fbpx
28.8 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 25/07/2024

  Το 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας στο 6ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών ‘’Πάμε Σινεμά;‘’

  DIGITAL CAMERA

  Γεια σας και καλή εβδομάδα . . . ! ! !

  Αυτή την εβδομάδα καλούμαστε να σας παρουσιάσουμε μια ξεχωριστή ομάδα αυτή του 1ου  Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας που συμμετείχε στο 6ο  Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών  ‘’Πάμε Σινεμά;‘’ και κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας Γυμνασίων – Λυκείων.  Τα παιδιά μας αφηγήθηκαν τις εμπειρίες που αποκόμισαν από αυτή την προσπάθεια, τα συναισθήματα τους και την καθημερινότητα τους εκείνες τις μέρες με μια μικρή συνέντευξη που μας παραχώρησαν.

  Τι είναι το ‘’Πάμε Σινεμά;’’ ;

  To πρόγραμμα ξεκίνησε το 2003, όμως διακόπηκε λόγω χρηματοδότησης  το 2006 και ύστερα από 5-6 χρόνια έκανε και πάλι την εμφάνιση του. Το Φεστιβάλ απευθύνεται και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Αρχικά μαζευτήκαμε σε ένα χώρο στο Γκάζι για να γνωριστούμε. Έπειτα ο σκηνοθέτης που ορίστηκε μας χώρισε σε τρεις ομάδες και δημιουργήσαμε τρεις διαφορετικές ιστορίες από τις οποίες έπρεπε να διαλέξουμε μία. Και τέλος και ίσως το πιο δύσκολο να πραγματοποιήσουμε τα γυρίσματα.

  Πως προέκυψε η ιδέα να λάβετε μέρος στο φεστιβάλ;

  Μπήκαν μέσα στην τάξη η κα. Μαρία Πάντα και η κα.Χριστιάνα Αμωράτη, μας είπαν λίγα λόγια για το Φεστιβάλ και μας παροτρύνανε να συμμετέχουμε. Το συζητήσαμε μεταξύ μας, δώσαμε τον κατάλογο με τα ονόματα των παιδιών που θέλανε να λάβουνε μέρος και έτσι ξεκίνησε  όλη αυτή η όμορφη εμπειρία.

  Πως επιλέξατε το συγκεκριμένο θέμα;

  Η αλήθεια είναι πως το γεγονός ήταν τυχαίο. Απλά τα περισσότερα παιδιά ψήφισαν το συγκεκριμένο σενάριο. Η Φανή Μαργαρώνη που έγραψε το σενάριο της αρέσει γενικά η συγγραφή και εμπνεύστηκε αυτή την ιστορία.

  Ποιο είναι το θέμα της ταινίας;

  To RESTART είναι μια ταινία που αναφέρεται στο ρατσισμό, την ανάγκη του ανθρώπου για βαθύτερη επικοινωνία και τέλος στην ανάγκη των ανθρώπων  για μια καινούργια αρχή . Και αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέξαμε τον συγκεκριμένο τίτλο.

  Περιγράψτε μας την μέρα των γυρισμάτων και τα συναισθήματα σας.

  Αρχικά υπήρχε σκηνοθέτης και μακιγιέζ από το Φεστιβάλ, οι οποίοι μας βοήθησαν να προετοιμαστούμε αλλά και να ετοιμαστούμε για το γύρισμα των σκηνών. Η μέρα μας ξεκίνησε στις 9 το πρωί για να στήσουμε τους χώρους. Το γύρισμα των σκηνών δεν ήταν εύκολη υπόθεση γιατί το άγχος, η αμηχανία μας και η απειρία μας στάθηκαν εμπόδιο αλλά ο σκηνοθέτης έβρισκε τρόπους να μας ξεκλειδώνει. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία διαδικασία, πρωτόγνωρη σε εμάς, που μας έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούμε.
  DSC00973
  Πως ήταν η συνεργασία σας με δυο ανθρώπους του χώρου;

  Ήταν  και οι δύο πολύ ευγενικοί, μας βοήθησαν με όσες περισσότερες τεχνικές μπορούσαν και είχαν ένα ξεχωριστό τρόπο να μας εμψυχώνουν και να μας δίνουν κουράγιο να συνεχίζουμε. Βέβαια μας μάλωναν κιόλας πότε πότε γιατί δεν είμαστε και τα πιο ήσυχα παιδιά (γέλια). Μία συμμαθήτρια μας συνεργάστηκε περισσότερο μαζί τους και κυρίως με τον σκηνοθέτη γιατί κρατούσε την κλακέτα που βοηθούσε στην εκκίνηση των σκηνών.

  Πείτε μας κάποιες αστείες στιγμές.

  Δύο θυμόμαστε και γελάμε. Η πρώτη ήταν όταν περιμέναμε με τα ντραμς στην Πίνδου την καθηγήτρια μας να μας βοηθήσει να τα μεταφέρουμε και εμείς τα στήσαμε και αρχίσαμε να παίζουμε. Και η δεύτερη στη σκηνή που η Φανή πρέπει να κλάψει και αρχίζει και κλαίει νομίζοντας ότι ο σκηνοθέτης γράφει με την κάμερα ενώ εκείνος είχε ξεχάσει να πατήσει το rec. Bέβαια η σκηνή μετά ίσως και να έγινε καλύτερη.

  Το τέλος της ταινίας πως γράφτηκε;

  Φανή : Δεν πιστεύω στο happy end . Αλλά το βασικότερο είναι πως όταν χάνουμε κάτι είναι η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι όσο έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας πρέπει να τους δίνουμε χώρο και χρόνο κερδίζοντας στιγμές. Έτσι και το RESTART.

  Και ήρθε η ώρα για την στιγμή της βράβευσης.

  Δεν το περιμέναμε και αυτό αποδεικνύεται γιατί πήγαμε μισοί από τους συμμετέχοντες. Πιστεύαμε ότι θα κερδίσει η ταινία των Εξαρχείων το ‘’Ανάλυσε το’’ που συνεχώς ακουγόταν. Και ξαφνικά ακούσαμε ‘’RE . . . RESTART ΄΄ . Δεν αντιδράσαμε απλά κοιταζόμασταν και για να ανέβουμε πάνω στη σκηνή μας πήρανε από το χέρι. Όταν ανεβήκαμε ήμασταν τόσο έκπληκτοι που δεν ξέραμε τι να πούμε.
  9705992_orig
  κα.Πάντα και κα.Αμωράτη για ποιο λόγο μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία και ποια η προσφορά του Φεστιβάλ στα παιδιά;

  Το πρόγραμμα το γνωρίζαμε χρόνια αλλά ο βασικός προβληματισμός μας ήταν πως δεν είχαμε πόρους και σε αυτό το σημείο θέλουμε να ευχαριστήσουμε το σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που με την βοήθεια τους στο να βρεθούν τα χρήματα καταφέραμε να το υλοποιήσουμε. Πιστεύουμε ότι το σχολείο έχει γίνει τόπος εξετάσεων και οτιδήποτε από εκεί και πέρα είναι πιο χρήσιμο για τα παιδιά και επίσης θεωρούμε πως η τέχνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας. Δεν νοείται παιδεία χωρίς τέχνη. Οι μαθητές έχουνε παθητική σχέση με την τέχνη ως θεατές της αλλά το φεστιβάλ τους έδωσε την ευκαιρία να βιώσουν και άλλες πλευρές της.

  Τα παιδιά αυθόρμητα μας είπαν για τις καθηγήτριες τους ότι έχουν πολύ καλή επικοινωνία μαζί τους , ότι τις ευχαριστούν για την ευκαιρία που τους έδωσαν και ότι χωρίς αυτές δεν θα γινόταν τίποτα.

  Έπαιξαν:

  Φανή : Mαργαρώνη Φανή
  Βάσω : Βάσω Ζελεζνιακώφ
  καθηγήτρια : Kλαίρη Μπένου
  καθηγητής : Γιώργος Γέραλης

  Μαθητές λυκείου :

  Boιλή Δήμητρα
  Γεωργίου Νίκος
  Καραγιώργη Αθηνά
  Κουλουρίδη Ναταλία
  Κρικοπούλου Ιλένα
  Λαζαρίδη Ελένη
  Μελισσουργού Ελισάβετ
  Μουτζούρης Χρήστος
  Νικολάτος Γιώργος
  Παπαδέα Έφη
  Παπαιωάννου Άρτεμις
  Τσοπανάς Γιώργος

  Σεναριογράφος : Mαργαρώνη Φανή

  Βοηθός σκηνοθέτη : Mπόμπορη Αλεξία

  Ηχοληψία : Γεωργοπούλου Έφη

  Κομμώσεις – Μακιγιάζ : Λύρα Μαρία

  Υπεύθυνες καθηγήτριες : Αμωράτη Χριστιάνα, Πάντα Μαρία

  Εμψυχωτής – σκηνοθέτης : Γιαννόπουλος Νίκος
  Φιλική συμμετοχή :
  Aλεξίου Θωμάς
  Καλογεροπούλου Σταυρούλα
  Κυμιατζής Γιάννης
  Μπούζη Σταυρούλα
  Ντόκο Χρίστο

  Ριζάκης Τάσος
  Τα παιδιά του τμήματος Α1

  Μουσική έπαιξαν :

  Μαργαρώνη Φάνη : ντραμς
  Μιχαλιός Γιώργος : κιθάρα – τραγούδι
  Σουρβίνος Γιώργος : κιθάρα – τραγούδi

  Ευχαριστούμε θερμά :
  Kαπλανίδη Μαρία – Χριστίνα
  Κωνσταντινίδη Σταύρο
  Παταρίδη Γιάννη

  τον διευθυντή του 1ου Γυμνασιου Μαραβέγια Γεράσιμο
  τους καθηγητές του 1ου Λυκείου :
  Kόφφα Γεωργία
  Παπαθεοδώρου Στέλλα
  Κολιό Τηλέμαχο
  Καλύβα Χάρη
  Βασιλάκη Μίνα
  Τσίτου Τίτσα
  Και ιδιαίτερα τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας για τη συμπαράσταση και τη πολύτιμη βοήθεια τους στην υλοποίηση αυτής της ταινίας.

  Η ταινία στο youtube είναι στην διεύθυνση::

  https://www.youtube.com/watch?v=fi7nA1RCmxQ

  Δελτίο τύπου :

  http://www.pamecinema.net/

   H δουλειά τους ήταν εξαιρετική και προτείνουμε να την δείτε. Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά και τις καθηγήτριες για τον χρόνο τους και την όμορφη συντροφιά τους. Γνωρίσαμε πολύ χαμογελαστά και αισιόδοξα παιδιά και τους ευχόμαστε καλή τύχη σε ό,τι και αν κάνουν στη ζωή τους.

  Νίκος Αντωνιάδης
  Νίκος Αντωνιάδης
  Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

  Σχετικά άρθρα