Στο συμβούλιο της Τετάρτης 5/7 το 1ο θέμα (Έγκριση συνεργασίας με την του ΟΗΕ για την υλοποίηση προγράμματος στέγασης προσφύγων σε ενοικιαζόμενες κατοικίες) συζητήθηκε εκτενώς για πάνω από μια ώρα ώστε να μην υπάρξουν τυχόν απορίες για την ψήφισή του.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι: “Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα αποφασίσουμε πάλι αν θα το συνεχίσουμε και του χρόνου ακόμα και αν το επιλέξουμε τώρα. Υπολογίζουμε ότι θα βρούμε περίπου 40 διαμερίσματα τα οποία θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν 160 – 240 άτομα, με κριτήριο πάντα πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει και ο Δήμος. Τα χρήματα είναι της Ευρωπαικής Επιτροπής και θα δοθούν ανάλογα με τον κόσμο. Η Ύπατη Αρμοστεία είναι αυτή που κανονίζει ποια είναι τα άτομα που θα έρθουν. Δεν θα υπάρχουν ΜΚΟ που θα εμπλέκονται, όλα θα είναι από τον Δήμο. Εμείς θα στείλουμε τουλάχιστον 1 άτομο μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις, ώστε να βοηθήσει την κοινωφελής επιχείρηση. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού θα είναι πλήρως καλυμμένος από το συμβόλαιο που θα κλείσει με την κοινωφελής επιχείρηση”.

Σε ερώτηση της κ. Αναγνώστου αναρωτήθηκε για το τι θα γίνει σε περίπτωση που το πρόγραμμα τελειώσει αλλά τα άτομα που διαμένουν σε κάποιο από τα σπίτια δεν θέλουν να αποχωρήσουν.

Όπως την διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος η Ύπατη Αρμοστεία εγγυάται την μετεγκατάσταση των ατόμων αλλιώς μετά υπάρχει η νομική οδός που ισχύει για κάθε ιδιοκτήτη.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, κ. Νασλή: “Την έρευνα για το τι μπορεί να προσφέρει την κάνει η κάθε πόλη. Η Νέα Φιλαδέλφεια θέλει να ξεκινήσει με ένα μικρό αριθμό διαμερισμάτων και απ’ ότι φαίνεται υπάρχουν ήδη ενδιαφερόμενοι. Σίγουρα θα υπάρχει συγκατοίκηση οικογενειών αλλά θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στο πως θα τοποθετήσουμε τα άτομα στα σπίτια και φυσικά δεν θα υπάρχουν ασυνόδευτα . Όσον αφορά την ένταξη των παιδιών στα σχολεία πιστεύουμε ότι ο κάθε Δήμος θα κάνει ότι χρειαστεί για την ομαλή ένταξη των παιδιών. Εμείς τα Θα φροντίσουμε να τους βγάλουμε ΑΜΚΑ, Α.Φ.Μ. και γενικά ότι χρειάζεται. Καλό θα είναι να δικτυωθείτε με Δήμους που ήδη τρέχουν το πρόγραμμα ώστε να δείτε πως το χειρίζονται. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης δεν είναι σίγουρος για το αν θα θέλει να νοικιάσει το διαμέρισμα του για μικρό διάστημα ή φοβάται για την εξόφληση, εμείς δίνουμε πολλές φορές προκαταβολικά όλο το ενοίκιο για όλους τους μήνες. Επίσης θέλω να τονίσω ότι η Ύπατη Αρμοστεία ασχολείται μόνο με όχι με μετανάστες και φυσικά να ξέρετε πως όλα τα σπίτια θα “χρησιμοποιηθούν” πλήρως, δεν μένει τίποτα ανοιχτό, όταν μια οικογένεια φύγει στη θέση της μπαίνει μία άλλη. Όπως είναι λογικό δεν περιμένουμε το έργο αυτό να υλοποιηθεί αμέσως αλλά ελπίζουμε σε μια σταδιακή υλοποίηση του”.

Λίγο πριν την ψήφιση του θέματος το λόγο πήρε η κ. Ανδρέου η οποία είπε ότι θα υπάρχει μια πενταμελής επιτροπή για την εύρεση και την εξέταση της καταλληλότητας των σπιτιών.
Η επιτροπή θα απαρτίζεται από 1 μηχανικό, 3 δημοτικούς συμβούλους και τους αναπληρωματικούς τους και 1 άτομο από την κοινωφελής επιχείρηση
Από την αντιπολίτευση τακτικό μέλος είναι ο κ. Κοπελούσος με αναπληρωματικό τον κ. Ντάτση.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.