Παράνομο αυθημερόν έκρινε η κυβέρνηση της Ισπανίας το δημο που θα διεξαχθεί στην Καταλονία την 1 Οκτωβρίου 2017 με νομοθετική πράξη της τοπικής της βουλής για την ανεξαρτησία της και τον διαχωρισμό της από την Ισπανία.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αποφασίστηκε από την πλειοψηφία του ύ κοινοβουλίου χθες και τέθηκε υπό αμφισβήτηση αυθημερόν από την κεντρική εξουσία, με ποινικές κυρώσεις στα ηγετικά στελέχη του Καταλανικού κοινοβουλίου που υπέγραψαν τον νόμο κατά εισαγγελική διάταξη κατόπιν κυβερνητικής καταγγελίας και με αυθυποβολή στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Ζητήθηκε επίσης από τον εισαγγελέα η διερευνητική επιφυλακή των δυνάμεων ασφαλείας για τις προετοιμασίες διοργάνωσης του επικείμενου δημοψηφίσματος ενώ κλήθηκε έκτακτα αργότερα το υπουργικό συμβούλιο κατά το οποίο ο πρωθ δήλωσε ότι δεν πρόκειται αυτό να γίνει ανεκτό.

Το συμβάν έχει επαναληφθεί το 2014 ως μη δεσμευτικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην Καταλονία το οποίο απέβη υπέρ της ανεξαρτησίας με ποσοστό 81% ενώ στοίχισε εκατομμύρια σε πρόστιμα στους διοργανωτές του καθότι και αυτή τη φορά οι αποχωρήσαντες από την ψηφοφορία για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος άφησαν Καταλανικές σημαίες στις θέσεις τους τις οποίες απέσυραν εσπευσμένα οι κλητήρες.

«Η απόφαση των πολιτών θα μας δεσμεύσει, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, και θα υπερασπισθούμε μέχρις εσχάτων το δικαίωμα όλων των Καταλονών να ψηφίζουν, να αποφασίζουν, και να είναι εκείνοι που θα καθορίζουν το τους. Η Καταλονία θα αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον της την 1η Οκτωβρίου» δήλωσε ο επικεφαλής της Καταλανικής κυβέρνησης υπερασπιζόμενος «μέχρι εσχάτων» το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Καταλονών.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.