fbpx
9.7 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 26/11/2024

    Η Αμφίπολη των… Σκοπίων!

    ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΣΤΑ – ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η ιντελιγκέντσια της… Οξφόρδης των Σκοπίων εγκαλεί -αυτή τη φορά διεθνή ΜΜΕ- για ιστορική άγνοια! Παραθέτουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ με τίτλο: «Ερασιτεχνισμός και άγνοια σε αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ / Πώς κατέστη ελληνικός ο τάφος στην Αμφίπολη από την εποχή της Μακεδονίας», στο οποίο η Dnevnik αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μετονόμασαν αδαώς τον μακεδονικού τύπου τάφο σε ελληνικό.

    Αυτό που δεν είναι σαφές στην όλη υπόθεση είναι ο λόγος για τον οποίο τα διεθνή ΜΜΕ προσδιορίζουν έναν τάφο από την περίοδο του μακεδονικού βασιλείου χρησιμοποιώντας τους όρους “Ελλάδα” και “ελληνικός”, χωρίς να αναφέρουν πότε η Ελλάδα πάτησε επίσημα το πόδι της στη Μακεδονία και σε οποιαδήποτε περιοχή βορείως του Ολύμπου κατά τη διάρκεια ολόκληρης αυτής της περιόδου, δηλαδή από την εποχή της αρχαίας Μακεδονίας μέχρι και το 1912. Προφανώς πρόκειται για ερασιτεχνισμό και φοβερή άγνοια των μεγάλων διεθνών ενημερωτικών ΜΜΕ, τα οποία έχουν πρόβλημα με βασικούς όρους ιστορίας».

    Εδώ θα μπορούσε και να τελειώσει το σημερινό άρθρο με το επιφώνημα «Νο comment!» ως μόνιμη επωδός σε ακόμη ένα επεισόδιο στο γνωστό σίριαλ της αλυτρωτικής σκοπιανής προπαγάνδας, αλλά η επανάληψη αυτή μας έχει πια κουράσει. Αρχής γενομένης από τα επεκτατικά σχέδια του στρατάρχη Τίτο, για έξοδο στο Αιγαίο, ο οποίος στις 9 Ιουλίου του 1945 σε λόγο του, που μεταδόθηκε από το ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο ελληνικός λαός έχει την ατυχία και πάλι να διευθύνεται υπό διαφόρων αντιδραστικών (σ.σ. επ’ αυτού δεν θα διαφωνήσουμε), οι οποίοι δεν καταπιέζουν μόνο τον σλαβικόν λαόν της Μακεδονίας αλλά και αυτόν ακόμη τον ελληνικό λαό». Είχε προηγηθεί βεβαίως στις 21 Ιουνίου κύριο άρθρο της εφημερίδας «Μπόρμπα», επίσημου οργάνου του γιουγκοσλαβικού Κομμουνιστικού Κόμματος, στο οποίο η ελληνική Μακεδονία χαρακτηριζόταν σλαβική περιοχή, κάνοντας λόγο για «μακεδονικό λαό» με ξεχωριστή εθνική συνείδηση: Ο αρθρογράφος καθορίζει ότι ονομάζει Μακεδονία του Αιγαίου την ελληνική Μακεδονία με τη Χαλκιδική, η οποία γεωγραφικώς μεν ανήκει στη Μακεδονία του Αιγαίου, από εθνολογικής όμως άποψης ανήκει στην Ελλάδα…

