fbpx
17.6 C
Nea Chalkidona
Πέμπτη, 25/04/2024

    Αυτό το Σαββατοκύριακο στη Στρούγκα

    liontariaΤο Σάββατο 11/10, στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας του Ολιβιέ Ζισουά “Σαν πέτρινα λιοντάρια στη μπασιά της νύχτας”.

    Από το 1947 ως και το 1951, περισσότεροι από 80.000 άνδρες, γυναίκες και ελληνικής καταγωγής εκτοπίστηκαν στη Μακρόνησο, σε στρατόπεδα αναμόρφωσης που δημιουργήθηκαν για να «καταπολεμήσουν την επέκταση του Κομμουνισμού». Ανάμεσα στους εξόριστους αυτούς, βρίσκονταν πολλοί συγγραφείς και ποιητές, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης. Παρά τις στερήσεις και τα βασανιστήρια, κατάφεραν να γράψουν ποιήματα στα οποία περιγράφουν τον αγώνα για επιβίωση μέσα σε αυτό το σύμπαν εγκλεισμού. Τα κείμενα αυτά, εκ των οποίων κάποια θάφτηκαν στα στρατόπεδα, βρέθηκαν αργότερα. Η ταινία αναμιγνύει τα ποιητικά αυτά γραπτά με τις ομιλίες αναμορφωτικής προπαγάνδας που μεταδίδονταν ακατάπαυστα από τα μεγάφωνα των στρατοπέδων. Αργά πλάνα τράβελινγκ μας οδηγούν σε ένα υπνωτικό ταξίδι μέσα στα ερείπια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ενώ προσκρούουν σε φωτογραφικά αρχεία. Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο που ζωντανεύει τη μνήμη ξεχασμένων ερειπίων και μιας μάχης που χάθηκε.

    Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας.

    paidiko-mouria
    Την Κυριακή 12/10, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο παιδικό εργαστήρι της καινούργιας σχολικής χρονιάς, με θέμα “Η μουριά της γειτονιάς”.

    Η γειτονιά μας είναι ξεχωριστή! Τα σπίτια της μιλάνε με το δικό τους τρόπο και μας λένε ιστορίες του παλιού καιρού. Ελάτε να την εξερευνήσουμε και ν' ανακαλύψουμε τα μυστικά της!

    Εκτάκτως δε θα λειτουργήσει το καφενείο της Παρασκευής.

    Νίκος Αντωνιάδης
    Νίκος Αντωνιάδης
    Γέννημα - θρέμα Χαλκηδονιώτης, τρελός με την τεχνολογία και παθιασμένος με την φωτογραφία και το βίντεο.

    ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Σχετικά άρθρα