Γράφει ο Κώστας Κητής
Η επίτροπος της Ε.Ε. που διατελεί επικεφαλής της γραμματείας υπεύθυνης για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκαρέτ Βέσταγκερ, εξαπέλυσε άλλη μια επίθεση εναντίον της ψηφιακής αγοράς και τεχνολογίας – και μετά από αυτήν της Google – αυτήν τη φορά ζητώντας από την Apple Computer Inc να καταβάλει πρόστιμο ύψους 13 δις € στην Ιρλανδική κυβέρνηση, ποσό που ισχυρίζεται ή εκτιμά ότι αντιστοιχεί στα έσοδα της εταιρίας από την προνομιακή φορολογική μεταχείριση που της διαφύλαξε ο Ιρλανδικός φορολογικός παράδεισος για τις εμπορικές της συναλλαγές στην Ευρώπη.
Η κ. Μαργκαρέτ Βέσταγκερ ισχυρίζεται ότι η φορολογική ελάφρυνση του 3% έναντι του 12% των υπολοίπων επιχειρήσεων, αποτελεί κρατική επιχορήγηση της Ιρλανδίας προς την εταιρία, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη», που παραβαίνει κάθε νόμο της Ε.Ε. και αντιβαίνει σε βάρος κάθε κανόνα της.
Ο εκπρόσωπος της πρώτης σε αξία επιχείρησης στον κόσμο δήλωσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαπέλυσε μια προσπάθεια να ξαναγράψει την ιστορία της Apple στην Ευρώπη, αγνοώντας την Ιρλανδική φορολογική νομοθεσία και οριοθετώντας το διεθνές φορολογικό σύστημα καθ’οδόν. Η διαφωνία της Κομισιόν δεν έγκειται στο ποσό που πληρώνει η Apple σε φόρους αλλά στο ποια κυβέρνηση τους συλλέγει, και θα έχει κατάφωρα καταστροφική επίπτωση στις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Η Apple πληροί όλους τους νόμους και καταβάλλει όλους τους φόρους που χρωστάει όπου κι αν δρα. Θα υποβάλλουμε έφεση και έχουμε εμπιστοσύνη ότι η απόφαση θα ανατραπεί».
Ο Ιρλανδός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε σχετικά: «Διαφωνώ κατάφωρα με την απόφαση της Κομισιόν. Η απόφαση δεν μου αφήνει καμιά άλλη επιλογή πλην του να ζητήσω διυπουργική άδεια για την άσκηση έφεσης. Είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση της ενότητας του φορολογικού μας συστήματος, ώστε να παράσχουμε φορολογική εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις, και να αντί-προκαλέσουμε την διείσδυση στις φορολογικές δυνατότητες των κυρίαρχων κρατών-μελών των κανόνων περί κρατικών επιχορηγήσεων, της Ε.Ε.».
Η Προεδρία Ομπάμα βλέπει με προσοχή τις εξελίξεις, προειδοποιώντας την Κομισιόν για πιθανές συνέπειες αν αυτή καταβληθεί εναντίον της Apple και της Ιρλανδίας. Το Αμερικανικό Θησαυροφυλάκιο (Υπουργείο Οικονομικών) κατέγραψε ότι έχει υπ’όψη του ν’αντιδράσει εάν συνεχίσει η Κομισιόν επί του παρόντος, και κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ως «υπερεθνικές».