Στις 17 Οκτωβρίου του 2020 διενεργήθηκε δημοψήφισμα στην Νέα Ζηλανδία παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές παρόμοιο με αυτό που επίκειται για το 2022 στην Ιταλία με ερώτημα την νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και το δεύτερο ερώτημα την νομιμοποίηση της ευθανασίας των ασθενών.
Το ερώτημα νομιμοποίησης της κάνναβης συγκέντρωσε το 48,4% των ψήφων υπέρ της νομιμοποίησης και το 50,7% κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης με αποτέλεσμα η ψυχαγωγική χρήση της να μην νομιμοποιηθεί με οριακή ισοπαλία των δύο απόψεων. Το μέσο διάστημα κενού οφείλεται σε άκυρες, κενές και λευκές ψήφους. Αντίθετα το ζήτημα της ευθανασίας επικυρώθηκε από το εκλογικό σώμα. Ως αποτέλεσμα αυτού από το 2021 όχι μόνο η κάνναβη αλλά και το κάπνισμα του καπνού κινδυνολογάται να μην αδειοδοτούνται στους γεννηθέντες μετά το 2008 αρχίζοντας από το 2027 με νόμο που προτείνεται από την κυβέρνηση για ψήφιση στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο οι συνέπειες καταψήφισης νομιμοποίησης κάνναβης από τους Νεοζηλανδούς με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η δυνατότητά τους να καπνίζουν καθαυτό επί του παρόντος ανανεώνονται με δεύτερο επερχόμενο δημοψήφισμα με το ίδιο θέμα, αυτή την φορά στην Ιταλία όπου προγραμματίζεται προσεχώς και για το 2022. Το δημοψήφισμα αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους το 2022 έχοντας συγκεντρώσει 500.000 υπογραφές πολιτών υποστηρίζοντας την διενέργειά του.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 57% των Ιταλών επίκειται να υποστηρίξουν την αποποινικοποίηση και νομιμοποίηση της κάνναβης στην χώρα τους όπου η αγορά της αξίζει € 8 δισεκατομμύρια και τα έσοδα από τους φόρους του 75% όπως στα τσιγάρα θα ανέρχονται σε € 6 δισεκατομμύρια. Τα οφέλη για την οικονομία συμπεριλαμβάνουν την εξοικονόμηση χρημάτων από δίκες και τους εγκλεισμούς πολιτών για την παράνομη χρήση. Μπορεί η Ιταλία του χρόνου να καταστεί η πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αποποινικοποιεί νομιμοποιώντας την κάνναβη μετά την Μάλτα και το παράδειγμα του Καναδά και των 17 πολιτειών των Η.Π.Α. όπου επιτρέπεται.