    «Η Μακεδονία του Αιγαίου κατοικήθη από τον 7ο αιώνα από Σλαύους (σ.σ. προσέξτε τώρα την αντίφαση: από τη μια να διακηρύσσεις την ιστορική σου ταύτιση με τους Μακεδόνες του Αλεξάνδρου και από την άλλη να αποδέχεσαι τη φυλετική σου προέλευση από τους Σλαύους εποίκους της περιοχής κατά τον 7ο αιώνα! Την ελληνική παροιμία που λέει «Ή παπάς παπάς, ή ζευγάς ζευγάς» μάλλον δεν θα πρέπει να την έχουνε στα Σκόπια), οι οποίοι παρέμειναν το επικρατούν στοιχείο καθ’ όλην την διάρκειαν της τουρκοκρατίας, οπότε οι “Φαναριώται” ήρχισαν να προβαίνουν εις αποικισμόν Ελλήνων. Συνολικώς από το 1912 μέχρι το 1928 εγκατεστάθησαν εις την Μακεδονίαν 630.253 “Ελληνες” (σ.σ. τα εισαγωγικά είναι της “Μπόρμπα”). Οι άποικοι είναι ολιγώτερο Ελληνες (!!!!) (σ.σ. τα θαυμαστικά είναι δικά μας) και οι περισσότεροι εξ αυτών είναι “Καραμανλήδες”, Λαζοί, χριστιανοί εκ Μ. Ασίας, τουρκικής καταγωγής, των οποίων οι μακρινοί πρόγονοι ήσαν μισθοφόροι των Βυζαντινών» αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθογράφος. «Η Γιουγκοσλαβία προετοιμάζει το έδαφος προς διατύπωση εδαφικών διεκδικήσεων εις βάρος της Ελλάδος», σχολιάζει την επομένη των δηλώσεων του Τίτο το Ρόιτερ και η «Μπόρμπα» με κεντρικό άρθρο της αντεπιτίθεται στο διπλωματικό συντάκτη του Ρόιτερ, ενώ η γαλλική «Μοντ» γράφει: «Το Βαλκανικό πρόβλημα ενεφανίσθη και πάλι υπό νέα μορφή, ως πρόβλημα Μακεδονίας αυτή τη φορά».

    Αναφέρουμε σήμερα αυτά τα αποσπάσματα από μία μεγάλη έρευνα που είχαμε κάνει στο παρελθόν σχετικά με το θέμα (στις 18.5.2008), όχι απλά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, αλλά κυρίως γιατί στη δύσκολη περίοδο οικονομικής κατοχής που διέρχεται η χώρα, μπορεί το θέμα αυτό ιεραρχικά να μη βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα, όμως επειδή θα το (ξανα)βρούμε μπροστά μας (βλ. π.χ. αναγνώριση, σε πρόσφατη τελετή, των Σκοπίων ως Μακεδονία από το ΝΑΤΟ), ο εφησυχασμός και το πολιτικό κατενάτσιο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν είναι και η ενδεδειγμένη στρατηγική.

    Ο τάφος της Αμφίπολης είναι έτσι και αλλιώς μία σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη. Και δεν χρειάζεται η ελληνική πλευρά να επενδύει σε υπερβολές και να καλλιεργεί προσδοκίες. Εξάλλου η ήδη υπάρχουσα ανακάλυψη του τάφου της Βεργίνας δεν πτόησε τους «εθνικοπαράφρονες» της σκοπιανής προπαγάνδας (διότι στην προκειμένη περίπτωση αυτοί είναι οι εθνικιστές και οι παράφρονες), αφού έχουν στοιχειώσει το θέμα της εθνικής τους ταυτότητας και επιβίωσης με ξένα σύμβολα, του τύπου «παν μέτρον… Αλέξανδρος»! Και δεν χρειάζονται περαιτέρω αποδείξεις για τα αυτονόητα. Διότι πέραν όλων όσα έχουν γραφτεί, ένα και μόνο φτάνει: Ο Φίλιππος ο Β’ δεν ήταν απλά ο βασιλιάς του μακεδονικού κράτους και ο πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου. Ηταν ο άνθρωπος που έκανε πράξη την πανελλήνια ιδέα του Ισοκράτη για ένωση όλων των Ελλήνων (πλην Λακεδαιμονίων) στο συνέδριο της Κορίνθου το 337 π.Χ.! Πόσο ενδεής ιστορικά πρέπει να αισθάνεται κανείς για να συνεχίζει στην ίδια ρότα;

    ΥΓ. Η μακεδονική φέτα Γρεβενών χρειάζεται πιστοποίηση με ονομασία προέλευσης από τα Σκόπια;

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα