fbpx
16.8 C
Nea Chalkidona
Παρασκευή, 23/02/2024

  Δενδροφύτευση στο 2ο συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών από τη Δύναμη Πολιτών

  [fblike]

  δυναμη-πολιτων

  Καθαρισμός και δενδροφύτευση στο 2ο συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών
  Εγκατάλειψη των κοινόχρηστων χώρων και των χώρων πρασίνου

  Μία βόλτα σε οποιαδήποτε περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η πόλη μας σε πολλά σημεία της. Χώροι πρασίνου, με αποκορύφωμα το Άλσος, παιδικές χαρές, γή και πεζόδρομοι συνθέτουν μία εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού. Συνηθισμένη εξαίρεση αποτελεί το Κέντρο της πόλης, στο οποίο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έβρισκαν πάντα τον κατάλληλο χώρο για να στήσουν ένα σκηνικό «ανάπλασης» και «παρεμβάσεων». Εντούτοις, η σημερινή δημοτική αρχή απέτυχε ακόμα και σε αυτό, καθώς στο κέντρο επικρατεί μία χαώδης κατάσταση, με τραπεζοκαθίσματα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανές στα πεζοδρόμια. Παράλληλα, η «περιφέρεια» της πόλης ζει σε ένα καθεστώς υποβάθμισης, με τους κατοίκους της να αισθάνονται παραμελημένοι, επειδή οι δημόσιοι χώροι απέχουν πολύ, αρκετές φορές, από το να είναι αξιοποιήσιμοι.

  Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν!

  Η γειτονιά αυτή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα εγκατάλειψης και αδιαφορίας. Τα παρτέρια και μία παιδική χαρά είναι ζωσμένα από τα χόρτα και γεμάτα σκουπίδια. Η εικόνα της περιοχής δείχνει την απουσία της υπηρεσίας πρασίνου, με ευθύνη, προφανώς, και της δημοτικής αρχής. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, επιλέξαμε την παρακάτω δράση:
   Συζητήσαμε, με τη συμμετοχή του υποψήφιου Δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου, με τους κατοίκους για τα προβλήματα της γειτονιάς.
   Καθαρίσαμε με τη συμμετοχή και ανθρώπων απο την περιοχή τα χόρτα και τα σκουπίδια από το χώρο, τα οποία μαζέψαμε σε ειδικές σακούλες σκουπιδιών.
   Φυτέψαμε και ποτίσαμε δέντρα, ενημερώνοντας για την ανάγκη οι περίοικοι να ασχοληθούν με τη τους αλλά και να ενδιαφερθούν συλλογικά για τη γειτονιά τους.

  Γιατί προχωρήσαμε σε αυτήν τη δράση

  Η ύπαρξη και φροντίδα των δημόσιων χώρων αποτελεί βασικό στοιχείο μίας ποιοτικής καθημερινότητας στην πόλη. Το ζήτημα αυτό είναι πολιτικό, εξαρτάται, δηλαδή, από την πολιτική βούληση και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Η Δύναμη Πολιτών δεσμεύεται για μία ριζικά διαφορετική πολιτική για τους χώρους πρασίνου, ς και παιχνιδιού, ώστε να υπάρχει μέριμνα για όλες ανεξαιρέτως τις γειτονιές της πόλης μας, χωρίς οικονομικές, γεωγραφικές ή άλλες διακρίσεις. Συνεπώς, επείγει να διεκδικήσουμε ξανά τους δημόσιους χώρους, οι οποίοι θα πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες μας. Η δράση μας αυτή σε καμία περίπτωση δεν θέλει να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες ς και πρασίνου που οφείλει να παρέχει ο Δήμος μας, και οι οποίες αφού συρρικνώνονται κινδυνεύουν με ιδιωτικοποίηση λόγω της φιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων. Αντίθετα, δίπλα στο πλευρό των εργαζομένων του Δήμου, θέλουμε να βοηθήσουμε στην ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να διεκδικήσουμε μαζί αυτό που μας ανήκει, να ζήσουμε χαρούμενοι στην πόλη μας, να την επανοικειοποιηθούμε και να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.

  Μαζί με τους πολίτες, όχι στο όνομά τους

  Ως Δύναμη Πολιτών, έχουμε ως βασική αρχή την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας. Ωστόσο, αυτό απαιτεί ενεργούς πολίτες, προϋποθέτει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των κατοίκων, μακρυά από λογικές ανάθεσης και παθητικότητας. Οι Νέοι και Νέες της Δύναμης Πολιτών μπήκαμε μπροστά στη δράση αυτή, θεωρώντας ότι η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων είναι ένα κεντρικό ζήτημα για την αναβάθμιση της ζωής των των ανθρώπων της πόλης μας. Το αποτέλεσμα της χθεσινής δράσης και το αγκάλιασμά της από τους κατοίκους μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση ότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην πόλη μας.

  20140425_195514

  Νίκος Αντωνιάδης
  Νίκος Αντωνιάδης
  Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

  Σχετικά άρθρα