fbpx
14.6 C
Nea Chalkidona
Τρίτη, 26/11/2024

    Παρουσίαση βιβλίου από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

    Με εντυπωσιακή επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014, η εκδήλωση του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ” ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ” παρουσίαση του βιβλίου “ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ” της Μιμής Ντενίση στο χώρο του ΠΠΙΕΔ (Δεκελείας 152 – Ν. Φιλαδέλφεια).

    Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του Συνδέσμου Μικρασιατών Χρήστου Τριανταφύλλου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε: τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, την κα. Μιμή Ντενίση για την εμπιστοσύνη στο Σύνδεσμο, ώστε να παρουσιάσει το βιβλίο της στη Ν. Φιλαδέλφεια, την Αντιπρύτανη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και συγγραφέα κα. Σοφία Ντενίση που μίλησε για το βιβλίο, τους ηθοποιούς που παρευρέθησαν στην εκδήλωση για να διαβάσουν αποσπάσματα από το βιβλίο: τον κ. Μιχάλη Μητρούση, τον κ. Τάσο Νούσια, την κα. Αναστασία Σκοπελίτη, την εταιρία ανατομικών υποδημάτων SAFE STEP για την ευγενική χορηγία του μπουφέ με τα παραδοσιακά γλυκά, τις εκδόσεις Πατάκη για την άψογη συνεργασία, τόνισε:

    “Με ιδιαίτερη χαρά ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας θα απονείμει απόψε τιμητική διάκριση στη κυρία Μιμή Ντενίση για την προσφορά της στην προώθηση της Μικρασιατικής ιδέας με το έργο της “Σμύρνη μου αγαπημένη”, που έγραψε, σκηνοθέτησε και στο οποίο πρωταγωνιστεί , στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο θέατρο του οποίου ανέβηκε και παίζεται από τον Οκτώβριο.

     

    Δεν είναι η πρώτη φορά που τιμάται η κ. Ντενίση. Έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις στην πορεία της στο θέατρο και στη συγγραφή. Η πιο διακεκριμένη είναι εκείνη του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, για την “καλλιτεχνική δράση της, η οποία συμβάλλει στην ακτινοβολία του γαλλικού πολιτισμού στην Ελλάδα».

    unnamed2

    Όμως η σημερινή απονομή, θεωρούμε πως έχει ιδιαίτερη σημασία, για τον Μικρασιατικό Πολιτισμό, εμάς τους Μικρασιάτες, αλλά και την ίδια.

    Και αυτό επειδή:

    Πρώτο, για το τόλμημά της να ανεβάσει ένα τέτοιο έργο. Πρώτη φορά ανεβαίνει το θέμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού σε μια τέτοια υπερπαραγωγή στο θέατρο. Δεύτερο, για την ιστορική και κοινωνική έρευνα που έκανε η συγγραφέας κατά τη συγγραφή του έργου. Στόχος της είναι η αντικειμενική ιστορική αλήθεια, αναπαριστάνονται πραγματικά γεγονότα και αποδίδεται απόλυτα πιστά το ιστορικό και το κοινωνικό πλαίσιο. Τρίτο, για το εγχείρημα που επιχειρείται μέσα στο μαύρο για τη χώρα κλίμα της κρίσης που βάζει τους Έλληνες να σκεφτούν σε αναλογία τον ρόλο των ξένων, τότε και σήμερα. Έτσι ο Έλληνας μπορεί να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του το τι του συμβαίνει σήμερα, πράγμα που αποτελεί πρωταρχικό στόχο ενός έργου τέχνης, αλλά και του θεάτρου, ήδη από την αρχαιότητα . Τέταρτο, γιατί το έργο έρχεται ως απάντηση στους ισχυρισμούς περί “συνωστισμού” δήθεν ιστορικών, τα λεγόμενα των οποίων το έργο της κ. Ντενίση καυτηριάζει ρητά. Πέμπτο, για την ιδέα της να συνεργασθεί με έναν από τους κορυφαίους φορείς που προωθεί την ιδέα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Έκτο, γιατί η παράστασή της αποτελεί ένα σπουδαίο θεατρικό και πολιτιστικό γεγονός , το οποίο έχει αποσπάσει την θερμή υποδοχή κριτικών και κοινού.

