Η Βάσια Ακαρέπη γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα και κατοικεί στον Κορυδαλλό. Είναι απόφοιτος του τμήματος νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό και στον χώρο της κοσμετολογίας, αλλά τα τελευταία χρόνια ασχολείται κυρίως με τη συγγραφή, τη ζωγραφική και την αρθρογραφία. Άρθρα της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους ιστότοπους, ενώ η ίδια διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο, από το 2010, με την επωνυμία «Vasia is writing». Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ). Έχουν κυκλοφορήσει τα έργα της Μια νύχτα που κράτησε χρόνια, Πάνθηρας Μαυρόγατος και Πάνθηρας Μαυρόγατος 2 από τις εκδόσεις Μίνωας.
Το μυθιστόρημα “Το αίνιγμα της κερασόπιτας” είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και για το οποίο μας παραχώρησε μια μικρή συνέντευξη.
Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου “Το αίνιγμα της κερασόπιτας”
Βάσια οι σπουδές σου στο τμήμα Νηπιαγωγών από το οποίο και αποφοίτησες δεν ήταν σχετικές με τη συγγραφή. Φανταζόσουν τοτε πως θα κατέληγες να ασχοληθείς με την συγγραφή των δικών σου βιβλίων;
Είχα ανέκαθεν την ανάγκη να εκφράζομαι μέσα από τη γραφή. Λάτρευα από παιδί τη λογοτεχνία κι ήταν ένα μεγάλο μου όνειρο να καταφέρω κάποτε να γράψω ένα βιβλίο.
Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τη συγγραφή;
Νομίζω ότι απλώς συσσωρεύτηκαν μέσα μου εμπειρίες και σκέψεις που σιγά σιγά άρχισαν να δημιουργούν ιστορίες.
Έως τώρα έχεις υπογράψει 2 μυθιστορήματα και 2 παιδικά βιβλία. Τι σε κέρδισε τελικά; Το παιδικό βιβλίο ή το μυθιστόρημα;
Είναι δύο διαφορετικά είδη και μου αρέσουν και τα δυο πάρα πολύ. Θαρρώ πως το μυθιστόρημα με έλκει περισσότερο, αλλά αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να γράψω και ένα νέο παιδικό βιβλίο στο μέλλον.
Στο νεό σου βιβλίο “Το αίνιγμα της κερασόπιτας” τι ρόλο παίζει τελικά η κερασόπιτα της θείας Μάρθας;
Αυτό θα το ανακαλύψουν οι αναγνώστες σιγά σιγά, διαβάζοντας το βιβλίο. Θα πω μόνο ότι η κερασόπιτα κρύβει μυστικά και αλήθειες που φέρνουν την ηρωίδα αντιμέτωπη με το παρελθόν της.
Έχει το βιβλίο σου βιοματικά στοιχεία; Ταυτίζεσαι με κάποιον χαρακτήρα;
Έχει πολύ λίγα βιωματικά στοιχεία, κυρίως αναμνήσεις από την Κεφαλονιά και τα καλοκαίρια μου εκεί. Δεν θα έλεγα ότι ταυτίζομαι απόλυτα με έναν ήρωα, όμως κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μου βρίσκονται μέσα στην Έλλη και κάποια άλλα μέσα στη θεία Μάρθα.
Τι είχες στο μυαλό σου όταν έπλαθες τους χαρακτήρες σου; Με τι κριτήρια έδωσες τα συγκεκριμένα στοιχεία σε κάθε χαρακτήρα;
Μέσα στο μυαλό μου είχα την ιστορία και την πλοκή της. Οι χαρακτήρες ήθελα να δημιουργηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε οι πράξεις τους να είναι δικαιολογημένες και σύμφωνες με την προσωπικότητά τους.
Αντιμετωπίζεις ένα νέο σου βιβλίο ως ένα λευκό καμβά έτοιμο να αποτυπώσει τις πιο όμορφες εικόνες της φαντασίας σου. Έτσι νοιώθεις και όταν ζωγραφίζεις;
Εννοείται. Η ζωγραφική βέβαια έχει μια άλλη ελευθερία. Δεν ξέρω από την αρχή τί θα βγει στο τέλος. Στην συγγραφή γνωρίζω από την αρχή την ιστορία που θέλω να πω. Αν δεν την έχω στο μυαλό μου ολοκληρωμένη δεν μπορώ να ξεκινήσω να γράφω.
Με τι άλλο ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο σου;
Με το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων, το ερασιτεχνικό θέατρο και τον χορό. Περνάω επίσης πολύ από τον ελεύθερό μου χρόνο με τον δεκατριάχρονο γιο μου. Συζητάμε, πηγαίνουμε βόλτες, βλέπουμε ταινίες και κάνουμε χειροτεχνίες.
Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις κλείνοντας στους αναγνώστες σου;
Θα συμβούλευα να διαβάζουν πολύ και να χαίρονται τις μικρές χαρές τις ζωής. Επίσης θα ευχόμουν να έχουν όλοι υγεία. Είναι το σημαντικότερο αγαθό.