από αυτή την διαδικασία σύμφωνα με την ESHRE, διότι τα ωάριά τους είναι τόσο επηρεασμένα από την ωοθηκική γήρανση που η κρυοσυντήρηση σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό παραγωγής θα οδηγήσει σε πτωχά αποτελέσματα όταν αποψυχθούν κι εφόσον επιβιώσουν.
Η κατάψυξη των ωαρίων ήταν ανέφικτη μέχρι πρότινος λόγω της μεγάλης ευθραυστότητάς τους. Σήμερα με τη μέθοδο της υαλοποίησης, τα ωάρια καταψύχονται επιτυχώς και κάθε γυναίκα μπορεί να καταψύξει πέντε έως δέκα ωάρια – τόσα απαιτούνται συνήθως για την επιτυχία της μεθόδου – και να τα χρησιμοποιήσει όποτε εκείνη θελήσει εάν για οποιοδήποτε λόγο τα ωάρια της τότε δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν. Από την πρώτη αναφορά γέννησης παιδιού από κατεψυγμένα ωάρια, το 1986, περισσότερα από 900 υγιή παιδιά έχουν γεννηθεί διεθνώς (Oktay et al 2006).
Το εγχείρημα, πάντως, είναι δύσκολο όσον αφορά την ψύξη, την απόψυξη και τη γονιμοποίηση του ωαρίου, επειδή είναι το μεγαλύτερο κύτταρο του ανθρώπου, περιέχει πολύ νερό και κατά την ψύξη του σχηματίζονται κρύσταλλοι που μπορεί να το καταστρέψουν. Από όλα τα κατεψυγμένα ωάρια, περίπου το 90%- 95% θα επιβιώσει την διαδικασία της απόψυξης με ποσοστό γονιμοποίησης 71%- 79% και ποσοστό εγκυμοσύνης 36%- 65%, αποτελέσματα συγκρίσιμα με εκείνα της εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιώντας φρέσκα ωάρια σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Όπως και με την εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ποσοστά επιτυχίας είναι καθαρά συνδεδεμένα με την ηλικία της μητέρας τη στιγμή της κατάψυξης: όσο νεότερη η γυναίκα, τόσο υψηλότερο το ποσοστό εγκυμοσύνης.