fbpx
9.1 C
Nea Chalkidona
Δευτέρα, 20/01/2025

    Ολο το σχέδιο της Κομισιόν για το μεταναστευτικό: Τι μέτρα περιλαμβάνει

    Την οικονομική ενίσχυση της Frontex και την επανεγκατάσταση 20.000 προσφύγων κατανεμημένων σε όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει η πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο στις χώρες-μέλη της ΕΕ, με την Βρετανία να στέκεται απέναντι αυτού και να το απορρίπτει.

    Η Βρετανία παρουσιάζεται αντίθετη σε οποιαδήποτε αλληλεγγύη που αφορά την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας πως όλοι όσοι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επαναπατρίζονται.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε αυτή τη θέση υποστήριξε πως «κανένας πρόσφυγας δεν θα στέλνεται πίσω παρά τη θέλησή του».

    «Το μόνο που θα κάνει μια τέτοια προσέγγιση, είναι να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους», προσέθεσε.

    Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις του Λονδίνου πάνω στο σχέδιο, ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τόνισε πως το χειρότερο θα ήταν να μην υπάρχει κάποια δράση και να διατηρηθεί το ίδιο σύστημα.

    Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Τερέζα Μέι, θέλοντας να καθησυχάσει τη Βρετανία υποστήριξε πως ο επαναπατρισμός είναι ένα κομμάτι της πολιτικής της ΕΕ, συμπληρώνοντας πως «μπορεί να μείνει ήσυχη» ότι δεν θα χορηγείται άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.

    «Αν δεν κάνουμε τίποτε θα επιδεινωθεί η τύχη των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και θα χάσουμε κάθε αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες μας (…) δεν μπορούμε να δεχθούμε ολόκληρες οικογένειες να πνίγονται στη Μεσόγειο», επέμεινε η βρετανική πλευρά.

    Το σχέδιο της Κομισιόν

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι αφίξεις μέσω θαλάσσης είναι πιο δραματική πτυχή του μεταναστευτικού ζητήματος αν και είναι μόνο ένα κομμάτι αυτού.

    Η πλειονότητα των μεταναστών φτάνουν στη Λιβύη, έχοντας ως προορισμό την Ιταλία.

    Βασικό μέλημα του σχεδίου, που παρουσιάστηκε, τονίζει την ανάγκη η εξάλειψη των διακινητών και η καταστροφή των πλοίων τους. Αυτό επιτάσσει τη χρήση ισχύος, ένα μέτρο το οποίο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα.

    Μεταξύ άλλων, ενισχύονται τα μέσα επίβλεψης και διάσωσης της Μεσογείου, ώστε να αποφευχθούν τα ναυάγια. Αυτή είναι η αποστολή που ανατέθηκε στις επιχειρήσεις «Τρίτων» στην Ιταλία και «Ποσειδών» στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός και τα μέσα των οποίων θα αυξηθούν.

    Το τρίτο μέρος του σχεδίου είναι αυτό που εγείρει αμφιβολίες, καθώς ζητά την επιβολή αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη και αλλαγής του κανόνα που επιβάλλει να αναλαμβάνουν την τύχη των προσώπων που ζητούν άσυλο, οι χώρες στις οποίες φτάνουν.

    Στα τέλη του μήνα η Κομισιόν θα κάνει την επίσημη πρόταση στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, το οποίο θα συζητηθεί στις 15 Ιουνίου από τους υπουργούς Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

    Επειτα, το σχέδιο θα κατατεθεί στους αρχηγούς κρατών και στις κυβερνήσεις στις 30 του ίδιου μήνα.

    Βασικό ερώτημα που τίθεται από το Γαλλικό πρακτορείο είναι αν πρόκειται για ένα σχέδιο που θα «σφαγιαστεί».

    «Είναι πολύ πιθανό να σφαγιαστεί, όπως συνέβη και με το περασμένο σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Δεκέμβριο του 2013, έπειτα από ένα ναυάγιο κοντά στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα» απάντησαν Πρακτορείο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που γνωρίζουν το ζήτημα.

    Τα μέτρα-ανάσα Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό

    Τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παρουσιάζοντας μια σειρά από μέτρα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου.

    Προβλέπει μεταξύ άλλων τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων που προορίζονται για την Frontex και μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλά ποσοστά ανεργίας.

    Μέτρα, τα οποία έχουν καθοριστική σημασία για την Ελλάδα , η οποία μαζί με τις άλλες μεσογειακές χώρες είναι στην πρώτη γραμμή της υποδοχής των μεταναστευτικών κυμάτων.

    Μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλή ανεργία

    Σημαντικό κέρδος για την Ελλάδα, είναι το μέτρο που ενέταξε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Μετανάστευση, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σύμφωνα με την πρόβλεψη αυτή, ένα από τα κριτήρια για την μετεγκατάσταση των μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες θα είναι και το ποσοστό ανεργίας των κρατών μελών.

    Το συγκεκριμένο μέτρο συμβάλλει καθοριστικά στη πιο δίκαιη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ευρώπη, καθώς θεμελιώνει για πρώτη φορά ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης που αναγνωρίζει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι χώρες υποδοχής όπως η Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από ύφεση και μεγάλα ποσοστά ανεργίας.

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα