fbpx
21.9 C
Nea Chalkidona
Τετάρτη, 24/04/2024

    2022: Δημοψήφισμα κάνναβης για την Ιταλία και η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας χωρίς καπνό του τσιγάρου

    Στις 17 Οκτωβρίου του 2020 διενεργήθηκε δημοψήφισμα στην Νέα Ζηλανδία παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές παρόμοιο με αυτό που επίκειται για το 2022 στην Ιταλία με ερώτημα την νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς και το δεύτερο ερώτημα την νομιμοποίηση της ευθανασίας των ασθενών.

    Το ερώτημα νομιμοποίησης της κάνναβης συγκέντρωσε το 48,4% των ψήφων υπέρ της νομιμοποίησης και το 50,7% κατά της νομιμοποίησης της κάνναβης με αποτέλεσμα η ψυχαγωγική χρήση της να μην νομιμοποιηθεί με οριακή ισοπαλία των δύο απόψεων. Το μέσο διάστημα κενού οφείλεται σε άκυρες, κενές και λευκές ψήφους. Αντίθετα το ζήτημα της ευθανασίας επικυρώθηκε από το εκλογικό σώμα. Ως αποτέλεσμα αυτού από το 2021 όχι μόνο η κάνναβη αλλά και το κάπνισμα του καπνού κινδυνολογάται να μην αδειοδοτούνται στους γεννηθέντες μετά το 2008 αρχίζοντας από το 2027 με νόμο που προτείνεται από την κυβέρνηση για ψήφιση στο κοινοβούλιο.

    Ωστόσο οι συνέπειες καταψήφισης νομιμοποίησης κάνναβης από τους Νεοζηλανδούς με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η δυνατότητά τους να καπνίζουν καθαυτό επί του παρόντος ανανεώνονται με δεύτερο επερχόμενο δημοψήφισμα με το ίδιο θέμα, αυτή την φορά στην Ιταλία όπου προγραμματίζεται προσεχώς και για το 2022. Το δημοψήφισμα αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους το 2022 έχοντας συγκεντρώσει 500.000 υπογραφές πολιτών υποστηρίζοντας την διενέργειά του.

    Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 57% των Ιταλών επίκειται να υποστηρίξουν την αποποινικοποίηση και νομιμοποίηση της κάνναβης στην χώρα τους όπου η αγορά της αξίζει € 8 δισεκατομμύρια και τα έσοδα από τους φόρους του 75% όπως στα τσιγάρα θα ανέρχονται σε € 6 δισεκατομμύρια. Τα οφέλη για την οικονομία συμπεριλαμβάνουν την εξοικονόμηση χρημάτων από δίκες και τους εγκλεισμούς πολιτών για την παράνομη χρήση. Μπορεί η Ιταλία του χρόνου να καταστεί η πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα αποποινικοποιεί νομιμοποιώντας την κάνναβη μετά την Μάλτα και το παράδειγμα του Καναδά και των 17 πολιτειών των Η.Π.Α. όπου επιτρέπεται.

    Κώστας Κητής
    Κώστας Κητήςhttps://lesxidrachmon.wordpress.com/
    Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα 2016-2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα