fbpx
12.4 C
Nea Chalkidona
Δευτέρα, 25/11/2024

    Ισχυρή εντολή για συμφωνία παρά τις απώλειες

    Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «ESM».

    Υπέρ ψήφισαν 251 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝ.ΕΛΛ. Καταψήφισαν 32 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ, όπως και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από την κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου οκτώ βουλευτές δήλωσαν παρών και επτά απουσίαζαν.

    Ωστόσο, το αποτέλεσμα προοιωνίζεται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις καθώς 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και υπουργοί, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πολιτική της κυβέρνησης.

    Μεταξύ των διαρροών συμπεριλαμβάνονται η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και δύο υπουργοί, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης, οι οποίοι ψήφισαν «παρών». Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαϊτάνη τα δύο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ζωή Κωνσταντοπούλου

    Ηχηρή η απουσία του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος απουσίαζε επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Με επιστολή του, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ψηφίσει «ναι».

    Μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή και λίγο πριν από την ονομαστική ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τους βουλευτές να προβούν σε ψήφο συνείδησης αλλά και εθνικής επιλογής:

    «Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές γιατί σε δύσκολες συνθήκες, διεξήχθη η σημερινή διαδικασία, η οποία κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, προκειμένου να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της. Αναμετρώμαστε με το μπόι μας και με το μπόι της Ιστορίας. Η σημερινή ψήφος αποτελεί μία ψήφο συνείδησης και εθνικής ευθύνης. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί».

    «Ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης»

    Ο πρωθυπουργός, μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «H εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση.

    Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

    Ο Αλέξης Τσίπρας

    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, είχε αναφέρει πως θα ψήφιζε «παρούσα». Όπως είχε δηλώσει, «το όχι του ελληνικού λαού μας υπερβαίνει όλους και όλες μας και μας υποχρεώνει να υπερασπιστούμε το δικαίωμά τους να αγωνιστεί για την ζωή του, να παλέψει, να μην ζήσει ζωή μισή και σκυφτή, να είναι περήφανος για αυτά που θα κληροδοτήσει στους επόμενους και στην ανθρωπότητα. Η κυβέρνηση σήμερα εκβιάζεται για να συναινέσει σε κείνα που δεν της αναλογούν, που δεν την αντιπροσωπεύουν και τα οποία αγωνίζεται να αποτρέψει και να ανατρέψει. Ο πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια, γενναιότητα, παρρησία και ανιδιοτέλεια. Είναι ο νεότερος πρωθυπουργός και αυτός που πάλεψε όσο κανείς προκάτοχός του για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των νέων γενεών, που εκπροσωπεί την γενιά μας και της δίνει ελπίδα. Τον τιμώ και θα τιμώ πάντα για αυτή του τη στάση και επιλογή».

    Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση. Η δήλωση που έκανε μετά την ψηφοφορία έχει ως εξής:

    «Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας».

    Δημήτρης Στρατούλης

    Κοινή δήλωση «αποχής» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

    «Η επιλογή μας να μη συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

    Οι βουλευτές εξηγούν ειδικότερα ότι δεν συμμετείχαν στην αποψινή διαδικασία για τους εξής λόγους:

    «Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.

    Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

    Παναγιώτης Λαφαζάνης

    Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.

    Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν. Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.

    Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική -και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν. 

    Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας. Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».

    Γιατί ψήφισα «παρών»

    Η Αγλαΐα Κυρίτση εξήγησε, με τη σειρά της, τους λόγους για τους οποίους δήλωσε «παρών» στην ψηφοφορία για την ελληνική πρόταση, ξεκαθαρίζοντας ότι η ψήφος της δεν είναι ψήφος απόρριψης της κυβέρνησης.

    «Η πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέσα σε ένα πλαίσιο ωμών εκβιασμών και τετελεσμένων από τους δανειστές μας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες της χώρας και κυρίως με το γενναίο ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

    Ο λαός μάς δέσμευσε και όρισε μια νοητή αλλά ξεκάθαρη γραμμή. Μια λαϊκή κόκκινη γραμμή από την οποία  δεν μας επιτρέπεται να πάμε πιο πίσω. Δεν μας επιτρέπεται να την παραλλάξουμε, να την ερμηνεύσουμε λάθος, να τη χρησιμοποιήσουμε, να την ξεχάσουμε ή να την παραδώσουμε κάτω από πιέσεις και κυνικές απειλές σε όσους στραγγαλίζουν συστηματικά τη χώρα.

    Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος

    Μπορούμε να παραβλέψουμε ή να διαπραγματευτούμε πολλές κόκκινες γραμμές, αλλά την κόκκινη γραμμή που έβαλε ο λαός με τη γενναία στάση του δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε» τονίζει και προσθέτει:

    «Αυτό που κληθήκαμε να υπερψηφίσουμε έκανε τον καθένα από μας να αναμετρηθεί με τη συνείδηση και τις αρχές του. Και είναι μια αναμέτρηση εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Η ψήφος μου δεν είναι ψήφος απόρριψης της κυβέρνησης. Είναι μια ψήφος δύσκολη, που υπακούει στη συνείδησή μου και κυρίως στο «όχι» που με γενναιότητα διατράνωσε ο ελληνικός λαός. Η εμπιστοσύνη με την οποία μας περιβάλλει ο λαός δεν μας επιτρέπει να προτείνουμε και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουμε μνημόνια υποτέλειας.

    Η αριστερά πρέπει να απελευθερώνει και να ανοίγει νέους δρόμους, υπηρετώντας την εθνική και λαϊκή κυριαρχία».

    Και κατέληξε: «Δηλώνω παρούσα στους αγώνες και τις μάχες που έρχονται για μια άλλη πορεία της χώρας με πρωταγωνιστή και κυρίαρχο το λαό».

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα