Γράφει ο Κώστας Κητής
Στις 17 Μαΐου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εγκαινιάσει στην Θεσσαλονίκη, την έναρξη των έργων για την κατασκευή του μέρους του Υπεραδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Transadriatic Pipeline – TAP) που θα περνά από την Ελλάδα, μεταφέροντας φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα, το οποίο θα εισέρχεται από την Τουρκία στην χώρα μας στους Κήπους Έβρου, και θα μεθοδεύει στην Ιταλία, περνώντας από την Θράκη και την Μακεδονία στην Αλβανία και διασχίζοντας από εκεί την Αδριατική, από όπου και αυτό θα διοχετεύεται στην Δυτική Ευρώπη.
Παρόντες θα είναι επίσημοι εκπρόσωποι των κυρίως συμμετεχόντων στο έργο εθνών, της Ιταλίας και της Αλβανίας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των εθνών που συμμετέχουν έμμεσα στο έργο λόγω της διασύνδεσης του αγωγού, δηλαδή της Τουρκίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αζερμπαϊτζάν. Την επομένη θα συνέλθει στην Θεσσαλονίκη η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Υλοποίησης του Έργου, που συστάθηκε μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.
Το έργο πρόκειται να απασχολήσει 8.000 νέες και πολλές περισσότερες έμμεσες θέσεις εργασίας, να αποτελέσει ευκαιρία σύναψης συμβολαίων με Ελληνικές εταιρίες, και να δώσει έμφαση στην επί μέρους οικονομική δραστηριότητα των γύρω περιοχών αλλά και γενικά, ενώ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο επενδυτικό πεδίο από εταιρίες-κολοσσούς στον ενεργειακό τομέα, όπως σημειώνεται από την εταιρία σύμπραξης. 32 εκατομμύρια Ευρώ θα διατεθούν για την εκτέλεση συμπληρωματικών και βοηθητικών έργων στις γύρω περιοχές στο πλαίσιο της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης.
Η συμφωνία για την κατασκευή και την διέλευση του αγωγού από την Ελλάδα υπογράφηκε στις 28 Ιουνίου 2013. Το μήκος του Ελληνικού τμήματος του Υπεραδριατικού Αγωγού θα είναι 547 χιλιόμετρα, από τα 867 χιλιόμετρα συνολικού μήκους. Ως μεγάλος μέτοχος του έργου βρίσκεται και η BP, που κατέχει το 20%. Οι κατασκευές, που θα αρχίσουν τον Ιούνιο, αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020.