Δελτίο τύπου Ένωσης γονέων και κηδεμόνων

sxoleio-aithousa-me-mathites-kleista

Για μια ακόμη φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δείχνει τραγικά αποκομμένη από το χώρο της Παιδείας, από τις ανάγκες του, από τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, γονείς, μαθητές και δασκάλους. Με την 167603/ΓΔ4 της 9/12/2020 εγκύκλιο που καθορίζει τις υποχρεώσεις των Εκπαιδευτικών σχετικά με την αξιολόγηση των μαθητών/τριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το Α΄ τετράμηνο του σχολικού έτους 2020-21, γίνεται φανερό ότι η κ. Κεραμέως και συνολικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με αλαζονεία και αυταρέσκεια συνεχίζουν τον ολισθηρό κατήφορο διάλυσης της εκπαίδευσης.

Τον Απρίλιο του 2020 ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία όπου, μεταξύ άλλων, θεσπίστηκε η αύξηση των εξεταζόμενων μαθημάτων για την προαγωγή και την απόλυση των μαθητών καθώς και η αύξηση του αριθμού των μαθητών κατά 20% ανά τάξη. 

Στα αιτήματα όλης της Κοινωνίας να φροντίσει από το καλοκαίρι να οχυρώσει τα σχολεία, εν όψει του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας, κώφευσε προκλητικά. Ειδικότερα 

–             δεν προχώρησε στο μαζικό διορισμό εκπαιδευτικών 

δεν φρόντισε για την κάλυψη των εκπαιδευτικών  κενών στα  σχολεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν μαθητές που δεν έχουν διδαχτεί ούτε ώρα σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα

–             δεν προχώρησε στην τοποθέτηση επιπλέον προσωπικού καθαριότητας

δεν φρόντισε για την αύξηση των σχολικών αιθουσών,

δεν φρόντισε για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη

δεν φρόντισε για την ενίσχυση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου

δεν φρόντισε για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού προς όλα τα σχολεία και όλους τους μαθητές της Χώρας

δεν φρόντισε για το δωρεάν και τακτικό έλεγχο μαθητών και εκπαιδευτικών για τον COVID-19.

 

Ακόμα και η εξαγγελία περί «δωρεάν χορήγησης προστατευτικών μασκών σε όλους τους μαθητές» κατέληξε ένα πικρό ανέκδοτο, όπως γνωρίζει όλη η Ελληνική Κοινωνία. 

Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε ότι ένα περίπου 40% των μαθητών ακολουθούν σήμερα περιορισμένο πρόγραμμα διαδικτυακών μαθημάτων, κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, τότε είναι ξεκάθαρο πως το μόνο που δεν έλειπε είναι η εγκύκλιος για την αξιολόγηση των μαθητριών/των κατά το Α΄ τετράμηνο του 2020 – 21 που αποδεικνύει περίτρανα πόσο μακριά βρίσκεται κ. Κεραμέως από την σημερινή δύσκολη σχολική πραγματικότητα. 

Η εξαγγελία για παροχή voucher 200 σε μαθητές και για προμήθεια εξοπλισμού για την τηλεκπαίδευση όχι μόνο εκθέτει την κυβέρνηση που ισχυριζόταν ότι όλα βαίνουν καλώς αλλά και ανοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο η πρόσβαση στην εκπαίδευση – συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής – να παρέχεται δωρεάν μόνο σε όσους κινούνται στα όρια της φτώχειας. 

Ενώνουμε την φωνή μας με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις διεκδικήσεις της  και καλούμε έστω και τώρα την Υπουργό Παιδείας να πραγματοποιήσει όσα δε έκανε μέχρι σήμερα και να δρομολογήσει άμεσα την ομαλή και ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο φυσικό τους χώρο, που δεν είναι άλλος από το σχολείο τους.

Επιπλέον θεωρούμε αναγκαία την 

– Ανάκληση της εγκυκλίου για την αξιολόγηση των μαθητών. Άμεση μείωση της διδακτέας και εξεταστέας ύλης για όλες τις τάξεις και επανάληψη της εξ αποστάσεως διδαχθείσας ύλης, μόλις ανοίξουν τα σχολεία

– Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων

– Ιεράρχηση των σκοπών και των στόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τη φετινή σχολική χρονιά προκειμένου να αμβλυνθεί όσο είναι δυνατόν το μορφωτικό κόστος της πανδημίας και να μη οξύνει ακόμα περισσότερο της ήδη υπάρχουσες μορφωτικές/εκπαιδευτικές ανισότητες.

– δωρεάν παροχή σε όλα τα όλων των μέσων (tablet, internet) για την πρόσβαση στην “εξ αποστάσεως εκπαίδευση” για όσο καιρό εφαρμόζεται                                                            

 

                                   Για το Δ.Σ.

     Ο Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Αλέξανδρος Γούλας                              Νίκος Τσορβάς

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.