Δυστυχώς το κάπνισμα δεν είναι πλέον προσβάσιμο στη Νέα Ζηλανδία για όσους θα είναι κάτω των 14 ετών από το 2022, επειδή όποιος γεννήθηκε μετά το 2008 μπορεί να μην επιτρέπεται να αγοράζει τσιγάρα και καπνό, εάν εγκριθεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο από το κοινοβούλιο και θα πρέπει να ανατρέξει στις εναλλακτικές λύσεις καπνίσματος, όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενο καπνό, που σε αντίθεση με την Αυστραλία επιτρέπονται για χρήση στη Νέα Ζηλανδία.
Η εμπνευσμένη απαγόρευση και εγκατάλειψη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ προτάθηκε την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2021, αφού καθηγητές ιατρικής από το πανεπιστήμιο πρότειναν να οριστούν ημερομηνίες για να απαγορεύεται το κάπνισμα να πωλείται εκεί, οπότε η υφυπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας το θεώρησε σκόπιμο να εφαρμόσει τη σωστή έκδοση αυτού του σχεδίου στο Νησί δίπλα στην Αυστραλία. Η ιδέα δεν είναι καλή, δεν είναι τόσο καλή για όσους είναι κάτω των 14 ετών το 2022 χωρίς να είναι ικανοί να ασκήσουν τις δικές τους επιλογές και εκτός από αυτό μπορεί να βρει το δρόμο αλλού, καθώς αυτός είναι ο στόχος των κυβερνήσεων που ωστόσο εκλέγονται από τα θύματά τους.
Πάνω σε αυτό ο πρόεδρος της Βρετανικής ένωσης καπνιστών Σάιμον Κλαρκ δήλωσε υπερασπιζόμενος τον Νεοζηλανδικό πληθυσμό που παρουσιάζει κλίση στο να καπνίζει ότι «Αυτό είναι απαγόρευση σε όλα εκτός από το όνομα και η απαγόρευση λειτουργεί πολύ σπάνια. Αν ο καπνός γίνει παράνομος σε άτομα που γεννήθηκαν μετά το 2008, δεν θα σταματήσει το κάπνισμα από τις νεότερες γενιές. Η πώληση του καπνού απλώς θα οδηγηθεί στην παρανομία και οι καταναλωτές θα αγοράζουν καπνό στην άναρχη μαύρη αγορά. Ο αντίκτυπος αυτής της πολιτικής θα πλήξει και τους μη καπνιστές επειδή η κυβέρνηση θα πρέπει να αντικαταστήσει τα χαμένα έσοδα φορολογώντας κάτι άλλο. Οποιαδήποτε απόπειρα εισαγωγής παρόμοιου νόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχόταν σθεναρά αντίσταση. Δεν μπορείτε να έχετε μια κοινωνία δύο επιπέδων στην οποία οι 30χρονοι αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους 40χρονους. Οι ενήλικες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ενήλικες την ηλικία τους. Αυτό αφορά την ελευθερία επιλογής και την προσωπική ευθύνη και οι πολιτικοί θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά προτού βυθιστούν στην απαγόρευση ως εργαλείο για την επίτευξη του στόχου τους για την απαγόρευση του καπνίσματος.».
Τι γίνεται όμως αν κάποιος είναι αυτόχθονος Μαορί που ζει στη Νέα Ζηλανδία; Γιατί να τους υπαγορεύουν οι αποικιστές τι να κάνουν στη σύγχρονη εποχή; Πρέπει να ισχύουν οι νόμοι του αγγλοσαξονικού κράτους για αυτούς που κατέχουν τη γη εξαρχής όταν το υπάρχον κράτος δεν έχει ιδρυθεί από αυτούς ή δεν τους ανήκει; Η απάντηση είναι ότι όταν αυτό αφορά το τι κάνει κάποιος ανεξάρτητα αντιφατικά όχι. Οι αυστηρές επιταγές της αγγλοσαξονικής κυβέρνησης στην Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία αφορούν και επηρεάζουν τους αποικιστές και δεν ισχύουν φυσικά για τους ιθαγενείς που μπορούν να σχηματίσουν τη δική τους κυβέρνηση και να κατοικήσουν τη δική τους γη ή χώρα με τον τρόπο που προτιμούν.