Αργοναύτες… εναντίον όλων….

0
62

Δελτίο τύπου δημοσίευσε η ένωση Ποντίων “Αργοναύτες”, φερόμενη εναντίον 2 εκ των ιστορικότερων συλλόγων της πόλης μας: του (αδελφού της) συλλόγου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας “Δημήτριος Υψηλάντης”, αλλά και του Συνδέσμου Μικρασιατών “Οι Αλησμόνητες Πατρίδες”. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ

Αν και το πρώτο μας Δελτίο Τύπου προς τα Έντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα του Δήμου μας θα ήταν η Σύστασή μας, δυστυχώς, γράφεται για άλλους λόγους:

Ο πρώτος, αναφορικά με την επιστολή του Συλλόγου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» προς το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Η Ένωση Ποντίων «Αργοναύτες» Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ως πολιτιστικός σύλλογος, δεν θεωρεί ότι η Δημοτική Αρχή διέπραξε «ολίσθημα» επειδή δεν συμπεριέλαβε τους «Αργοναύτες» στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΠΙΕΔ (Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς), όπως αναφέρει ο «Δημήτριος Υψηλάντης» στην δική του επιστολή.
Θα ήταν ενδιαφέρον, όμως, να μάθουμε (μιας και από ότι φαίνεται ο «Δημήτριος Υψηλάντης» γράφει εξ ονόματος όλων) τί είδους υπηρεσίες, ακριβώς, πρόσφεραν οι Σύλλογοι, με ποιό τρόπο, και ποιοί (μιας και δεν τους κατονομάζει) στην «εκάστοτε δημοτική αρχή» (δηλαδή στον εκάστοτε Δήμαρχο);
Σημειώνουμε ότι θα ήταν πρέπον ο Σύλλογος να ασχολείται με τα του οίκου του!
Με έκπληξη διαβάσαμε, επίσης, ότι τόσα χρόνια ο «Δημήτρης Υψηλάντης» συναποφάσιζε στις «όποιες πολιτιστικές δράσεις» του ΠΠΙΕΔ. Το δικαίωμα των υπολοίπων πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας τι απέγινε;
Αν διάβαζε κάποιος το Καταστατικό του ΠΠΙΕΔ θα έβλεπε ότι δεν προκύπτει από πουθενά η εκπροσώπηση Συλλόγων, του Δήμου, στο Διοικητικό του Συμβούλιο (άρθρο 6γ), ακόμη και στις τροποποιήσεις του (εκτός και αν μας διέφυγε!). Σημειώνουμε δε ότι σκοπός του ΠΠΙΕΔ είναι: «να καταστεί το εν λόγω ίδρυμα εστία φιλίας, προσφοράς πατριωτισμού… όπου θα ταυτίζεται η πατρίδα με τον ελληνισμό ανεξαρτήτως χώρου και χρόνου».
Τέλος, καλό θα ήταν, από την στιγμή που υπάρχει και νέος Σύλλογος Ποντίων στον Δήμο μας, η Ένωση Ποντίων «Αργοναύτες» Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, να αναφέρεται ο καθένας στα του Συλλόγου του. Επειδή κάποιος είναι ποντιακής καταγωγής δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκπροσωπείται ή να εκφράζεται από κάποιον Σύλλογο ή να είναι αναγκαστικά μέλος κάποιου. Στην Δημοκρατία υπάρχει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής. Ούτε οφείλει, ούτε υποχρεούται, επίσης, κάποιος Σύλλογος να είναι μέλος κάποιας Ομοσπονδίας.
Ο κάθε Σύλλογος έχει το δικό του Καταστατικό και απευθύνεται στα δικά του Μέλη και όχι σε γενικότητες.

Ο δεύτερος, αναφορικά με την ενημερωτική επιστολή του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες» προς τον Δήμο, τους Συλλόγους και τα Σωματεία της πόλης μας:

https://www.facebook.com/groups/143820772366653/permalink/2443375372411170/

Με έκπληξη, λοιπόν, ενημερωθήκαμε και εμείς ότι δεν είμαστε Μικρασιατικός Σύλλογος, ήτοι προσφυγικός, και ότι ο «ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ», σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών είναι αυτός «και κανένας άλλος» στον Δήμο μας. Με απάντησή της –κατόπιν ερωτήσεως του Συνδέσμου– η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων (ΟΠΣΕ) αναφέρει τα εξής: «…σύμφωνα με τα αρχεία του μητρώου μας, μέλος της ΟΠΣΕ με έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια είναι μόνο ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας “Αλησμόνητες Πατρίδες” και εκπρόσωπός μας στην Περιοχή».
Η Ένωσης Ποντίων «Αργοναύτες» Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, οφείλει να πάρει θέση, μιας και χρησιμοποιήθηκε-αναφέρθηκε ο τίτλος της στο κείμενο του Προέδρου του Συνδέσμου Μικρασιατών «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες», χωρίς να έχει ερωτηθεί πρωτίστως:
(Σημείωση: Άλλο «μοναδικός» και «κανένας άλλος», και άλλο «μόνο»…)
1ον: Αντιγράφουμε το Άρθρο 5, του Καταστατικού της ΟΠΣΕ: «Μέλη της ΟΠΣΕ μπορούν να γίνουν αποκλειστικά και μόνο Προσφυγικά Σωματεία τα οποία υπάρχουν σήμερα, ή πρόκειται να συσταθούν στο μέλλον, προσφύγων και των απογόνων τους, καταγόμενων από ολόκληρη τη Μικρά Ασία, την Ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, τον Εύξεινο Πόντο…».
2ον: Τί χρειάζεται κανείς για να γίνει μέλος της ΟΠΣΕ; α) Επικυρωμένο αντίγραφο του Καταστατικού, β) γραπτή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι αποδέχεται το παρόν Καταστατικό της ΟΠΣΕ, γ) ορισμό εκπροσώπου του Συλλόγου στην ΟΠΣΕ, 30 ευρώ για την εγγραφή και 30 ευρώ για την ετήσια συνδρομή.
Επομένως, όποιος θέλει γίνεται Μέλος μιας Ομοσπονδίας ή κάποιας άλλης ή πολλών μαζί ή και καμίας. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι αιτήθηκαν τέσσερα προσφυγικά Σωματεία του Δήμου μας και η ΟΠΣΕ επέλεξε τις «Αλησμόνητες Πατρίδες» ως «μόνο» (όχι «μοναδικό») εκπρόσωπό της, και απέρριψε τα υπόλοιπα. Αύριο μπορεί να υπάρξει ένας δεύτερος Σύλλογος και τρίτος ή ακόμα και ένας που να αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, όπως οι «Αργοναύτες»!
Δεν είναι της παρούσης να συζητήσουμε αν Μικρά Ασία, η Ανατολία δηλαδή, είναι και ο Πόντος (δηλαδή, ο Εύξεινος Πόντος), αλλά και η Αλεξανδρέττα (δηλαδή, επαρχία της Αντιόχειας)!!!
Άλλο πράγμα είναι το να μεταλαμπαδεύεις την Ιστορία και την Κληρονομιά του Ελληνικού Πολιτισμού και άλλο το να είσαι εκπρόσωπος συνδικαλιστικού φορέα.
Ο Αστικός Κώδικας πουθενά δεν προβλέπει, ούτε υποχρεώνει, ούτε επιβάλει ένα Σωματείο, στη σύστασή του, να είναι μέλος μίας Ομοσπονδίας. Το κάθε Σωματείο έχει το δικό του Καταστατικό. Η Ένωση Ποντίων «Αργοναύτες» έχει τα δικά της Μέλη που αποφασίζουν Συλλογικά και Δημοκρατικά για το Σωματείο τους, και όχι για τα υπόλοιπα.
Η Ένωση μας δεν έχει ουρά ούτε κανενός ουρά είναι. Ούτε έχει σκοπό να κατευθύνει πόσο μάλλον να υποδεικνύει το τι θα κάνουν τα υπόλοιπα Σωματεία. Αντιθέτως, ο Σύλλογός μας είναι ανοιχτός στην οποιαδήποτε διαβούλευση, έξω από τις όποιες πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες.
Επομένως, σύμφωνα με την ΟΠΣΕ (ή της ΠΟΕ -Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, κ.α.), της οποίας δεν έχουμε ακόμη συζητήσει να γίνουμε μέλος, θα μπορούσε και η Ένωση Ποντίων «Αργοναύτες» να είναι εκπρόσωπός της στον Δήμο μας ως Μικρασιατικός Σύλλογος, Ποντιακός, Μακεδονικός…
Όλοι έχουμε δικαίωμα στην έρευνα και τη διάσωση της Ιστορίας μας και κανείς δεν της εκμεταλλεύεται για «κοσμικότητες με φωτογραφίες…». Η Ιστορία μας, ο Πολιτισμός μας, η Κληρονομιά μας και η Παράδοση μας ανήκουν σε όλους. Εκτός και αν το Μνημείο Μικρασιατών, του Δήμου μας, που γράφει και «Πόντος» δεν έχει καμία σχέση με την Ιστορία.
Δυστυχώς, με το σκεπτικό του Συλλόγου «Αλησμόνητες Πατρίδες» το δικαίωμα στην ιστορική αλήθεια, για παράδειγμα στο ότι «η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι Ελληνική», θα έπρεπε να το έχουν μόνον 59 Σύλλογοι στη Μακεδονία, δηλαδή όσοι και οι Δήμοι, και με την προϋπόθεση ότι όλοι τους θα είναι μέλη αντίστοιχης Ομοσπονδίας (σημειωτέων ότι οι ανιστόρητοι έχουν 84 δήμους)!

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα, 18 Οκτωβρίου 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.