Δεν θα φορολογηθούν ανείσπρακτα ενοίκια

Διαβεβαιώσεις πως δεν τίθεται ζήτημα φορολόγησης ενοικίων τα οποία δεν εισπράχθηκαν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων παρέχουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Μετά την ανησυχία που προκλήθηκε στους κόλπους των ιδιοκτητών από τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, με τις οποίες καταργείται η δυνατότητα των φορολογουμένων να εκχωρούν στο Δημόσιο τα μισθώματα τα οποία δεν εισέπραξαν από δύστροπους ή κακόπιστους ενοικιαστές, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβληθεί φόρος για εισοδήματα που δεν εισπράχθηκαν.

Η απαλλαγή των φορολογούμενων από ανείσπρακτα ενοίκια δεν πρόκειται, κατά πάσα πιθανότητα να διευθετηθεί με νομοθετική παρέμβαση, αλλά τεχνικά με την απαλλαγή των ιδιοκτητών μέσω της χρήσης μιας ειδικής ηλεκτρονικής υπηρεσίας, αναφέρει το capital.gr, το οποίο επισημαίνει ότι τονίζεται στον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος πως το «εισόδημα που δεν εισπράττεται δεν είναι εισόδημα».

Οι ιδιοκτήτες ωστόσο, θα πρέπει να δηλώσουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στο το ποσό των ανείσπρακτων ενοικίων, το όνομα και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του ενοικιαστή καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούν το ακίνητο.

Προϋπόθεση για την αποδοχή της σχετικής δήλωσης μη είσπραξης ενοικίων θα είναι να έχει θεωρηθεί το σχετικό μισθωτήριο μέσω άλλης ηλεκτρονικής εφαρμογής που ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

ΠΗΓΗ “www.athensvoice.gr.”