    unnamed4

    Δεν είμαι σε θέση να αναφερθώ στις αρετές της παράστασης για αυτό και θα δανειστώ τα λόγια που έγραψαν οι κριτικοί:

    “Στο πρώτο μέρος η παράσταση μας παρουσιάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων της Ιωνίας και στο δεύτερο μέρος προετοιμάζει βραδυφλεγώς για τη μεγάλη καταστροφή. Το τελευταίο εικοσάλεπτο είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς το να βλέπεις τις θηριωδίες που εκτυλίχθηκαν να αναβιώνουν μπροστά σου είναι ένα σκληρό θέαμα ακόμη και αν δεν έχεις καμία σχέση με την Μικρά Ασία και ότι γνωρίζεις το έμαθες μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας. Η αναπαράσταση είναι πιστή και αναμοχλεύει τη συλλογική μνήμη και τις μαρτυρίες”.

     

    “Αν έχετε διαβάσει το βιβλίο «Χαμένος Παράδεισος» του Μίλτον Τζάιλς ή έχετε δει το ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού για την Σμύρνη, τότε είστε λήπτες, γνωρίζετε το πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετεί η Μιμή Ντενίση το έργο το οποίο το έχει γράψει εξυπνότατα αλλά και ικανότατα. Στα πρότυπα του «λαϊκού» έπους κάνει ένα αστικό, θα έλεγα έπος, για την Σμύρνη, των τελευταίων χρόνων πριν από τη Μεγάλη Καταστροφή. Το έχει γράψει με μικρές σκηνές, σύντομες, που δίνουν έτσι κινηματογραφικό, ταχύ ρυθμό στη δράση, και μέσα στα γεγονότα του «χαμένου παράδεισου», εντός ή εκτός εισαγωγικών, έχει εντάξει μία πολυμελή οικογένεια του πως βιώνουν ΚΑΙ τη ζωή της Σμύρνης γενικά , ΚΑΙ τη ζωή της Σμύρνης των ημερών εκείνων ΚΑΙ τον απόηχο της εκστρατείας στην ενδοχώρα αλλά και τη μεγάλη σφαγή όταν μπήκε ο τουρκικός στρατός στην Πεντάμορφη και την έκαψε σφάζοντας ανελέητα, παραδίνοντας την στις λεηλασίες και στις ορέξεις των εξαγριωμένων νικητών.”

    “Το λαικό-αστικό αυτό έπος υποστηρίζεται ως προς το γράψιμο από μπρεχτικά στοιχεία όπου το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας βγαίνει συχνά από τη δράση και περιγράφει μια κατάσταση αλλά κι από αγγελοπουλικά δάνεια σε κάποιες σκηνές ονείρου και νοσταλγίας”.

    “Υπάρχουν εικόνες που μου έχουν μείνει χαραγμένες. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται επί σκηνής η Καταστροφή είναι εξαιρετικός. Είναι θέατρο πραγματικό , θέατρο του σήμερα, επηρεασμένο από πολλών λογιών τεχνικές. Επίσης, η «ανάληψη» στον ουρανό της Σμύρνης όταν καταφέρνουν να χωθούν στο καράβι κι ο τρόπος «προσγείωσης» στο λιμάνι του Πειραιά.

    Το καφέ Σαντάν κι η περιβόητη πρεμιέρα του «Ριγολέτου» το 1917 που ο κόσμος χανόταν κι οι Σμυρνιοί με τις Σμυρνιές είχαν το νου τους στην πρεμιέρα του ιταλικού μελοδράματος-ΑΛΗΘΙΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ.

    Επίσης, η μαγευτική σύλληψη του αρχοντόσπιτου της οικογένειας , που βρίσκεται σε καλή περιοχή στην προκυμαία της Σμύρνης κι ένα σκηνικό-σκηνογραφικό εφέ «μεταδίδει ζωντανά» τη ζωή στη θάλασσα και το τι βλέπει αυτό το σπίτι. Διότι μέσα σε όλα τα άλλα που «βλέπει» είναι κι ο συμμαχικός στόλος, που οι Σμυρνιοί καθώς βρίσκονται «στον κόσμο τους» εφησυχάζουν ότι πρόκειται για εγγύηση ασφάλειας…”

    Αγαπητή κυρία Μιμή Ντενίση,

    Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας , όπως επίσης και των συνεργατών σας, σπουδαίων συντελεστών του θεάτρου μας, παρακαλούμε να δεχθείτε την συμβολική αυτή διάκριση του Συνδέσμου Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας, περιοχής απόλυτα προσφυγικής, για την προσπάθειά σας στη διάσωση και την διάδοση των αληθινών διαστάσεων της Μικρασιατικής Καταστροφής στον σημερινό Ελληνισμό.”

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, Ειρήνη Αμαξοπούλου, Χρήστο Κοπελούσο, Αρετή Παπαδοπούλου, Άννυ Αθανασιάδου, Χαρά Καμπέρη, Σοφία Αλεφραγκή και Γιάννη Τομπούλογλου, μαζί την τιμητική διάκριση στην κα. Ντενίση, χάρισαν την παραδοσιακή μικρασιατική μαντίλα της Κάτω Παναγιάς, λέγοντας: μπορεί να μην έχετε μικρασιατικές ρίζες, όμως τιμάτε τις Αλησμόνητες πατρίδες μας με την προσφορά και το έργο σας.

    unnamed1

    H κα. Ντενίση φανερά συγκινημένη είπε: “Για μένα έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία και αξία αυτή η τιμητική διάκριση του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ”, από εκείνη του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής που μου προσέφερε ο πρέσβης της Γαλλίας, γιατί πάνω από όλα είμαι Ελληνίδα”.

    Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του βιβλίου από την Αντιπρύτανη Σοφία Ντενίση η οποία παρουσίασε γλαφυρά την πλοκή του βιβλίου, τον τρόπο έρευνας και συγγραφής του και την αναζήτηση των ιστορικών στοιχείων που αποτέλεσαν την βάση του.

    unnamed

    Ακολούθησε η παρουσίαση αποσπασμάτων του έργου από την κα. Ντενίση και τους συνεργάτες της – ηθοποιούς.

     

    Σημειώνεται ότι ξαφνική αδιαθεσία δεν επέτρεψε στον ηθοποιό Κώστα Βουτσά να παραστεί στην εκδήλωση. Στο τέλος της παρουσίασης η οποία συγκίνησε ιδιαίτερα το πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο ξέσπαγε σε συνεχή και παρατεταμένα χειροκροτήματα, προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκά και αναψυκτικά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου που είχε κατακλύσει την ισόγειο αίθουσα του ΠΠΙΕΔ παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

    Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν:

    o πρώην Δήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας Νίκος Παπαμικρούλης, η πρώην Αντιδήμαρχος Ν. Χαλκηδόνας Ρίτσα Αποστολίδου, ο κύριος και η κυρία Εφραίμογλου από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ο εκδότης Διονύσης Βίτσος, ο ζωγράφος Χρήστος Αθανασιάδης, ο κριτικός κινηματογράφου Τάσος Δερτιλής, η Πρόεδρος Συλλόγου Αντιοχειτών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Κατερίνα Γιαζιτζή, η Πρόεδρος Ένωσης Κρητών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Ελένη Κανατά, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Παντελής Ωρολογάς, ο δημοσιογράφος Γιάννης Νοταράς, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, o Βαγγέλης Γιαννακουδάκης, ο Γιάννης Λεoντίτσης, η Βάνα Κανάκη, ο Γιάννης Δοπτόγλου, ο Δημήτρης Γαλάνης, ο Μίλτος Παντελιάς, ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο Πάνος Παλάσκας, ο Γιάννης Ουσταμπασίδης κ.α

    unnamed3

    Μετά το πέρας της εκδήλωσης η κυρίες Βάνα, Άννα και Πέγκυ Κανάκη δεξιώθηκαν την κα. Ντενίση, τους συνεργάτες – συντελεστές της παράστασης και τα μέλη του Δ.Σ Μικρασιατών στο RestaurArt Κανάκη με παραδοσιακά μικρασιατικά εδέσματα και το φημισμένο παγωτό τους “καϊμάκι”.

     

     

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

    Χρήστος Τριανταφύλλου                                                                        Χρήστος Κοπελούσος

     

     

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα