Τα βασικά σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο Σύστημα Υγείας, χωρίς εξαιρέσεις και διαφοροποιήσεις για τους περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστους, παρουσίασαν ο υπουργός Υγείας Π.Κουρουμπλής και οι τέσσερις συναρμόδιοι αναπληρωτές υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος τη Δευτέρα.
«Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει γεννήσει βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής και επισήμανε ότι η «μπόρα» της κρίσης έβγαλε έξω από την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν να ζουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Η υγειονομική τους κάλυψη, συνέχισε, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ώστε να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα ανθρωπεκεντρικό κράτος που λειτουργεί με αλληλεγγύη προς τους πολίτες του.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης έως τις 11 Μαΐου, προβλέπει ότι:
- Με το νέο σύστημα θα έχουν πλέον πλήρη υγειονομική, φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και φέρουν νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως και παιδιά μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, έγκυες.
- Καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα νοσοκομεία, προκειμένου να εξετάζουν τα αιτήματα των ανασφάλιστων για νοσηλεία.
- Το σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων απλοποιείται και οι δικαιούχοι θα τα προμηθευονται μέσω των ΚΕΠ. Με το βιβλιάριο αυτό όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και -όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός- οι ανασφάλιστοι αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους.
- Όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, στις οποίες πλέον θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι, θα μπορούν να τις κάνουν μόνο στις δημόσιες δομές.
«Διευρύναμε τους δικαιούχους και διευρύναμε τις παροχές» ανέφερε ο κ. Ξανθός, κάνοντας λόγο για «υγειονομική φτώχεια» και μείζον κοινωνικό πρόβλημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί με την ανεμπόδιστη πρόσβαση των περίπου 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας και ενίσχυση του ΕΣΥ με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα δεχθεί επιπλέον επιβάρυνση από τον αυξημένο αριθμό ασθενών.
Οι διαδικασιες έκδοσης βιβλιαρίων ανασφάλιστων επιταχύνονται, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας, όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.
Η μάχη θα δίνεται καθημερινά και η υλοποίηση της ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα, είπε ο κ. Ξανθός, κάνοντας λόγο για αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2015 και εκτιμώντας ότι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως που είχε προϋπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, η εφαρμογή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 20 Απριλίου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 20ή Μαΐου, λέγοντας πως έως σήμερα έχουν υποβάλει αίτηση για επιδότηση σίτισης 106.000, 33.000 για δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρευματος και 26.000 για επιδότηση ενοικίου.
Στα 200 εκατ. που είχαν αρχικά προϋπολογισθεί για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης θα προστεθούν και άλλα 135 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν μέσω ΕΕ για την κάλυψη των απόρων.