Ποια χώρα της Ε.Ε. πρώτη αποποινικοποιεί την κάνναβη;

120

Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης τρίπτυχης συνεργασίας που προέκυψε από τις Γερμανικές βουλευτικές εκλογές το Πράσινο κόμμα το οποίο συμμετέχει με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Ελεύθερους Δημοκρατικούς εξασφάλισε την αποδοχή της κυβέρνησης του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς να νομιμοποιηθεί η πώληση ψυχαγωγικής κάνναβης εντός της τετραετίας.

Η κάνναβη εικάζεται ότι θα διατίθεται στα καταστήματα έχοντας άδεια από ελεγχόμενο δίκτυο διανομής και μπορεί να αποφέρει έσοδα € 4,7 δισεκατομμύρια στην Ο.Δ.Γ. δημιουργώντας παράλληλα 27.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Στην Ο.Δ.Γ. και τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν ξεχωριστά με την νομιμοποίηση της κάνναβης συμπεριλαμβάνοντας το Πράσινο κόμμα που την υποστηρίζει και σε άλλες χώρες όπως είναι η Αυστραλία, τους Σοσιαλδημοκράτες οι οποίοι την υποστηρίζουν από τότε που Καγκελάριος ήταν η Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών το οποίο διαθέτει επιχειρηματικό προσανατολισμό ιδεολογίας.

Εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων της αστυνομίας ωστόσο αντιτίθενται στην νομιμοποίηση της κάνναβης υποστηρίζοντας ότι θα αύξανε τα τροχαία ατυχήματα και θα δημιουργούσε προβλήματα αστυνόμευσης στην μεγαλύτερη χώρα μαζί και της Ευρώπης όπου αυτή θα γίνει νόμιμη.

«Θα πρέπει να τεθεί τέρμα στην στερεοτυπία αντιπροσωπεύοντας το τσιγαριλίκι. Με νόμιμα αλλά επικίνδυνα ναρκωτικά όπως το αλκοόλ να δημιουργούν προβλήματα δεν είναι λογικό να ανοίξουμε την πόρτα σε ένα ακόμα επικίνδυνο και στερεότυπο ναρκωτικό όπως η κάνναβη» δήλωσε ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των Γερμανών αστυφυλάκων ενώ ένας άλλος δήλωσε ότι «η αποποινικοποίηση κάνναβης θα οδηγούσε σε αυξημένο ρυθμό τροχαίων ατυχημάτων. Θα σήμανε την απαρχή ενός λίθινου μέλλοντος αντί για την αρχή μιας νέας Γερμανίας».

Το συμβόλαιο που σύναψε η κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των τριών κομμάτων έχει μήκος 170 σελίδων και μέσα σε αυτό αναγράφεται αποποινικοποίηση και νομιμοποίηση της κάνναβης υπό ελεγχόμενο δίκτυο διανομής και παροχής σε αδειοδοτημένα καταστήματα χωρίς να προσκομίζονται περαιτέρω άλλες λεπτομέρειες αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει προθεσμία του την λήξη της τρέχουσας τετραετίας.

Η Μάλτα είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που νομιμοποίησε την κάνναβη παρέχοντας την διάθεσή της μέσω ενώσεων των πολιτών ενώ η Ιταλία εκπονεί επερχόμενο δημοψήφισμα το 2022 με ερώτημα την αποποινικοποίησή της. Εκατοντάδες Ιταλοί διαδήλωναν στους δρόμους της Ρώμης και μεγάλων πόλεων υπέρ της δημοκρατίας και της διοργάνωσης του δημοψηφίσματος.

Από την Ευρώπη η Ολλανδία φημίζεται περισσότερο για την ανοχή που εκτίθεται στον νόμο με την παράνομη πώληση κάνναβης από τα καταστήματα διασκέδασης και τις καφετερίες του Άμστερνταμ αλλά με την νομιμοποίησή της στην Γερμανία η καλλιέργεια για την διάθεση δεν θα είναι τουλάχιστον παράνομη από την Ολλανδία.

Τμηματική αποποινικοποίηση κάνναβης εφάρμοσε σε 4 από τις 32 διοικητικές περιφέρειες του μείζονος Λονδίνου συμπεριλαμβάνοντας και το Γκρήνουιτς ο δήμαρχος της Βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν με ενδεχόμενη επέκταση από την εκπλήρωση των στόχων.

Σύμφωνα με την μεταρρύθμιση που αποφάσισε ο Δήμαρχος υποστηρίζοντας το Συντηρητικό κόμμα δόθηκε η οδηγία να μην συλλαμβάνονται οι χρήστες και κάτοχοι κάνναβης από την αστυνομία αντί του να πληρώνουν πρόστιμο όπως σε περίπτωση παρέγκλισης κατά την οδήγησή τους και να εγγράφονται σε εκπαιδευτικά προγράμματα απεξάρτησης από την προσφορά διαλλακτικών λύσεων.

Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι η δοκιμαστική τμηματική αποποινικοποίηση ισχύει μόνο για την κάνναβη και όχι για τα άλλα συναφή ναρκωτικά της ίδιας κατηγορίας και για μικρά παραπτώματα ενέχοντας μικρές ποσότητες σε περιορισμένο ηλικιακό όριο δεσμευόμενο μέχρι τα 24 έτη από τα 18 αφού δέχτηκε επικριτική αντιμετώπιση και από τα δύο μεγάλα κόμματα της κυβέρνησης των Συντηρητικών και αντιπολίτευσης των Εργατικών οι οποίοι διαλεύκαναν πως δεν σκοπεύουν να αλλάξουν την επίσημη πολιτική του κράτους πάνω στο ζήτημα.

Προηγούμενο άρθροΠρόταση για ψήφισμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
Επόμενο άρθροΗ Εκτός Σχεδίου για τις δημαιρεσίες
Κώστας Κητής
Γεννήθηκα στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και σπούδασα Πληροφορική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου. Παρακολούθησα μαθήματα πληροφορικής και Τ.Π.Ε. στα κολέγια του Λονδίνου Brookfield College, East Berkshire College, Acton and Hammersmith College και West London Community College. Εργάστηκα επί εξαετίας ως δημοσιογράφος για το Συνδικάτο Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Ελλάδος και Περιπτερούχων-Καπνοπωλών και Μικρών Λιανεμπόρων Νομού Αττικής, δημοσιεύοντας στο κλαδικό περιοδικό «Retail and Tobacco News», και επί παρόντος εργάζομαι ως διερμηνέας Αγγλικής και Ελληνικής γλώσσας με βάση στο Λονδίνο. Κατά το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2016 - Νοεμβρίου 2022 υπήρξα ανταποκριτής της αντικαπνιστικής εκστρατείας από το Λονδίνο για το Συνδικάτο Περιπτερούχων Καπνοπωλών μεταδίδοντας όλες τις πολιτικές ειδήσεις που επηρεάζουν το εμπόριο καπνού και προέρχονται από το αντικαπνιστικό καθεστώς του Λονδίνου. Μου αρέσουν τα καυτερά γεύματα, η φωτογραφία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι αγορές και τα ψώνια και οι βραδινές έξοδοι. Ως πρώιμος γνώστης προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών από παιδική ηλικία αποφοίτησα από κολέγιο που διδάσκει μαθήματα Αγγλικού λυκείου και ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα αιτήματα των ατόμων που καπνίζουν και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.