Η νέα μάχη στην Ευρώπη
Η Μαδρίτη είναι σε ετοιμότητα, ώστε να στείλει το νόμο στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Αυτό όμως εξαρτάται από το πότε θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Καταλονίας.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το βράδυ η τοπική Βουλή της Καταλονίας ενέκρινε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υπό τον Αρτούρ Μας για την πραγματοποίηση συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία από την Ισπανία.
Παρά το ηχηρό «όχι» των σκωτσέζων στο δικό τους δημοψήφισμα, ο Αρτούρ Μας ξεκαθάρισε ότι η Καταλονία δεν θα κάνει πίσω στην απόφασή της.
«Η Σκωτία έδειξε το δρόμο» δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στο δικαίωμα πραγματοποίησης ενός δημοψηφίσματος.
Οι διαφορές μεταξύ του σκωτσέζικου και του καταλανικού δημοψηφίσματος είναι μεγάλες. Στην περίπτωση της Βρετανίας η απόφαση ελήφθη μετά από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Κάμερον και του επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας Αλέξ Σάλμοντ.
Με αυτό τον τρόπο Λονδίνο και Εδιμβούργο δεσμεύθηκαν να σεβαστούν το αποτέλεσμα, είτε είναι υπέρ της ανεξαρτησίας είτε κατά. Όπως και τελικά έγινε.
Η δεύτερη διαφορά είναι ότι ακόμα και το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι Σκωτσέζοι ήταν προϊόν διαβούλευσης και μέρος της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Στην περίπτωση της Καταλονίας δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως συμφωνία, ούτε για το δημοψήφισμα ούτε για το ερώτημα.
Η Μαδρίτη δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Καταλονίας να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από το τοπικό κοινοβούλιο θα πάρει το δρόμο για το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Πότε θα βάλει την υπογραφή του ο Αρτούρ Μας; Κανείς δεν είναι βέβαιος. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί την Παρασκευή το βράδυ ή εντός του Σαββατοκύριακου. Για αυτό -όπως αναφέρει η El Pais- η κυβέρνηση Ραχόι είναι σε ετοιμότητα για έκτακτη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο καταλανός πρόεδρος, όμως, ενδεχομένως να θέλει να δοκιμάσει την υπομονή της Μαδρίτης και να καθυστερήσει τη δημοσίευση μέχρι τη Δευτέρα.
Ενδεχομένως μάλιστα να θελήσει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.
Η απουσία Ραχόι στο εξωτερικό δεν αλλάζει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ωστόσο, ακόμα και ο συμβολισμός έχει τη σημασία του.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα για την Βαρκελώνη είναι ένα: τι πρόκειται να πράξει, αν τελικά το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει ότι η τοπική κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να οργανώσει δημοψήφισμα.
Θα προχωρήσει στην πραγματοποίησή του ή όχι; Ο ίδιος ο Αρτούρ Μας έχει, πάντως, ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί «νόμιμο δημοψήφισμα με όλες τις συνταγματικές εγγυήσεις».