Καταπτοημένοι οι φοιτητές έκλαιγαν πάνω από το κενό κράσπεδο, σύμφωνα με εμπιστευτικές μαρτυρίες ανωνύμων πολιτών από το κράτος
Το άγαλμα που τιμούσε την επέτειο από τα επεισόδια και τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν το 1989 στην Πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνο το οποίο διακοσμούσε το πανεπιστήμιο του Χονγκ-Κονγκ εξάρθρωσαν τεχνικοί της ασφάλειας φορώντας κίτρινα κράνη και στολές κατόπιν οδηγίας της συγκλητικής διοίκησης του πανεπιστημίου η οποία περιήλθε υπό την εποπτεία του κομμουνιστικού καθεστώτος της Κίνας μετά την επιστροφή της καταμισθούμενης Βρετανικής αποικίας στο Πεκίνο.
Ο Δανός γλύπτης του «Κίονα του Αίσχους» Τζενς Γκάλσοτ δήλωσε πως θα διεκδικήσει αποζημίωση για όποιες καταστροφές προκλήθηκαν στο έργο του το οποίο χαρακτήρισε ιδιόκτητο υποθέτοντας ότι είχε καταστραφεί μετά την αποθήκευσή του η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης προ της Παραμονής των Χριστουγέννων.
Το αλουμινένιο άγαλμα ζυγίζοντας 2 τόνους ύψους 8 μέτρων σε σχήμα πυραύλου αποτελούμενο από 50 ανάγλυφες φυσιογνωμίες διαιρέθηκε στην βάση και το πάνω μέρος και ριμουλκήθηκε από το εσωτερικό κράσπεδο πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ αποθέτοντας τα μέρη του σε κιβωτιακό κουβούκλιο κατά παραγγελία του ίδιου του πανεπιστημίου.
Η σύγκλητος του πανεπιστημίου αναφέρεται σε εξωγενή νομική συμβουλή για το άγαλμα το οποίο επισημαίνει ότι εμπίπτει στην πανεπιστημιακή δικαιοδοσία για την διαχείρισή του και επικαλείται λόγους ασφάλειας και χειρισμού νομοθετικών παραβάσεων.
Η αποτίμηση των γεγονότων της 7ης Ιουνίου του 1989 στην Πλατεία Τιενανμέν τελεί υπό παράνομο καθεστώς και με την αναφορά τους στην Κίνα. Στο Χονγκ Κονγκ συνελήθφησαν δύο άτομα για την συμμετοχή τους σε μη-εγκυροδοτημένες συνεδριάσεις μετά την απαγόρευση των σχετικών εκδηλώσεων αποδίδοντας τον κοροναϊό καθώς και αρκετοί φιλελεύθεροι πολιτικοί και στελέχη αποστάτησαν λιποτακτώντας από το Χονγκ Κονγκ ή και φυλακίστηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς. Το μουσείο σε μνήμη των τραγικών γεγονότων όπου 300 τουλάχιστον άτομα έχασαν την ζωή τους σύμφωνα με τον κρατικό απολογισμό το οποίο εικάζεται να φτάνει και σε χιλιάδες έκλεισε στο Χονγκ Κονγκ από το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας επικαλούμενο λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε το 1997 από την Μεγάλη Βρετανία στην Κίνα μετά την εκμίσθωση της αποικίας με απόφαση της πρώτης γυναίκας Βρετανής πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ να μην ανανεώσει το συμβόλαιο. Το 2019 η Κίνα κατέρηξε το πολιτικό άσυλο που παρείχε το ειδικό καθεστώς διοίκησης σε Κινέζους τροποποιώντας την δικαστική εξουσία και τα δικαστικά μέτρα επιβολής του νόμου προκαλώντας ξεσηκωμό του πληθυσμού των κατοίκων και ορδές διαδηλώσεων με βίαια επεισόδια.