25 χρόνια από την πρώτη διαδικτυακή ιστοσελίδα

257
Η πρώτη ιστοσελίδα δημιουργήθηκε το 1991 στα εργαστήρια CERN

Γράφει ο Κώστας Κητής

Συμπληρώθηκαν εχθές 25 χρόνια από την δημιουργία της πρώτης ιστοσελίδας στο διαδίκτυο στις 6 Αυγούστου του 1991, όταν ο σερ Τιμ Μπέρναρς Λη δημιούργησε στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών CERN που εδρεύει στην Γενεύη, από τον υπολογιστή του NeXT, την πρώτη ιστοσελίδα που ήταν κατατοπιστική σχετικά με τον Παγκόσμιο Ιστό W3 ή www (World Wide Web).

Η έννοια της διαδικτυακής σύνδεσης ήταν πρώιμη εκείνα τα χρόνια, και διατίθονταν κυρίως σε ακαδημαϊκά έργα και σε εργασίες σχετικές με την ακαδημαϊκή έρευνα, οι πηγές και οι συνδέσεις στα οποία πρέπει να παρέχονταν δωρεάν όπως πίστεψε ο εφευρέτης του.

Η εφεύρεση του Παγκόσμιου Ιστού, δηλαδή του διαδικτύου, ανήκει στον έκτοτε και νυν επικεφαλής της Κοινοπραξίας για τον Παγκόσμιο Ιστό (W3C) σερ Τιμ Μπέρναρς Λη, η οποία και εισήγαγε τότε και έκανε χρήση για πρώτη φορά της έννοιας του υπερσύνδεσμου, κατά την οποία το πάτημα της σχετικής λέξης ή του σύντομου κειμένου με το ποντίκι, ή με τα μέσα της εποχής (π.χ. την μετακίνηση του δέκτη επιλογής πατώντας διαδοχικά το Tab μέχρι να επιλεγεί [«υπογραμμιστεί»] το επιθυμητό κείμενο/στοιχείο) δεδομένων των οθονών λαμπτήρων που κυκλοφορούσαν τότε, οδηγεί και παραπέμπει σε άλλη ιστοσελίδα με περισσότερες σχετικές πληροφορίες για την λέξη ή το σύντομο κείμενο που τον περικλείουν, με ειλημμένη την περιήγηση στην δική της προσθέτως διαδικτυακή διεύθυνση.

Η πρώτη ιστοσελίδα και ο πρώτος ιστότοπος, που μπορούν να βρεθούν στην διεύθυνση http://info.cern.ch μετά την επαναφορά τους σε αυτήν το 2013, δίνουν κατατοπιστικές οδηγίες για την χρήση του Παγκόσμιου Ιστού W3 ή www (World Wide Web), καλύπτοντας συνοπτικά, και αναλυτικά με συνδέσμους, οποιαδήποτε ερώτηση θα μπορούσε να προκύψει στους επιστήμονες, ακαδημαϊκούς ερευνητές και άλλους περιηγητές, σχετικά με την χρήση του διαδικτύου.

Ο σερ Τιμ Μπέρναρς Λη μπροστά στην εφεύρεσή του
Ο σερ Τιμ Μπέρναρς Λη μπροστά στην εφεύρεσή του
Προηγούμενο άρθροΔιακοπές με ή χωρίς παιδιά;
Επόμενο άρθροΣταμάτα να φοβάσαι και απόλαυσε την ζωή
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.