fbpx
19.7 C
Nea Chalkidona
Σάββατο, 23/11/2024

    Λύσεις για μια ισχυρή Ελληνική Οικονομία

    tasos1

     
    Γράφει ο Τάσος Κοσκολέτος,
    Πρόεδρος Τ.Ο. ΟΝΝΕΔ
    Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας

    Κάθε κυβέρνηση η οποία δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση καλείται να βρει λύσεις και εφόδια για να εξέλθει το συντομότερο από αυτή. Αυτός είναι ο σκοπός. Και η Ελλάδα θα πρέπει να αφοσιωθεί εξολοκλήρου σε αυτόν χωρίς να πρέπει να αποσπάται από πολιτικές αστάθειες. Το τελευταίο που χρειάζεται το πλήρωμα ενός πλοίου που προσπαθεί να βγει από τα βράχια, είναι το ποιος θα αναλάβει καπετάνιος.

    Μέχρι ενός σημείου, έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της χώρας:

    Πρόβλεψη για θετικό ΑΕΠ 0,2% τέλος του έτους (μένει να το επιβεβαιώσουμε), μείωση 2% και αρνητική τάση επί της ανεργίας των νέων, αρνητικός Δείκτης τιμών καταναλωτή -0,8% (προκύπτει από μείωση των τιμών σε ορισμένα προϊόντα του σουπερμάρκετ), φρένο στη μείωση του Βιομηχανικού δείκτη παραγωγής 69,51%* {έως Απρίλιο} καθώς και αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος για περισσότερες δαπάνες που αυτό μπορούμε ήδη να το αισθανθούμε.

    Όμως πέραν της καλυτέρευσης των δεικτών της οικονομίας και πέραν των μεταρρυθμίσεων χρειάζεται και επενδυτική πρωτοβουλία. Χρειάζεται εισροή κεφαλαίων. Ξένων κεφαλαίων στη χώρα που θα προσδώσουν νέες θέσεις εργασίας και χρήματα στους κατοίκους της.
    Ας επιστήσουμε τη προσοχή μας σε ένα παράδειγμα απ’ την γειτονική Τουρκία. Η κυβέρνηση Νταβούτογλου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνη (ΕΟΖ) στη Δυτική όχθη της σημερινής Παλαιστίνης, στη πόλη Jenin. Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι μια γεωγραφικά ορισμένη έκταση μιας χώρας, στην οποία οι οικονομικοί και εμπορικοί νόμοι μπορούν να διαφέρουν από το υπόλοιπο μέρος της χώρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Άγκυρα συμφώνησε να επιβληθούν 0% φορολογία επί των επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιηθούν εντός της ΕΟΖ. Αντίστοιχα, και επιστρέφοντας πίσω στα δικά μας, θα μπορούσαμε ως Ελλάδα αντί να ζητάμε χρήματα από επενδυτές του εξωτερικού, να διαμορφώναμε τις απαραίτητες εκείνες συνθήκες που θα έπειθαν τους επενδυτές να έρθουν από μόνοι τους σε εμάς.

    Το ερώτημα είναι η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δική της ΕΟΖ, εντός της Ελληνικής επικράτειας;

    Η απάντηση είναι ναι. Η Ελλάδα στα πρότυπα της Ρουμανίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών θα μπορούσε να δημιουργήσει στη Βόρεια Ελλάδα (θα εξηγήσουμε αργότερα τους λόγους της γεωγραφικής επιλογής) μια Ειδική Οικονομική Ζώνη. Θα ήταν δυνατό να έρθει σε συνεργασία με Παγκόσμιους κολοσσούς όπως: Microsoft, Apple, Volkswagen, Mercedes-Benz, Pepsi Co. καθώς και πολλές άλλες ακόμη μεγάλες εταιρείες με τις εργοστασιακές τους μονάδες να απολαμβάνουν 0% φορολόγηση για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Μόνο και μόνο η άνθιση της ναυτιλίας από την εισροή των πρώτων υλών, οι νέες θέσεις εργασίας, η άνθιση του κατασκευαστικού κλάδου για τη δημιουργία των κτηρίων και η αύξηση του ΑΕΠ είναι ήδη αρκετοί λόγοι.

    Από την άλλη μεριά, σε αυτό το σημείο, ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα πει. «Μισό λεπτό. Αν ήταν τόσο εύκολο θα το είχαμε ήδη κάνει. Διότι ο λόγος που αυτές οι εταιρείες δεν έρχονται εδώ στην Ελλάδα αλλά προτιμάνε αναπτυσσόμενες χώρες είναι ο πολύ χαμηλός τους μισθός!»
    Με 476 ευρώ μισθό δεν έρχονται εδώ αυτές οι εταιρείες και οδεύουν προς την Ανατολή.
    Μαζί με αυτές, και ο παγκόσμιος πλούτος. Και εδώ όμως υπάρχει λύση.

    Και για να την βρούμε θα σας πάω λίγο πιο μακριά. Στην Αυστραλία. Στις 5 Δεκεμβρίου το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας ενέκρινε ένα νέο νόμο για την παράνομη μετανάστευση, διότι η αθρόα λαθρομετανάστευση από την Ινδονησία και τη Κίνα παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στη χώρα μας. Όχι για τους νόμιμους μετανάστες (αεροδρόμιο, λιμένας κλπ), αλλά για τους λαθραία εισαχθέντες αποφασίστηκε να τους εκδίδεται 3ετής άδεια παραμονής με ταυτόχρονη άδεια εργασίας (3-year working Visa) και με το πέρας της 3ετίας να ισχύσει υποχρεωτικός επαναπατρισμός.
    Επιστρέφοντας πίσω στα δικά μας και την ανεύρεση της λύσης, για τους λαθραίους μετανάστες θα μπορούσαμε ως χώρα να παρείχαμε ένα καλύτερο μέλλον υπό την -αμετάκλητη- προϋπόθεση του επαναπατρισμού τους. Παροχή 10ετούς άδειας παραμονής στη χώρα μας με άδεια εργασίας στην Ελληνική Ειδική Οικονομική Ζώνη με μηνιαίο μισθό 220 ευρώ (202 ευρώ ισχύει στη Ρουμανία) περίπου 2.640 ευρώ το χρόνο και επομένως 26.400 ευρώ συνολικά μέχρι και την ημέρα του επαναπατρισμού τους. Σίγουρα αποτελεί καλύτερη περίπτωση από το να κρατούνται σε κέντρα κράτησης ή να παραμένουν στα αστικά κέντρα. Διαμένοντας σε οικισμούς εντός της ΕΟΖ και με υγειονομική περίθαλψη θα βοηθηθούν οικονομικά οι ίδιοι και οι οικογένειες τους αλλά και θα βοηθήσουν την οικονομία της χώρας στην οποία εισήλθαν.

    Τα προϊόντα αυτών των εταιρειών θα έχουν πραγματικά πολύ χαμηλές τιμές για τη χώρα μας ενώ για την στελέχωση των διοικητικών θέσεων που θα χρειαστούν θα υπάρξει σύμφωνο απασχόλησης ώστε να απορροφηθούν Έλληνες λόγω εντοπιότητας. Θα υπάρξει παροχή τεχνογνωσίας σε Ελληνικές επιχειρήσεις ως προς τη διαδικασία παραγωγής και τη μεταποίηση ενώ θα αυξηθεί η έρευνα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας καθώς και οι πρακτικές ασκήσεις για τους φοιτητές .Η Θράκη μας, προτιμάται γεωγραφικά για τη δημιουργία της συγκεκριμένης ΕΟΖ καθώς αυτές οι Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές εταιρείες με την παρουσία τους αποτελούν έναν σημαντικό λόγο διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Τέλος, η εγκατάσταση μουσουλμανικού πληθυσμού πλησίον του Ελληνικού μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης θα βάλει ένα απότομο τέλος στις όποιες προσφωνήσεις της Τουρκίας περί «τουρκικού» πληθυσμού εντός της Ελληνικής επικράτειας. Ποτέ δεν είναι αργά. Λύσεις μπορούν να υπάρξουν, όσο υπάρχει θέληση

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα