Οι πρώτες σχέσεις της ζωής μας, με τους γονείς ή αυτούς που μας φροντίζουν, έχουν μεγάλη σημασία για το πώς θα συνάψουμε τις επόμενες. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι αντιλήψεις και αυτοματοποιήθηκαν οι αντιδράσεις, με τις οποίες αντιμετωπίζουμε τις παρούσες σχέσεις μας, έχει κιόλας δρομολογηθεί, χωρίς να το έχουμε καλά καταλάβει, από τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής μας. Αυτό, παίζει σημαντικό ρόλο στο αν διαλέγουμε συνεχώς τους «λάθος» συντρόφους ή έχουμε τον ίδιο τσακωμό σε καθημερινή βάση.
Πώς θα μπορούσε το mindfulness να βοηθήσει τη σχέση με το σύντροφό μας;
Mindfulness σημαίνει εστιάζω σκόπιμα την προσοχή μου στο παρόν χωρίς κριτική. Η εν λόγω πρακτική έχει αποδειχθεί ότι ανασχηματίζει τις νευρωνικές συνδέσεις στον εγκέφαλό μας. Με λίγα λόγια, κάνει μια μικρή «επανεκκίνηση» σε μερικές ρυθμίσεις, χρησιμοποιώντας τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου μας. Στις σχέσεις, βοηθά με το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις σωματικές μας αντιδράσεις και τα συναισθήματά μας, με το να διαχειριζόμαστε τα άγχη και τους φόβους μας. Στην ουσία, με τον επαναπρογραμματισμό αυτό, αντί να επιλέξουμε να ξεκινήσουμε πολύ αυτόματα έναν καβγά, μετά από μία μέρα γεμάτη στρες στη δουλειά, να αποκτήσουμε μια στάση η οποία θα καταλήξει στο να κάνουμε μία συζήτηση που θα μας δώσει λύση στο πρόβλημα. Μαθαίνουμε να «δρούμε» και όχι να «αντιδρούμε». Αντί να τρέμουμε από την ένταση και τα νεύρα, εξαιτίας καυστικού σχολίου του συντρόφου μας, να μπορούμε να απαντάμε με ηρεμία, χωρίς να μας καταδυναστεύουν τα αρνητικά συναισθήματα. Το mindfulness μας εκπαιδεύει να παίρνουμε αποφάσεις που είναι παραγωγικές στην παρούσα σχέση μας, αφήνοντας στην άκρη τα όποια πρώιμα δυσλειτουργικά πρότυπα καταγράψαμε χωρίς τη θέλησή μας. Βέβαια, τη στιγμή της εν δυνάμει σύγκρουσης δεν είναι η ώρα που το μυαλό θα ανατρέξει στα θαυμάσια tips που διάβασε κάπου, αλλά θα είναι «εστιασμένο στην παρούσα στιγμή» και έτοιμο να αντιδράσει σε δέκατα του δευτερολέπτου.
Πώς εξασκώ την πρακτική του Mindfulness?
Για να επωφεληθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, θα μπορούσαμε να εξασκήσουμε την τεχνική του διαλογισμού mindfulness 20’ την ημέρα. Αν κάτι τέτοιο φαίνεται δύσκολο, τότε ακόμη και 5’ είναι βοηθητικά για να ξεκινήσει το μυαλό μας να αλλάζει. Επιθυμητός στόχος, είναι η αντίδραση «πάλη ή φυγή» (fight or flight), να μην αυτοματοποιείται εκεί που δε χρειάζεται πραγματικά.
Το mindfulness μας δίνει τη δυνατότητα να «αγαπάμε» συνειδητά. Γιατί να μην το απολαύσουμε;